Szeptembertől a nagyváradi Lorántffy-gimnáziumhoz került a Bălcescu-iskola magyar tagozata

2023. szeptember 1. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptembertől minisztériumi rendelettel a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumhoz került a Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tagozata – írja a Bihari Napló. Ez összesen 9 osztályt jelent, előkészítőtől nyolcadik osztályig.

A döntés nem teljesen újdonság, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal kezdeményezésére januárban indult el az a folyamat, amelynek részeként a nagyváradi Lorántffy-gimnázium átvette a Bălcescu-iskola magyar tagozatának osztályait, valamint az ott tanító pedagógusokat. A Bihari Napló azt írja, minden pedagógus a korábbi státuszának megfelelő alkalmaztak szeptember elsejétől a Lorántffy gimnáziumban is.

A diákok oktatása a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) által felkínált, nemrég felújított épületben zajlik továbbra is, ahová a tavalyi tanévtől járnak a gyerekek. A református egyház ingatlanában működő román tagozatos osztályokra – amelyeket a püspökség utólag fogadott be az iskola számára díjmentesen felajánlott épületébe – nem tér ki az újság tájékoztatása, ők a most következő tanévtől valószínűleg visszaköltöznek a Bălcescu-iskola főépületébe.

A Bălcescu-iskola magyar tagozata körül akkor alakult ki egy kisebb botrány, amikor kiderült, a KREK azt kérte, hogy a magyar állam támogatásával felújított épületbe csak a kilenc magyar tannyelvű osztály költözzön be. Az oktatási minisztérium egyes képviselői azt állították, hogy ez szegregáció lenne, és úgy vélték, a méltányosság jegyében magyar és román osztályok egyaránt át kellene költözzenek az új épületbe.

Végül akkor az lett, hogy a református egyház román osztályokat is befogadott az új épületbe, viszont így meg az a helyzet állt elő, hogy önkéntesen egyik román osztály sem vállalkozott a költözésre, ezért az iskola vezetése úgy döntött, hogy az osztályok heti váltásban követik egymást.

A Nicolae Bălcescu Általános Iskolához két épület tartozott, a főépület és a zsidó hitközségtől bérelt, rossz állapotban lévő épület, ahol korábban a magyar tagozat is helyet kapott. Az iskola számára már évek óta kérdés, hogy miként oldják meg a magyar diákok tanítását, hiszen a polgármesteri hivatal nem akarta fizetni a magas bérleti árat, meg egyébként is fel kellett volna újítani a szóban forgó ingatlant. A Bălcescu-iskola vezetőségében felmerült az is, hogy megszünteti a magyar tagozatot, mert akkor minden osztály befért volna a főépületbe és nem kellett volna délutáni váltást bevezetni. Erre viszont nem került sor. Végül az iskola és a magyar tagozat helyzetének enyhítésére ajánlotta fel KREK a nemrég felújított épületét azzal a kitétellel, hogy csak a magyar osztályok tanuljanak benne. Ekkor alakult ki egy kisebb botrány. Az akkor kezdődött egyeztetések eredményeképpen egy adminisztratív átalakításról állapodott meg a püspökség, az RMDSZ, a megyei tanfelügyelőség küldöttei és Nagyvárad polgármestere.

„Türelemmel, párbeszéddel, komoly szakmai munkával a Bălcescu-iskola magyar tagozata a Lorántffy-gimnázium szárnyai alá került. Köszönet az egyháznak, önkormányzatnak, szülőknek, pedagógusoknak, diákoknak, RMDSZ-es kollégáknak” – kommentálta az RMDSZ nagyváradi szervezete a hír a Facebookon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!