Költségcsökkentést és adóemelést jelentett be a kormány

2023. július 31. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Hat milliárd lejjel csökkentenék az állami kiadásokat és ugyanekkora összeget tenne ki a jelenlegi és a megemelt adók közötti különbözet, jelentette be hétfőn a kormány.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă a közösségi médiában közzétett bejegyzésekben közölték, hogy a költségvetési hiány fedezésére a lehető legnagyobb mértékű, 6 milliárd lejre becsült kiadáscsökkentésről, valamint hasonló összegű adóemelésekről állapodtak meg, foglalta össze a G4Media.

A bejelentés szerint csökkentenék az indokolatlan prémiumokat, intézményeket vonnának össze és szünetnének meg, arra azonban a koalíciós pártok vezetői nem tértek ki, hogy melyek lennének ezek. A kormánypártok vezetői már korábban megállapodtak mintegy 200 ezer betöltetlen közalkalmazotti állás megszüntetéséről.

Ciucă és Ciolacu hétfőn azt is bejelentette, hogy a kormány csökkenteni fogja a vezetői tisztségek számát a közintézményekben, korlátozzák az állami vállalatok vezetőtestületi tagjainak illetményét, és szigorúbb teljesítmény-ellenőrzést vezetnek be az állami hatóságoknál. Az intézkedések között szerepel az is, hogy a parlament koordinálása alatt álló autonóm közintézmények vezetőinek fizetését legfeljebb a miniszter bruttó fizetésének hatszorosára, a többi alkalmazott fizetését pedig legfeljebb az intézményvezető fizetésének 80 százalékára korlátozzák.

Ciolacu azt is közölte, hogy az állam koncesszióba adott területeiért fizetett haszonbért az infláció mértékével fogják növelni.

A miniszterelnök azt írta hétfői Facebook-bejegyzésében, az elfogadott terv alapelve az, hogy a kiadáscsökkentés terhét elsősorban az államnak kell magára vállalnia, és nem az állampolgároknak vagy a versenyszférának.

Azt, hogy a költségvetési hiány csökkentéséhez nem lesz elegendő az állami kiadások lefaragása, hanem adóemelésekre is szükség lesz, már korábban sejteni lehetett, miután kiszivárgott az a vaskos intézkedéscsomag, amelyről a koalíció vitázott. Az akkori tervekről itt írtunk részletesebben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!