Nem lesz többé vegyes iskola a nagyváradi Bălcescu: a református gimnázium veheti át a magyar osztályokat

2023. január 26. – 08:07

Nem lesz többé vegyes iskola a nagyváradi Bălcescu: a református gimnázium veheti át a magyar osztályokat
Jelenleg ebben az épületben tanulnak a magyar diákok és egy román tannyelvű osztály is – Fotó: Szeghalmi Örs / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyváradi polgármesteri hivatal kezdeményezésére idén januárban indult el az a folyamat, amelynek részeként a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium átvenné a következő tanévtől a tavaly szegregációval vádolt Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tagozatának osztályait. A tervek szerint az oktatás a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) által felkínált, frissen felújított épületben zajlana tovább, ahová az idei tanévtől kezdődően jártak a diákok.

A Lorántffy gimnázium ugyanakkor az osztályokkal együtt átveszi a véglegesítéssel (2023. augusztus 31. utáni periódusra is szerződéssel) rendelkező magyar pedagógusokat is, míg a református egyház ingatlanában működő román tagozatos osztályok – amelyeket a püspökség utólag fogadott be az iskola számára díjmentesen felajánlott épületébe –, a jövő ősztől visszaköltöznének a Nicolae Bălcescu iskola főépületébe.

„Az erről szóló javaslat beérkezett a megyei tanfelügyelőséghez, amelyet január elején jóváhagytunk. A dokumentációt továbbítottuk a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatósághoz (ARACIS), ők pedig ki kell menjenek a helyszínre, hogy strukturális szempontból vizsgálják meg az átszervezés lehetőségeit mindkét iskola szempontjából. Ha a feltételek megfelelőek lesznek, ők javasolják majd a miniszteri rendelet kibocsátását, így kerül a javaslat az oktatási minisztérium szintjére” – mondta el megkeresésünkre Kéry Hajnal, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese. Hogy ez mikor következik be, azt még senki nem tudja pontosan, a főtanfelügyelő-helyettes szerint minél hamarabb, annál jobb, hiszen rengeteg adminisztrációs feladat vár még rájuk.

„Tavaly körülbelül február-márciusban lehetett, amikor ez a minőségbiztosítási hivatal jóváhagyta azt az épületet, ahol most a magyar oktatás zajlik. Akkor 10 osztályterem működtetését engedélyezték, lévén, a püspökség által felkínált épület akkor került be az iskolahálózatba. Nem látom veszélyét annak, hogy egy év alatt bármi is módosult volna ilyen téren” – fejtette ki Kéry, amikor arról érdeklődtünk, hogy fennállhat-e egy olyan eset, hogy nem engedélyezik az épület felhasználását.

A jelenlegi átszervezései forgatókönyvet a polgármesteri hivatal javasolta azután, hogy tavaly szeptemberben erről az adminisztratív átalakításról állapodtak meg a püspökség, az RMDSZ, a megyei tanfelügyelőség küldöttei és Nagyvárad polgármestere. Gyakorlatilag ez a folyamat indult most el – magyarázta Kéry.

A Nicolae Bălcescu általános iskolához két épület tartozott, a főépület és a zsidó hitközségtől bérelt, rossz állapotban lévő épület, ahol korábban a magyar tagozat is helyet kapott. Már legalább 6-7 éve kérdés, hogyan oldják meg a magyar diákok tanítását, hiszen a polgármesteri hivatal nem akarta fizetni a magas bérleti árat, meg egyébként is fel kellett volna újítani a szóban forgó ingatlant. Kéry Hajnal szerint az iskola döntéshozói már rég megszüntették volna a magyar tagozatot, mert így akkor minden osztály befért volna a főépületbe és nem kellett volna délutáni váltást bevezetni. Persze a magyar oktatás beszüntetése óriási tiltakozási hullámot váltott volna ki úgy a pedagógusok, mint az RMDSZ képviselői és az egész nagyváradi magyar közösség körében, ezért kezdtek alternatív megoldásokat keresni.

Mint Kéry kifejtette, ebben a helyzetben nyújtott megoldást a református egyház és bocsátotta az iskola rendelkezésére az ő tulajdonukban álló, és általuk renovált épületet. Az egyetlen kitétel az volt, hogy ebbe az épületbe csak a kilenc magyar tannyelvű osztály költözzön be. Csűry István püspök korábban azt is elmondta, hogy az egyházkerület a magyar állam támogatásával vásárolta meg és újította fel az épületet.

Utólag viszont az oktatási minisztérium egyes képviselői részéről megfogalmazódott a szegregáció vádja, mivel úgy vélték, hogy a méltányosság jegyében magyar és román osztályok egyaránt át kellene költözzenek az új épületbe. A panasz az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) is eljutott, azonban annak testülete sem hozott egyértelmű döntést: az igazgatótanács egyik fele szerint nem történt szegregáció, mert a tanítási nyelv alapján választották külön az osztályokat, a másik fele viszont úgy vélte, hogy a szegregációellenes rendeletben biztosított kivétel a csak kisebbségi nyelven működő osztályok vagy iskolák létesítésére vonatkozik, és nem azokra az esetekre, amikor ezeket a csoportokat/intézményeket egy külön épületben helyezik el.

Mint ismert, a megoldás végül az lett, hogy a református egyház román osztályokat is befogadott az új épületbe, viszont így meg az a helyzet állt elő, hogy önkéntesen egyik román osztály sem vállalkozott a költözésre, ezért az iskola vezetése úgy döntött, hogy az osztályok heti váltásban követik egymást.

Mindenkinek ez lesz a jó megoldás?

„Azáltal, hogy diákokat veszít, feladatot is veszít a Nicolae Bălcescu iskola. Igen, kevesebb diák lesz és a megmaradt gyerekekhez fogják méretezni a tanári kart, tehát a költségvetés szempontjából sem beszélhetünk veszteségről, ami az iskolát illeti. A vezetőség már jó pár évvel ezelőtt meghozta azt a döntést, hogy nem indít magyar előkészítő és ötödik osztályt, és nagyon nagy küzdelem volt, hogy ez visszakerüljön az iskolázási tervbe. Tehát szerintem nem lenne számukra veszteség a magyar tagozat kivonása, hiszen ők is szerették volna ezt már korábban megtenni” – véli a főtanfelügyelő-helyettes, akit arról kérdeztünk, hogy ez a javaslat mennyiben érintheti hátrányosan az eddig kétnyelvű iskolát.

„Persze, mint minden változás, mindenkinél más reakciókat szül: van, aki ódzkodik az átalakítás miatt, de ez természetes, mert nem biztosak a folyamat végkimenetelében. De végső soron nem a pedagógusok és nem is a szülők szempontjait kell az első helyre helyeznünk, hanem azt, hogy a diákoknak olyan kiszámítható környezetet tudjunk biztosítani, ahol megfelelőképpen lehet oktatni őket, és ne kelljen minden pillanatban félni attól, hogy megszűnik egy osztály, nem indul előkészítő- vagy ötödik osztály. Ez a biztonság nemcsak a gyerekeknek, de a pedagógusok számára is nagyon fontos” – magyarázta Kéry.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!