Átköltözött a református egyház épületébe a nagyváradi Nicolae Bălcescu iskola magyar tagozata és egy román osztálya

2022. szeptember 13. – 14:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átköltözött a református egyház által felajánlott épületbe a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tagozata és egy román osztálya – közölte az MTI érdeklődésére Rácz Beáta, az iskola aligazgatója.

Augusztus végén az iskolába látogató minisztériumi bizottság a szegregáció gyanúját vélte felfedezni abban, ha csak a magyar tannyelvű osztályok költöznének a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) által ingyen felajánlott, a magyar állam támogatásával vásárolt és felújított épületbe. Ezért a tanévkezdés napján módosítani kellett az egyház és a polgármesteri hivatal közötti haszonbérleti szerződést. Az egyház elfogadta, hogy a 2022-23-as tanévre két román tannyelvű osztályt is befogad az épületbe.

Az Ebihoreanul.ro portál hétfőn azt közölte, hogy az iskola végül egy román osztály beköltöztetéséről döntött, de önkéntesen egyik osztály sem vállalkozott a költözésre. Ezért az iskola vezetése azt a döntést hozta, hogy a román elemi osztályok heti váltásban követik egymást a református épületben. A portál megállapította, hogy a váltásos rendszer senkinek sem jó.

Rácz Beáta az MTI-nek elmondta, elsőként egy negyedikes osztály költözött be, és körvonalazódik a döntés, hogy nem lesz már szükség a heti váltásokra, mert ez az osztály marad.

Korábban Csűry István református püspök az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az épületet a magyar tagozat teremigényeinek megfelelően alakították ki, és a tornaterem feláldozásával tudnak helyet biztosítani az utólag befogadott román osztálynak is. Rácz Beáta aligazgató kedden az MTI-nek elmondta, végül a tornatermet is és az informatika labort is sikerült megmenteni. Az aligazgatói irodának szánt termet alakították át tanteremmé, és így tudták befogadni a román tannyelvű osztályt is az épületbe.

Az aligazgató az MTI kérdésére reagálva annál is inkább abszurdnak vélte a szegregáció vádját, mert a magyar tagozat korábban is az iskola főépületétől több száz méterre lévő külön épületben működött, a mostaninál sokkal rosszabb körülmények között. Akkor senkiben fel sem merült a szegregáció gyanúja. Hozzátette: ezt a minisztériumi vizsgálóbizottságnak is elmondta, de azt a választ kapta, hogy a múlttal nem kell foglalkozni.

Rácz Beáta reményét fejezte ki, hogy a költözéssel mindenki számára megnyugtatóan lezárul a nagyváradi iskolaügy, és lecsillapodnak az ezzel kapcsolatban gerjesztett feszültségek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!