Több mint 1 milliárd eurót fordítanak 5600 iskola és óvoda felszerelésére a helyreállítási alapból

2023. július 26. – 17:38

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1 milliárd eurót fordítanak 5600 iskola és óvoda felszerelésére a helyreállítási alapból – jelentette be szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök a finanszírozási szerződések ünnepélyes aláírásakor a Victoria-palotában. Az önkormányzatok a közoktatási egységek bútorokkal, didaktikai anyagokkal és digitális berendezésekkel való felszerelésére pályázhattak az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részeként. A pénzből számítógépes és tudományos laborokat is felújítanak, műhelyeket is felszerelnek.

A kormányfő a szerződések aláírása mérföldkőnek számít a hazai oktatás történetében, mert ez az első alkalom, amikor ilyen jelentős összeget fordítanak a tanintézetek korszerűsítésére. Ciolacu hangsúlyozta, hogy Románia számára prioritás az oktatás, mert csak ezen keresztül fejlődhet az ország. Ugyanakkor kijelentette, hogy az oktatás minőségének javításához a tanárok méltányos, teljesítményalapú bérezése mellett az iskolai infrastruktúrán is javítani kell. „Tisztában vagyok azzal, hogy anyagi alap nélkül, a technológia fejlődéséhez és a munkaerőpiac követelményeihez igazított modern tanulási körülmények nélkül még a legjobb tanár sem tudja elérni az elvárt eredményeket, akármilyen jól fizetett, akármennyire is igyekszik” – jelentette ki Ciolacu, aki szerint kötelességük kijavítani az elmúlt 30 év kormányzásának a hibáit, amikor nem figyeltek eléggé az oktatásra.

„A romániai gyerekek nem tehetnek arról, hogy az állam hatalmas hibákat követett el, és megfosztotta őket az esélyegyenlőségtől. Itt az ideje, mielőtt túl késő lenne, hogy egyenlő esélyeket biztosítsunk valamennyi romániai gyermek számára, függetlenül attól, hogy hol született” – fogalmazott beszédében a kormányfő.

Ligia Deca oktatási miniszter szerint a szerződések aláírása fontos momentum az ország oktatásának jövője szempontjából. A tárcavezető úgy értékelte, hogy „ezek a beruházások jelentősen javítják az oktatási infrastruktúrát”.

Ligia Deca oktatási miniszter aláírja a szerződést – Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos
Ligia Deca oktatási miniszter aláírja a szerződést – Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

„A megfelelő oktatási infrastruktúra lehetővé teszi új pedagógiai módszerek alkalmazását, növelve a hallgatók, de a tanári kar motivációját is a minőségi inkluzív oktatás iránt” – vélekedett Deca, aki a miniszterelnökhöz hasonló külön kiemelte, hogy a szakoktatás számára is műhelyek is létesülnek a pénzből. A tárcavezető azt is elmondta, szerinte ezek a beruházások összességében jó lehetőséget jelentenek Romániának, hogy PNRR-s forrásokat a társadalom számára egyik legjövedelmezőbb befektetésre költse, az oktatásra és a gyermekekre.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is felszólalt az eseményen, azt hangsúlyozva, hogy az oktatásba való befektetés a világ legbiztosabb befektetése, mert nem juthat csődbe. Boc beszédében azt is hangsúlyozta, hogy az oktatásnak kapcsolatban kell maradnia a világgal és munkaerőpiaccal, és a „tananyagot a munkaerőpiac valós igényeihez kell igazítani”.

Boc később a Facebook-oldalán azt is közölte, hogy mennyi jut az 1 milliárd euróból a kolozsvári iskoláknak: 45 millió lej ( nagyjából 9 millió euró) értékben lesznek fejlesztések összesen 64 oktatási intézményben. A polgármester szerint az összegből 819 tantermet, 35 számítógépes labort, 36 tudományos labort, 49 iskolapszichológusi irodát, 27 tornatermet és 6 műhelyt szerelnek fel belőle.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármester is ott volt az eseményen. A Facebook-bejegyzéséből azt derül ki, hogy 48 millió lejnyi támogatást kapott a város 32 iskolájának a fejlesztésére. A polgármester nem számszerűsíti, hogy pontosan mire fordítsák majd az összeget, annyit írt műhelyek, informatikai és biológiai laborok, valamint orvosi rendelők felszerelésére fordítják majd új bútorok vásárlása mellett.

18 sepsiszentgyörgyi oktatási intézmény fejlesztésére több mint 22 millió lejt kapott a város, tájékoztat szintén a Facebookon Antal Árpád polgármester. Korodi Attila polgármester posztja szerint Csíkszeredában 18 tanintézményt, valamit a Tanulók Háza és a Csíkszeredai ISK infrastruktúráját fejlesztik a pénzből. 442 tanterem új bútorzatára, 436 tanterem okostáblákkal való bővítésére, valamint 39 szaklabor, 18 iskolapszichológusi kabinet, 14 sportterem, 4 műhely felszerelésre 26,72 millió lejre írt alá szerződést a város. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerint 55,6 millió lejt költhet a város 40 tanügyi intézményének a felszerelésére. Az 5600 oktatási intézmény listája az Oktatási Minisztérium honlapján érhető el.

Az RMDSZ közleményben reagált az önkormányzati vezetők és az oktatási tárca között aláírt támogatási szerződésekkel kapcsolatba. Ebben idézik Kallós Zoltánt, kisebbségi oktatásért felelős államtitkár, aki elmondta, „szinte valamennyi olyan iskola támogatásban részesül, amelyben magyar diákok tanulnak”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!