Magyar Hang: Oszlik-foszlik Demeter erdélyi médiabirodalma, új többségi tulajdonosa van a Rádió Gagának

2023. augusztus 18. – 15:33

Magyar Hang: Oszlik-foszlik Demeter erdélyi médiabirodalma, új többségi tulajdonosa van a Rádió Gagának
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly egymásnak feszülés van Rogán Antal és Demeter Szilárd között, írja a Magyar Hang, amelynek értesülései szerint Demeter áll vesztésre, és ez az általa összegrundolt, de már egyre rozogább erdélyi magyar „médiabirodalmon” is meglátszik. A lap már áprilisban arról írt, hogy információi szerint jelentős változások várhatók az Erdélyi Médiatér Egyesület ernyője alá tartozó médiatermékeknél, miután a cég decemberben az összes nyomtatott sajtótermékét felszámolta. A Magyar Hang forrásai szerint „Demeter Szilárd megbukott ebben a projektben, a lapok bezárása kínos a magyar kormánynak, ezért drasztikus lépések lesznek”. Az új vezetőnek kettős feladata van: az első a Demeter Szilárdhoz köthető emberek eltávolítása a vezetésből, a második pedig az Erdélyi Médiatér integrálása a magyarországi Kesmába.

Most a Magyar Hang arról ír, hogy egy újabb intézményben csomagolnak a Demeterhez köthető emberek, éspedig a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-ben. A kényszerű távozás Rogán ultimátumának következménye lehet: a cég csak akkor kapja meg a működéséhez szükséges állami támogatást, ha megtörténik a váltás. Név szerint Tímár Alpár László, Petróné Varga Edit és Harmos Beáta Ildikó csomagolt. Azoknak, akik ismerték az Orbán János Dénes köré tömörülő csoportosulást a kolozsvári Bulgakov kávéházból, ismerős lehet Tímár neve, ugyanis törzsvendége volt a lokálnak, és állandó tagja a bulgakovos társaságnak, akárcsak Demeter Szilárd.

Az említett három ember a Magyar Hang szerint csomagban érkezett Demeter Szilárddal, mint annak a pénzügyi-gazdasági bizalmasai. Tímár volt már a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. és a Petőfi Irodalmi Ügynökség ügyvezetője is, míg a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt.-ben Tímár igazgatósági, Petróné pedig felügyelőbizottsági tag volt.

És van egy harmadik cég, amelyik különösen érdekes: a Magyar Médiaszolgáltatást Támogató Központ Nonprofit Kft., rövidített nevén MMTK. Ebben áprilisig Harmos Beáta Ildikó volt az ügyvezető, és június 26-áig Petróné Varga Edit a százszázalékos tulajdonos.

Érdekes a cégnek a működése: bár a cég tőkéje alig 3 millió forint, a Magyar Hang kiderítette, hogy csak 2020-ban sok száz millió forintot pumpáltak át hozzájuk Erdélyből az anyaországi támogatásokból kapott milliárdokból. Vagyis: Magyarországról eljött a pénz Erdélybe, támogatás címszó alatt, innen pedig visszaküldték az MMTK-nak, ahonnan aztán felszívódott. A jogcím az volt: „teljes körű menedzsment, akvizíciók, cégvásárlások előkészítése, új akvizíciók beillesztése a cégcsoport működésébe, működési stratégia előkészítése, bevezetése, már folyamatban lévő támogatások koordinálása.” Ami viszont sokkal fontosabb, hívja fel a figyelmet a cikket jegyző Lukács Csaba: az MMTK tulajdonrészt is kapott, tulajdonképpen ajándékba, a közpénzből Erdélyben felvásárolt médiavállalkozásokból.

Így lett az MMTK Nonprofit Kft. többségi tulajdonos a Gaga Rádiónál, amely négy központtal összesen 12 frekvencián sugároz Székelyföldön. A budapesti cég, amelyről senki sem hallott 55,0259%-ot tulajdonolt a rádióból, az Erdélyi Médiatér Egyesület pedig csak 44,9741%.-ot.

Június 16-án azonban az MMTK-t eladta Petróné Varga Edit, a cég új tulajdonosa pedig Morar Nicolae Radu lett, aki egy Magyarországon több médiaérdekeltséggel is rendelkező román vállalkozó. Az MMKT százszázalékos tulajdonosaként most ő a Radió Gaga többségi társtulajdonosa is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!