28 ország bukaresti nagykövetsége állt ki a romániai LMBTIQ+ közösség mellett

2023. július 28. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Közös állásfoglalásban állt ki csütörtökön 28 ország bukaresti nagykövetsége és három nemzetközi szervezet romániai képviselete a romániai LMBTIQ+ közösség mellett, sürgetve a kormányt, hogy módosítsa a közösség jogait korlátozó törvényeket, írta az Agerpres.

A közös nyilatkozat a brit kormány honlapján jelent meg, két nappal a szombati Bucharest Pride előtt.

„Határozottan támogatjuk a romániai LMBTIQ+ közösséget a nemzetközi emberi jogokkal és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának elveivel összhangban lévő jogegyenlőségi küzdelmében” – olvasható az állásfoglalásban, amelyik emlékeztet arra, hogy Európai Unió Bírósága májusi ítéletében az azonos neműek közötti párkapcsolatok védelmezésére kötelezte Romániát.

A közös nyilatkozat aláírói sürgetik a kormányt, hogy módosítsa az LMBTIQ+ közösség jogait korlátozó törvényeket. Ugyanakkor hangsúlyozzák elkötelezettségüket a román hatóságokkal és a civil társadalommal való együttműködés mellett annak érdekében, hogy 'minden személyt méltósággal és tisztelettel kezeljenek' Romániában.

A nyilatkozatot a következő országok bukaresti nagykövetsége írta alá: Argentína, Ausztria, Belgium, Kanada, Chile, Horvátország, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Izrael, Olaszország, Litvánia, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Portugália, Ciprusi Köztársaság, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!