Székelyföld városainak oktatási intézményeit új bútorokkal, tanfelszerelésekkel és digitális eszközökkel látják el

2023. július 27. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendkívül fontos szerződést írtam ma alá Bukarestben Ligia Deca oktatási miniszterrel együtt, melynek köszönhetően Sepsiszentgyörgy minden oktatási intézményét új bútorokkal, tanfelszerelésekkel és digitális eszközökkel látjuk el” – jelentette be Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Facebookon.

A polgármester szerint a több mint 22 millió lejes támogatást Sepsiszentgyörgy óvodáinak és iskoláinak fejlesztésére fordítják, hogy a gyermekek és diákok a legmodernebb eszközökkel felszerelt környezetben tanulhassanak és szerezzenek versenyképes tudást a pedagógusok irányításával. Ez 18 sepsiszentgyörgyi oktatási intézmény fejlesztésére elegendő.

A bukaresti Viktória Palotában, az Oktatási Minisztérium által szervezett ünnepségen több város is finanszírozási szerződést írt alá az egyetemek előtti oktatási intézmények támogatására. Soós Zoltán, Marosvásárhely és Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterei is ott volt az eseményen. Marosvásárhely 48 millió lejnyi támogatást kapott a város 32 iskolájának a fejlesztésére. Csíkszereda 26,72 millió lej értékű finanszírozást tudhat magáénak, amiből összes 18 oktatási intézmény, valamint a Csíkszeredai ISK és a Tanulók Háza újulhat meg.

Emil Boc kolozsvári és Fodor Astrid nagyszebeni polgármesterek is részt vettek. Nagyszeben önkormányzata 9 millió euró (44 millió lej) értékű szerződést írt alá. Kolozsváron 45 millió lej (nagyjából 9 millió euró) értékben lesznek fejlesztések összesen 64 oktatási intézményben.

Az eseményen jelen volt még többek között Románia miniszterelnöke, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă szenátusi elnök, valamint Adrian Veștea, a romániai önkormányzatok szövetségének elnöke, de az eseményen

Mint írtuk, több mint 1 milliárd eurót fordítanak 5600 iskola és óvoda felszerelésére a helyreállítási alapból. Az önkormányzatok a közoktatási egységek bútorokkal, didaktikai anyagokkal és digitális berendezésekkel való felszerelésére pályázhattak az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részeként. A pénzből számítógépes és tudományos laborokat is felújítanak, műhelyeket is felszerelnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!