Közvéleménykutatás-háború tört ki, van, aki szerint már az AUR vezet

2023. szeptember 4. – 09:58

Közvéleménykutatás-háború tört ki, van, aki szerint már az AUR vezet
Az AUR 2021 januárjában az egészségügyi minisztérium elé szervezett tüntetést, miután két kórházi tűzesetben több koronavírusos beteg is meghalt. Előtérben a szélsőjobboldali párt társelnöke, George Simion – Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Minden bizonnyal ráfordultak a pártok a választási kampányra: olyan közvélemény-kutatási eredmények jelentek meg, melyek eredményei köszönő viszonyban sincsenek egymással. Azaz akkora eltéréseket mutatnak az egyes politikai formációk támogatottsága között, melyek semmiképp nem magyarázhatók a felmérési módszertan hibahatárával. Jövőre Romániában szuper választási év lesz, négyszer járulhatunk az urnák elé – európai parlamenti, önkormányzati, hazai parlamenti és elnökválasztást is tartanak, úgyhogy a következő bő egy éveben arra számíthatunk, hogy a politikusok lényegében minden megmozdulásukat a kampánycélokhoz igazítják.

Pénteken az INSOMAR közvéleménykutató cég tett közzé egy eredményt, amiből az derül ki, hogy

a legnépszerűbb párt az AUR és a legnépszerűbb közéleti személyiség pedig Gabriela Firea.

Azt kérdezték egyébként, hogy ha most tartanák az EP-választásokat (ezt tartják a négy közül a leghamarabb), melyik pártra voksolnának, illetve kit választanának államelnöknek. A felmérést 1030, Romániában élő, 18 éves vagy annál idősebb felnőtt körében végezték augusztus 28-31-én, a hibahatár 3,1 százalékos – írta a PRESShub.

Eszerint a szélsőjobboldali AUR 27 százalékon áll, utána következik a PSD 25 százalékkal, majd – alaposan lemaradva – a PNL 15-kal, és az USR 7 százalékkal. A felmérés azt mutatja, hogy az RMDSZ mindössze 4 százalékon áll, azaz ismét a bejutási küszöb határán mozoghat. Meglepőnek számít az is, hogy a mérés szerint az idősotthon-botrányba belebukott volt családügyi miniszter, Gabriela Firea a legnépszerűbb közszereplő, aki maga mögé utasítja Daniel ortodox pátriárkát. A lista harmadik helyén egyébként Mircea Geoană végzett, míg Klaus Iohannis mindössze a kilencedik.

Másnap, szombaton a PSD is előállt egy általuk rendelt közvélemény-kutatással, amiből lényegében az derül ki, hogy viszonylag nagy előnnyel ők vezetnek, az AUR és a PNL pedig fej-fej mellett áll, számolt be az aktual24.

A CURS nevű cég által végzett felmérésből az derül ki, hogy ha most tartanák az EP-választást, a PSD a voksok 32 százalékát kapná meg, míg az AUR és a PNL 19-19 százalékkal holtversenyben végezne a második helyen. A harmadik, azaz pontosabban a negyedik az USR 12 százalékkal, és az RMDSZ elérné az 5 százalékos küszöböt. A vizsgálat szintén augusztus végén, 24-31. között készült, 1067 fős mintán, 3 százalékos hibahatárral.

A PRESShub több szakértő véleményét is kikérte az AUR-t a legerősebb pártnak mérő INSOMAR-felmérés miatt, akik úgy vélték, inkább tekinthető manipulációs kísérletnek a közleményük, mintsem hitelt érdemlő kutatásnak. Oana Marinescu kommunikációs szakértő szerint az online módon végzett mérés módszertana is problémás, ráadásul a válaszadó csoport összetételére vonatkozóan sincsenek meg a szükséges információk. Elmondta, egy közvélemény-kutatás jó politikai kommunikációs eszköz lehet, azaz jól használható választási kampányban. Hozzátette: az INSOMAR kérdései azonban elképesztő módon manipulatívak, illeszkednek az AUR által terjesztett EU-ellenes narratívához.

Marinescu felhívta ugyanakkor a figyelmet: az, hogy ez a felmérés manipulációnak tűnik, nem jelenti azt, hogy a tendencia, amit mutatni kíván, teljesen hamis lenne. Leszögezte, az AUR – ha nem is áll ott, ahová az INSOMAR mérte – valóban erősödik.

A PRESShub ugyanakkor az INSOMAR cég tulajdonosi hátterét is felvázolja, melyből érdekes dolgok derülnek ki. A tulajdonost, Maricel Păcurarut 2014 novemberében pénzmosásért négy év börtönre ítélték, mivel 2006-ban a Román Posta volt igazgatójával közösen 4 millió eurós kárt okoztak a postának. Păcuraru 2017-ben szabadult.

2020-ban a Libertatea hozott nyilvánosságra egy felvételt, amelyen a cégtulajdonos azt mondja:

„Tiszteld a bűnözőket, ember! Ha manapság nem vagy bűnöző, akkor biztos hülye vagy. Nincs helyed az üzleti életben!”

A Captura.ro szerint Păcuraru, aki a Realitatea PLUS egyik tulajdonosa is egyben, zsarolásra használta fel a tévécsatornát.

Ugyanakkor a PSD által rendelt méréssel kapcsolatban is merülhetnek fel kérdések, mivel ezt a párt egyik házi cége végezte. A CURS ugyanis a PSD parlamenti képviselőjének, Diana Tusa férjének, Iosif Buble-nak a tulajdonában van.

De milyen állást mutatnak más felmérések?

A Geeks for Democracy május-júniusban végzett vizsgálata szerint a PSD a favorit, rájuk esne 31 százaléknak a választása, a PNL-re a megkérdezettek 19 százaléka szavazna, a liberálisokat pedig szorosan követi az AUR 18 százalékkal, míg az USR 11 és az RMDSZ 5 százalékot tudhat magáénak.

A Bukaresti Rádió június 19-én viszont arról írt, hogy egy, az USR által rendelt, a The Center által készített felmérés szerint a biztos szavazók 28 százaléka voksolna a PSD-re, a második helyen pedig az AUR áll 22 százalékkal. A PNL a harmadik 18 százalékkal, majd az USR következik 13, illetve az RMDSZ 6 százalékkal.

Az AUR-t korábban is mérték már a második helyre, az INSCOP 2022 januárjában végzett közvéleménykutatása szerint a PSD akkor 34,3 százalékon, az AUR: 20,6 százalékon PNL: 16,6 százalékon, az USR: 12,5 százalékon, míg az RMDSZ: 4,2 százalékon állt. Ugyanez a cég, az INSCOP 2023 februárjában a következő mérési adatokkal állt elő: PSD 30,4, PNL 21,6, AUR 19,1, USR 10,9, RMDSZ 4,3 százalék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!