Költségcsökkentést és adóemelést jelentett be a kormány

2023. július 31. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Hat milliárd lejjel csökkentenék az állami kiadásokat és ugyanekkora összeget tenne ki a jelenlegi és a megemelt adók közötti különbözet, jelentette be hétfőn a kormány.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă a közösségi médiában közzétett bejegyzésekben közölték, hogy a költségvetési hiány fedezésére a lehető legnagyobb mértékű, 6 milliárd lejre becsült kiadáscsökkentésről, valamint hasonló összegű adóemelésekről állapodtak meg, foglalta össze a G4Media.

A bejelentés szerint csökkentenék az indokolatlan prémiumokat, intézményeket vonnának össze és szünetnének meg, arra azonban a koalíciós pártok vezetői nem tértek ki, hogy melyek lennének ezek. A kormánypártok vezetői már korábban megállapodtak mintegy 200 ezer betöltetlen közalkalmazotti állás megszüntetéséről.

Ciucă és Ciolacu hétfőn azt is bejelentette, hogy a kormány csökkenteni fogja a vezetői tisztségek számát a közintézményekben, korlátozzák az állami vállalatok vezetőtestületi tagjainak illetményét, és szigorúbb teljesítmény-ellenőrzést vezetnek be az állami hatóságoknál. Az intézkedések között szerepel az is, hogy a parlament koordinálása alatt álló autonóm közintézmények vezetőinek fizetését legfeljebb a miniszter bruttó fizetésének hatszorosára, a többi alkalmazott fizetését pedig legfeljebb az intézményvezető fizetésének 80 százalékára korlátozzák.

Ciolacu azt is közölte, hogy az állam koncesszióba adott területeiért fizetett haszonbért az infláció mértékével fogják növelni.

A miniszterelnök azt írta hétfői Facebook-bejegyzésében, az elfogadott terv alapelve az, hogy a kiadáscsökkentés terhét elsősorban az államnak kell magára vállalnia, és nem az állampolgároknak vagy a versenyszférának.

Azt, hogy a költségvetési hiány csökkentéséhez nem lesz elegendő az állami kiadások lefaragása, hanem adóemelésekre is szükség lesz, már korábban sejteni lehetett, miután kiszivárgott az a vaskos intézkedéscsomag, amelyről a koalíció vitázott. Az akkori tervekről itt írtunk részletesebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!