Politikai beágyazódással és némi kitartással milliárd lejes luxushotelt tudhat magáénak az RMDSZ volt szovátai tanácsosa

2023. július 24. – 08:15

Politikai beágyazódással és némi kitartással milliárd lejes luxushotelt tudhat magáénak az RMDSZ volt szovátai tanácsosa
A Hotel Crystal Wellnes & SPA épülete – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi vállalkozók aligha veszik fel a versenyt a 18 millió euróból kitömött, gigantikus méretű szovátai luxusszállodával, amiről azt is mondhatnánk, hogy a magyar állam és az RMDSZ-es helyi vezetők szerelemgyereke. A július 14-én, pénteken átadott négy csillagos hotel a magyar kormány által, a Pro Economica Alapítványon keresztül folyósított támogatásból valósult meg. A szovátaiak joggal lehetnének büszkék a Hotel Crystal Wellness & SPA superiorra, miután több ezer lejes szobáival akár egy görögországi nyaralást is túlszárnyalhat. Apró szépséghibája csupán, hogy a gigantikus összegből felépített hotel véletlenül épp Péter Ferenc RMDSZ-es megyei tanácselnök „emberénél” landolt, hogy a közpénzből magánpénzzé lett támogatással a zsebében az RMDSZ egykori városi tanácsosa fellendítse a helyi turizmust, munkahelyeket teremtsen, ami mind szép és jó, de a politikailag vezérelt beruházással a helyi piacnak nincs ahogy versenyeznie. Káli Zoltán vállalkozónak az átadó ünnepségen pedig némi cinizmus is belefért, hogy megmutassa: ő a kisváros nagy embere, aki egy kisnövésű férfit bíz meg azzal, hogy a szalagvágásra összesereglett VIP-eknek párnán kínálja fel az ollókat.

Évtizedek óta nem látott Szováta ekkora turisztikai beruházást, mint a négy csillagos superior Crystal Hotel, amit július közepén adtak át a politikusok, lényegében egymásnak. Az átadáson hangsúlyozták: munkahelyteremtésről és a turizmus fellendítéséről van szó, a magyarországi közpénz pedig a román gazdaságot erősíti. A szép szavak ellenére azonban a háttérben magánérdekek is hangsúlyosan megjelennek a Magyarországról finanszírozott beruházások mögött, ez alól pedig a sókristályról elnevezett szálloda sem kivétel.

Budapest erdélyi beruházásainak témája Orbán Viktor tavalyi tusványosi beszéde után lett igazán forró téma a román sajtóban, várhatóan ebben az évben is előjön, miután gombaként szaporodnak Székelyföldön a magyar adóforintokból felhúzott luxushotelek, amelyek a három megye amúgy sem túl pezsgő turisztikai életében válnak egyeduralkodóvá a román és magyarországi felsőosztály számára.

A sajtó akkor azért vette újra elő a milliárdos nagyságrendű összegek témáját, mert a támogatások szinte teljesen átláthatatlanul érkeznek Romániába, a román állam hozzájárulása nélkül. A magánalapítványokon keresztül folyosított közpénzeknél pedig, amelyek így elvesztették a közpénz jellegüket, nem egyértelmű, hogy ki, mire és mi alapján kapja meg. A valóban az erdélyi magyar közösségre fordított összegeken túl (iskolák, bölcsődék, templomok stb.) így minimum kérdéses, hogy a döntéshozók a további hatalmas összegeket mire és kire költik el. Nem-e belterjesen osszák szét egymás között a pénzt, azaz a Fidesz és az RMDSZ nem-e saját erdélyi, székelyföldi holdudvarát erősíti a pénzosztogatás által? A szovátai példa alapján egyértelmű igen a válasz.

A Pro Economica Alapítvány 2023 februárjáig 44 millió euró értékben bonyolított le pályázatokat turisztikai és mezőgazdasági projektek számára. Ebben a pénzben pedig benne van annak a 9 luxusszállodának a létrehozása is, amelyek közül nemrég Sepsiszentgyörgyön átadtak egy négycsillagos hotelt, amit cirka 5 millió euróból alakítottak át egy már meglévő épületből, de július 14-én átadták azt a szintén négy csillagos szállodát is Szovátán, ami hamarosan a fürdőváros legfelkapottabb szállodájává válhat, miután a szovátai lakosok aligha tudják felvenni a versenyt a Hotel Crystallal, hisz a fürdőváros legnagyobb és legfelszereltebb, de helyi viszonylatban is drágának számító szállodáját összesen mintegy 18 millió eurónyi támogatásból, a nullából építették fel, jelentős politikai hátszéllel.

A lakosság egy része a kinézetét kritizálta, mások a nagyságát tartották túl hivalkodónak, azt azonban el kell ismerni, hogy nem sok fejlesztés érkezett az utóbbi évtizedekben Szovátára, de ami érkezik, úgy tűnik, az sem a helyi vállalkozásokat gyarapítja, legalábbis ha valódi piaci versenyről beszélünk.

A tulajdonosi háttér a Crystal Hotelnél is kérdések sorát veti fel

A Pro Economica luxushotelekre kiírt pályázatán 9 jelentkező nyert. A közpénz osztogatás ellenére azonban a nyertesek listáját és a készülőben lévő hotelek nyilvános adatait valamiért mind a nyertesek, mind az alapítvány szemérmesen kezelték, ezért a beruházásokra érkező pontos összegekről, a nyertesek cégek mögött meghúzódó tulajdonosokról keveset lehetett tudni, de általában az sem (volt) egyértelmű, hogy pontosan hol lettek, lesznek felépítve. Több hotel átadására ugyanis még várni kell, de a már átadott hotelek is árulkodnak arról, hogy a magyar kormány által kiutalt pénzek hová kerülnek és milyen célt szolgálnak.

A szovátai Crystal Hotel üzemeltetője, a Quintus SRL, Káli Zoltán tulajdonába tartozik, aki a szovátai Maros szálloda és a Káli étterem tulajdonosa is egyben. Ebben az esetben tehát a szoros politikai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozónak tapasztalatai is vannak, amennyiben a vállalkozásai sikerességét saját szakmai nívójának tudjuk be.

A 104 szobás, négy emeletes, 10 ezer négyzetméteren fekvő Crystal Hotel átadására július 14-én került sor, az ünnepségen pedig csak politikusok szólaltak fel. Utolsóként kapott szót Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki mellesleg Péter Ferenc megyei tanácselnök egykori kabinetfőnöke (jelenleg RMDSZ-es megyei tanácsos) is, aki szóvá is tette a hotel előtt tartott átadó ünnepségen, hogy a tűző napon a sok bőbeszédű politikus között nem csak egyedüli nőként kapott szót, de a legkevesebbet is beszélhetett.

„Az a nehéz feladat jutott ma nekem, hogy ennyi minden, ami elhangzott, ennyi beszéd után, és főleg ennyi férfi után, nőként nekem kell most a legrövidebb beszédet tartanom” – mondta Kozma Mónika.

A 2017-ben alapított Pro Economica Alapítvány kapcsán megjegyezte, 2019-ben írták ki azt a szálláshely-fejlesztési programot, amelynek keretében a Crystal szálloda is megvalósult. Ezért 2021-ben, a Covid-járvány alatt is azon dolgoztak, hogy aláírhassák a támogatási szerződést Káli Zoltán vállalkozásával. Kozma szerint a Crystal Hotel története bizonyítja, hogy az alapítvány szívén viseli a vállalkozások sorsát.

Ezt pedig adatokkal is alá kívánta támasztani:

Kozma Mónika azt mondta, hogy az elmúlt években több mint 70 milliárd forintnyi (187 millió euró) forrást tudtak felhasználni, több száz nagy beruházásra, több ezer kistermelő támogatására, ezt a tempót pedig tartani szeretnék.

„Hogyha 2017-től számolom, úgy nagyjából kétévente történt valami fontos, most 2023-ban vagyunk, én azt tudom kívánni Káli Zoltánnak a mai avatón, hogy 2025-ben azt tudjuk mondani, hogy a booking.com-on ez a szálloda megverte az összes szovátai szállodát. Ehhez egyből gratulálok is és nagyon sok sikert kívánok, Zoli” – jelentette ki a Pro Economica vezetője.

Kozma Mónika, Pro Economica vezetője felszólal a Crystal szálloda átadóján – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Kozma Mónika, Pro Economica vezetője felszólal a Crystal szálloda átadóján – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A hangzatos díszbeszédek alatt Káli Zoltán törpe termetű alkalmazottja végig ott állt a hőségben, a Crystal Hotel egyenruhájában, párnával a kezében, hogy aztán a nagyságoknak felnyújtsa a párnára helyezett ollókat. A gesztus ízléstelenségét talán nem kell részletezni. Úgy tűnik, a gyorsan jött hatalom és kiváltságok pont úgy hatnak, mint a meleg. Megzavarják az ember ítélőképességét.

Péter Ferenc, Maros megye tanácselnöke, aki 16 éven keresztül vezette a fürdővárost, egykori városi tanácsosának, Káli Zoltánnak melegen gratulált, hogy sikerült a volt kabinetfőnöke által vezetett alapítványtól elnyernie azt az 5,6 millió eurót, amit végül 18 millióra bővítettek ki neki.

A megyei tanácselnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Maros megye turisztikai szempontból az ötödik legfontosabb megye az országban, Szováta pedig a legtöbb éjszakaszámmal rendelkezik a megyében. A Crystal Hotel pedig az elmúlt 40 év legnagyobb beruházása volt.

„Engedjék meg röviden, hogy barátként is szóljak, mert 2000-ben még kezdő vállalkozóként együtt léptünk a politikába Káli Zoltánnal, én polgármesterként, ő városi tanácsosként, és elég hosszú út volt az, amit mi idáig megtettünk. Elég sok mindent sikerült hál' Istennek megvalósítani. (…) Gratulálok Káli Zoltánnak és családjának és mindazoknak, akik itt odatették a vállukat ahhoz, hogy ez megvalósuljon. És semmi mást nem kívánok ma, csak azt, hogy amikor a Bookingon kinyitjuk az oldalt, és meglátjuk, hogy kristályszálloda mindig az legyen oda írva, hogy elkelt” – részletezte Péter Ferenc, akinek továbbra is jelentős befolyása van Szovátán, emiatt sokan úgy vélik, hogy a polgármesterségről ugyan lemondott, de azóta is ő irányít, „emberei” pedig tűzön-vízen át követik.

Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Az átadó ünnepségen egyébként Péter Ferenc utódja, Fülöp László Zsolt polgármester is felszólalt, aki meglehetősen szépen forgatta a szavakat magyarul és románul egyaránt, és azoknak külön köszönetet mondott, akik nem próbáltak akadályokat görgetni a projekt megvalósítása elé.

Ezt Kelemen Hunor is szóvá tette beszédjében, amiben arra buzdította a vállalkozókat, hogy legyenek olyan vakmerőek, bátrak, mint Káli (akivel nyilván hasonló esélyekkel indulnak egy pályázati elbíráláson, ja, nem). „Egyszerű embereknek, mezőgazdászoknak, bárkinek, csak hinni kell abban, hogy képesek vagyunk megcsinálni. És igen, így indult el ez a nagy projekt, amelyet aztán rengeteg támadás ért. Erről nem beszélünk így, szemérmetesen elhallgatjuk, úgy teszünk, mintha minden ment volna, mint a karikacsapás, a gazdasági környezetről itt már volt szó, de a politikai környezetről nem. Gyanakvás kísérte ezeket a beruházásokat folyamatosan. Nekem személyesen pedig mindig el kellett mondanom a kollégáimnak is, hogy ide hoznak valamit, innen most épp nem visznek el semmit. Ide munkahelyeket hoznak, pénzt hoznak, az illetékek, az adók itthon maradnak, a munkahelyekre innen jön majd a munkaerő. Itt fog ez profitot termelni, a profitot itt fogják befektetni, és nem kell gyanakodva nézni azt, hogy itt egy gazdaságfejlesztési program elindult. És azt el kellett mondani ezerszer, és valószínű, hogy még el kell mondanunk a következő időszakban ezerszer, de hát ez a dolgunk, ezt fogjuk tenni. Ezt csinálni kell. És igen, ott volt az a partner, aki nélkül ezt nem lehetett volna megcsinálni, és nem lehetne folytatni a magyar kormány nélkül, ezért külön köszönet, hisz ők hittek ebben a stratégiában, partnerek voltak, és nem kevés áldozatot hoztak a magyar adófizetők pénzéből, hogy ezek a programok megvalósulhassanak” – fejtegette Kelemen. Szerinte a hotelt, azaz a turisztikai lehetőségek kiszélesítését Székelyföld adottságai teszik indokolttá, a luxushotelek pedig Romániában adóznak és munkahelyeket teremtenek.

Ez igaz is, az elnök úr épp csak annyit felejtett megemlíteni, hogy az adottságok kihasználatlanok, a vállalkozásokhoz alig csurran cseppen valami Magyarországról vagy Romániából, a politika pedig ezzel hathatósan átrendezi a piaci szabályokat és a helyi gazdaságot ássa alá. Ráadásul négy csillag ide vagy oda, a turizmus Székelyföldön sok helyen Magyarországtól függ, miután Romániában főleg a belföldi turizmus él, a külföldiek Székelyföldet – a marosvásárhelyi reptér 50 km-re van innen – egyelőre elkerülik. Magyarország azonban most épp gazdasági mélyrepüléseben van, ezért ha jönnek is ide nyaralni, nem a négycsillagos szállodákat keresik.

És ha már a magyar gazdasági helyzetről és adóforintokról beszéltünk, érdemes megemlíteni azt is, hogy Tóth László csíkszeredai főkonzul is jelen volt a neves eseményen. Ő ugyan nem kapott szót, helyette azonban hosszasan méltatta a magyar állam és a vállalkozó kitartását Kiss-Parciu Péter, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki szerint a válságos időkben az ő részükről is volt, aki lemondott a projektről, de örült, hogy ebben az esetben az elejétől fogva egészen a végéig megmaradtak mellette. Illetve, a magyar kormány barátjaként is számon tartott Káli vadásztársa, a PSD-s Nicolae Florin PĂLĂŞAN alprefektus is méltatta őt, hogy teljes legyen a kör, ami a román-magyar politikai beágyazódást illeti.

Fotó: Crystal Hotel Fotó: Crystal Hotel
Fotó: Crystal Hotel

A fürdőtelep főutcáján, a Rózsák útján felhúzott szálloda rózsadombi árai

„Célunk az volt, hogy a most megvalósult befektetés által egy új, igényesebb réteget szólítsunk meg, akiknek egyaránt fontos a környezet és a szolgáltatások színvonala, ugyanakkor igényli a kiemelt odafigyelést a részletekre” – határozta meg a szálloda célkitűzését Káli.

A hotel egyik alkalmazottja szerint a standard szobák ára 1400 lej körül mozog majd, a bookingon egyelőre ennek a feléért is szobát foglalhatunk egy éjszakára. Azonban az apartmanok ára, amiből több is van a hotelben, bőven fölötte van. Az első emeleten elnöki rezidencia is található, ami cirka 400 euróba (mintegy 2000 lejbe) kerül. Utóbbi különlegességét nem a pompa adja, hanem a három szoba, ami az elnöki lakosztályban elszállásoltak rendelkezésre áll. Másképp nem sokban különbözik a hotel többi szobájától: az alapdolgok mellett itt is van kávégép, hűtő és széf.

Az árak viszont a Bookingon szinte napról napra nőnek pár száz lejjel. A 700 lejes szobák az augusztusi szezonra 2000 lejbe kerülnek majd, az apartman pedig 3000 fölé megy. Ezért a pénzért Görögországban is luxusban lehet élni, de aki nem menne messzire, és a tengerpart helyett a szovátai sóra vágyik, annak a normál szoba franciaággyal, saját terasszal és parkolóhellyel áll a rendelkezésére, illetve a hotel nyújtotta szolgáltatásokkal kecsegtet, mint a wellness, fitnesz, szauna. A kétszemélyes szobáknál pótágy is betehető a 0-3 éves gyereknek.

A beruházásba belefért még egy 230 férőhelyes étterem, egy wellnessközpont (különböző szaunák, sószoba), két vízicsúzda, benti és kinti medencék (édes és sós vizű medence, gyerekmedence), a legkisebbeknek játszószoba, illetve intelligens gépekkel ellátott fitneszterem is van. Az épületben 120 férőhelyes konferenciaterem és 24 férőhelyes tárgyalóterem is található. A gyógyászati részleg (elektroterápia, magnetoterápia, hidroterápia, galvánterápia, paraffinos eljárások, gyógymasszázs) szeptemberben indul, masszázst (100-300 lejért) azonban már most is lehet kérni.

A pályázat kritériuma volt az itthonmaradás elősegítése és a munkahelyteremtés is, a projekt keretében 68 munkahely létrehozását vállalták. A létesítménynek jelenleg 84 alkalmazottja van, őszre pedig ez közel százra bővül. Mint az avatón hangsúlyozták, az alkalmazottak közül sokan külföldről érkeztek vagy költöztek haza, többek között portugál a menedzser, moldovai a marketinges, holland a mesterszakács és Svájcból telepedett haza a séf.

A szálloda 150 férőhelyes parkolóval is rendelkezik, ami szintén luxusnak számít Szovátán. Különösen, hogy rendszámfelismerő rendszerrel ellátott automata sorompó, az elektromos autók számára töltőállomás is rendelkezésre áll.

Az átadó ünnepségen ezért többször elhangzott, hogy a négy csillagos hotel minden szobájához parkoló dukál, ezzel a szovátaiak kritikáira is reflektáltak, akik sajnálták, hogy az egykori buszmegálló helyén lévő parkolók helyére épült a szálloda, mert a fürdőhelyen szezonban sok az autó és a parkolóhely már eddig is hiánycikknek számított. Egyesek felrótták emiatt, hogy a hotel nem csak a környékbeli turisztikai létesítmények, de maga elől is elvette a parkolás lehetőségét, ezt viszont a Crystalnak sikerült leküzdnie, és legalábbis a hotelnek, a jobb és bal oldalán lévő parkolók miatt, aligha lesz gondja ezzel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!