Fej fej mellett a szélsőjobbos AUR és a nemzeti liberálisok a legújabb felmérésekben

2023. július 21. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazási szándékban továbbra is a Szociáldemokrata Párt (PSD) a favorit, amelyet több mint tíz százaléknyi távolságra követ a felmérésben a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az AUR annyira szorosan követi, hogy 2024-ig akár második is lehet a toplistán – derül ki a Geeks for Democracy vizsgálatából, amelyet a Cult Research közvéleménykutatóval közösen készített május-június folyamán.

A PSD-re esne választása 31 százaléknak azok közül a válaszadók közül, akik azt mondták, hogy elmennének szavazni, ha holnap lennének a választások. A PNL-t a megkérdezettek 19%-a választaná. A liberálisokat szorosan követi az AUR, amely 18%-kal a harmadik helyen végzett, míg az USR 11 és az RMDSZ 5%-ot tudhat magáénak.

Az egyház és a hadsereg vezeti a bizalmi listát

A parlament és a politikai pártok nem örvendenek különösen nagy bizalomnak a romániai polgárok körében, átlagosan 3 pontot kaptak a 10-ből. A válaszadók az egyházban (10-ből átlagosan 6 pont), a hadseregben (10-ből átlagosan 5,9 pont), a NATO-ban (10-ből átlagosan 5,5 pont) és az EU-ban (10-ből átlagosan 5,2 pont) bíznak a leginkább.

Arra a kérdésre, hogy melyik az a civil szervezet amely a leginkább megbízható szerintük, 10 megkérdezettből több mint 4 válaszolta, nem bízik egyetlen NGO-ban sem. Azok közül, akik mégis úgy ítélték, hogy a civil szervezetek is megbízhatók, a Save the Children-t és a Román Vöröskeresztet említették a válaszadók.

Ami a személyiségekbe vetett bizalmat illeti, Laura Codruța Kövesi áll az első helyen, 10-ből átlagosan 4,5 ponttal, őt követi Mircea Geoană 4,1-es átlaggal. Ezután Victor Ponta (10-ből átlagosan 3,9), George Simion (10-ből átlagosan 3,69) és Cătălin Drulă (10-ből átlagosan 3,58) következik. Klaus Iohannis és Marcel Ciolacu bizalmi indexe átlagosan 3,5 a 10-ből.

40%-a a válaszolóknak úgy véli, a szélsőjobb jót tesz Romániának

A kormányzással kapcsolatban a megkérdezettek 60%-a szerint a szélsőjobboldal veszélyt jelent Romániára nézve, míg 40% szerint előnyös. A válaszadók 73%-a szerint a kormány általában véve nem hatékony, nem tud valós eredményeket felmutatni. 74%-a a megkérdezetteknek úgy látja, a szegényeknek nehezebb az életük, mert a kormány intézkedései nem segítik őket abban, hogy tisztességes életet élhessenek.

Arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek az életükkel, tízből heten azt válaszolták, hogy általában elégedettek, azonban többségük úgy véli, hogy Romániában rossz irányba mennek a dolgok.

Németország (17%), Svájc (10%) és az Egyesült Államok (9%) azok az országok, amelyek az állami intézmények szervezését tekintve mintául szolgálhatnának Románia számára. Viszont 10 polgárból 2 úgy gondolja, hogy saját modellt kellene létrehoznunk. A demokrácia fenntartásának legfontosabb társadalmi és politikai szereplői a NATO, a sajtó és az igazságszolgáltatás, válaszolták.

Miért vonulnának utcára Románia polgárai?

A társadalmi megmozdulásokban részt vevők aránya 26%, ebből 22% általános társadalmi megmozdulásokban vett részt, 4%-uk pedig konkrét sérelmek miatt vonult utcára: a hírhedt 13-as kormányrendelet miatt, például.

A fő okok, amiért részt vennének a társadalmi mozgalmakban, a tisztességes bérek elérése (50%), egy olyan ügy előmozdítása, amelyben hisznek (42%) és a különleges nyugdíjak megszüntetése (42%).

Másrészt, a fő akadálya az ilyen akciókban való részvételnek a szociális kérdések iránti közömbösség. 10 román állampolgárból csak 4 vélekedik úgy, hogy a társadalmi mozgalmaknak kisebb vagy nagyobb pozitív hatása volt. A kérdőívben javasolt társadalmi mozgalmak közül a „Colectiv” mozgalmat értékelték úgy, hogy a legerősebb hatást gyakorolta a társadalomra.

A romániai polgárok közel negyede hajlandó részt venni nyilvános tiltakozásokon vagy tüntetéseken, derült ki a felmérés nyomán, amely szerint a leginkább polgári elkötelezettséget mutató korosztály az Y generáció (27-43).

A Geeks for Democracy felmérését 2023 májusa és júniusa között végezték CATI-módszerrel 806 fős mintán, a felmérés hibahatára ± 3,45 %.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!