Közvéleménykutatás-háború tört ki, van, aki szerint már az AUR vezet

2023. szeptember 4. – 09:58

Közvéleménykutatás-háború tört ki, van, aki szerint már az AUR vezet
Az AUR 2021 januárjában az egészségügyi minisztérium elé szervezett tüntetést, miután két kórházi tűzesetben több koronavírusos beteg is meghalt. Előtérben a szélsőjobboldali párt társelnöke, George Simion – Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Minden bizonnyal ráfordultak a pártok a választási kampányra: olyan közvélemény-kutatási eredmények jelentek meg, melyek eredményei köszönő viszonyban sincsenek egymással. Azaz akkora eltéréseket mutatnak az egyes politikai formációk támogatottsága között, melyek semmiképp nem magyarázhatók a felmérési módszertan hibahatárával. Jövőre Romániában szuper választási év lesz, négyszer járulhatunk az urnák elé – európai parlamenti, önkormányzati, hazai parlamenti és elnökválasztást is tartanak, úgyhogy a következő bő egy éveben arra számíthatunk, hogy a politikusok lényegében minden megmozdulásukat a kampánycélokhoz igazítják.

Pénteken az INSOMAR közvéleménykutató cég tett közzé egy eredményt, amiből az derül ki, hogy

a legnépszerűbb párt az AUR és a legnépszerűbb közéleti személyiség pedig Gabriela Firea.

Azt kérdezték egyébként, hogy ha most tartanák az EP-választásokat (ezt tartják a négy közül a leghamarabb), melyik pártra voksolnának, illetve kit választanának államelnöknek. A felmérést 1030, Romániában élő, 18 éves vagy annál idősebb felnőtt körében végezték augusztus 28-31-én, a hibahatár 3,1 százalékos – írta a PRESShub.

Eszerint a szélsőjobboldali AUR 27 százalékon áll, utána következik a PSD 25 százalékkal, majd – alaposan lemaradva – a PNL 15-kal, és az USR 7 százalékkal. A felmérés azt mutatja, hogy az RMDSZ mindössze 4 százalékon áll, azaz ismét a bejutási küszöb határán mozoghat. Meglepőnek számít az is, hogy a mérés szerint az idősotthon-botrányba belebukott volt családügyi miniszter, Gabriela Firea a legnépszerűbb közszereplő, aki maga mögé utasítja Daniel ortodox pátriárkát. A lista harmadik helyén egyébként Mircea Geoană végzett, míg Klaus Iohannis mindössze a kilencedik.

Másnap, szombaton a PSD is előállt egy általuk rendelt közvélemény-kutatással, amiből lényegében az derül ki, hogy viszonylag nagy előnnyel ők vezetnek, az AUR és a PNL pedig fej-fej mellett áll, számolt be az aktual24.

A CURS nevű cég által végzett felmérésből az derül ki, hogy ha most tartanák az EP-választást, a PSD a voksok 32 százalékát kapná meg, míg az AUR és a PNL 19-19 százalékkal holtversenyben végezne a második helyen. A harmadik, azaz pontosabban a negyedik az USR 12 százalékkal, és az RMDSZ elérné az 5 százalékos küszöböt. A vizsgálat szintén augusztus végén, 24-31. között készült, 1067 fős mintán, 3 százalékos hibahatárral.

A PRESShub több szakértő véleményét is kikérte az AUR-t a legerősebb pártnak mérő INSOMAR-felmérés miatt, akik úgy vélték, inkább tekinthető manipulációs kísérletnek a közleményük, mintsem hitelt érdemlő kutatásnak. Oana Marinescu kommunikációs szakértő szerint az online módon végzett mérés módszertana is problémás, ráadásul a válaszadó csoport összetételére vonatkozóan sincsenek meg a szükséges információk. Elmondta, egy közvélemény-kutatás jó politikai kommunikációs eszköz lehet, azaz jól használható választási kampányban. Hozzátette: az INSOMAR kérdései azonban elképesztő módon manipulatívak, illeszkednek az AUR által terjesztett EU-ellenes narratívához.

Marinescu felhívta ugyanakkor a figyelmet: az, hogy ez a felmérés manipulációnak tűnik, nem jelenti azt, hogy a tendencia, amit mutatni kíván, teljesen hamis lenne. Leszögezte, az AUR – ha nem is áll ott, ahová az INSOMAR mérte – valóban erősödik.

A PRESShub ugyanakkor az INSOMAR cég tulajdonosi hátterét is felvázolja, melyből érdekes dolgok derülnek ki. A tulajdonost, Maricel Păcurarut 2014 novemberében pénzmosásért négy év börtönre ítélték, mivel 2006-ban a Román Posta volt igazgatójával közösen 4 millió eurós kárt okoztak a postának. Păcuraru 2017-ben szabadult.

2020-ban a Libertatea hozott nyilvánosságra egy felvételt, amelyen a cégtulajdonos azt mondja:

„Tiszteld a bűnözőket, ember! Ha manapság nem vagy bűnöző, akkor biztos hülye vagy. Nincs helyed az üzleti életben!”

A Captura.ro szerint Păcuraru, aki a Realitatea PLUS egyik tulajdonosa is egyben, zsarolásra használta fel a tévécsatornát.

Ugyanakkor a PSD által rendelt méréssel kapcsolatban is merülhetnek fel kérdések, mivel ezt a párt egyik házi cége végezte. A CURS ugyanis a PSD parlamenti képviselőjének, Diana Tusa férjének, Iosif Buble-nak a tulajdonában van.

De milyen állást mutatnak más felmérések?

A Geeks for Democracy május-júniusban végzett vizsgálata szerint a PSD a favorit, rájuk esne 31 százaléknak a választása, a PNL-re a megkérdezettek 19 százaléka szavazna, a liberálisokat pedig szorosan követi az AUR 18 százalékkal, míg az USR 11 és az RMDSZ 5 százalékot tudhat magáénak.

A Bukaresti Rádió június 19-én viszont arról írt, hogy egy, az USR által rendelt, a The Center által készített felmérés szerint a biztos szavazók 28 százaléka voksolna a PSD-re, a második helyen pedig az AUR áll 22 százalékkal. A PNL a harmadik 18 százalékkal, majd az USR következik 13, illetve az RMDSZ 6 százalékkal.

Az AUR-t korábban is mérték már a második helyre, az INSCOP 2022 januárjában végzett közvéleménykutatása szerint a PSD akkor 34,3 százalékon, az AUR: 20,6 százalékon PNL: 16,6 százalékon, az USR: 12,5 százalékon, míg az RMDSZ: 4,2 százalékon állt. Ugyanez a cég, az INSCOP 2023 februárjában a következő mérési adatokkal állt elő: PSD 30,4, PNL 21,6, AUR 19,1, USR 10,9, RMDSZ 4,3 százalék.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!