EMNT: A Demokrácia-központ hálózat létrehozására fordítottuk a 2011-ben kapott támogatást

2023. augusztus 23. – 18:43

EMNT: A Demokrácia-központ hálózat létrehozására fordítottuk a 2011-ben kapott támogatást
A székelykeresztúri Demokrácia-központ átadása 2021-ben – Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos válasz érkezett a Transtelex levelére, melyben azt kérdeztük a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácstól (EMNT), hogy mire költötték a 2011-ben a magyar kormánytól soron kívül kapott támogatást. Míg a lapunknak korábban név nélkül nyilatkozó EMNT-tagok szerint az Erdélyi Magyar Néppárt 2012-es kampányára érkezett a pénz, az EMNT ügyvezető elnöke arról írt, hogy a Demokrácia-központ hálózat kiépítésére költötték az összeg nagy részét.

A pénzutalás egyébként a határon túli magyarok támogatására létrehozott Bethlen Gábor Alap megkerülésével történt, és a HVG szerzett tudomást elsőként a tranzakcióról egy adatigénylés eredményeképpen. „Nem nyilvános kormányhatározatokkal juttatott százmilliókat az Orbán-kormány jobbára a Fidesz politikai céljait támogató határon túli szervezeteknek” – írta a HVG, mely úgy juthatott az információk birtokába, hogy a 10 évre vonatkozó titkosítás időközben lejárt.

A HVG szerint egyedi döntéssel 2011-ben 787 millió forintot osztott ki határon túli magyar szervezeteknek a magyar kormány. A legnagyobb összeget, 265 millió forintot, az EMNT Egyesület kapta. Mivel magyar közpénzről van szó, azt kérdeztük az EMNT vezetőségétől, hogy milyen célra fordították ezt az összeget; illetve hogy a soron kívüli támogatásnak volt-e szerepe az Erdélyi Magyar Néppárt megszervezése, illetve a párt 2012-es kampánya során felmerült költségek fedezésében?

Megkeresésünkre Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke azt válaszolta, hogy „az említett 265 millió Ft-ból 250-et az EMNT Demokrácia-központ hálózat létrehozására fordította az akkori vezetőség. Abban az évben közel negyven irodát nyitottunk Erdély-szerte a magyar állampolgársági iratcsomók összeállításának megsegítésére. Azóta már közismert, hogy évi 250 millió Ft-ból működött évekig ez a hálózat.

A 15 millió Ft-ot az abban az évben zajló népszámlálási kampányra kapta az EMNT. Egy jelentős kampányt szervezett az EMNT abban az évben ősszel, koncertekkel, lakossági fórumokkal, sajtókampánnyal, plakátok, szórólapok terjesztésével”.

A második, pártfinanszírozásra vonatkozó kérdésünkre leszögezte: „az Erdélyi Magyar Néppárt hivatalos bejegyzése csak 2011 decemberére vált jogerőssé, tehát a szóban forgó döntések idején nem is létezett, így semmit sem kapott ezekből.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!