Elkezdődött a 32. Tusványos, de a tusnádfürdői vízhálózat külön életet él: egymást érik a csőtörések a településen

2023. július 19. – 09:05

Elkezdődött a 32. Tusványos, de a tusnádfürdői vízhálózat külön életet él: egymást érik a csőtörések a településen
Vízvezetéket szerelnek Tusnádfürdőn, 2023. júl. 18-án – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Július 18-án vette kezdetét a 32. Tusványos, azonban a nyári táborba érkező vendégek nagy része azzal szembesülhet, hogy hiába nyitja ki a csapot a panzió fürdőszobájában, mert csak csurran-csöppen, vagy egyáltalán nem folyik a víz. Az elmúlt napokban ugyanis ismét egymást érték ismét a csőtörések Tusnádfürdőn. Amit a helyiek sztoikusan fogadtak, hiszen ez egy évek óta fennálló problémája a településnek. A vízellátási gondok orvoslására tavaly írt alá szerződést a város a Fejlesztési Minisztériummal, így, ha a 33. kiadása a tusványosi rendezvénynek nem is, lehet, hogy a 34. már vízprobléma nélkül fog zajlani. A fesztiválozók megnyugtatására: ha a csapvíz nem is, a sör és a rendezvények egész biztosan zavartalanul fognak folyni.

Az elmúlt egy héten hatszor írta ki a Tusnádfürődői Goscom a Facebook oldalára, hogy vízvezeték-hálózat meghibásodás miatt a probléma megoldásáig szünetelni fog a vízellátás. A legutóbb épp kedd reggel, de hétfőn és vasárnap is volt egy hasonló bejegyzés, amiben gyakorlatilag csak az időpontotokat kellett cserélni. A kánikulai melegben ez különösen nagy problémát jelent, pláne azoknak, akik a központtól távolabb, magasabban fekvő területen van ingatlanuk vagy épp panziójuk.

„Az elmúlt hat napban nem lehetett normálisan a vécéket használni, sem mosogatni, sem zuhanyozni. Ha csordogált is a víz, de nem kapcsolt be a bojler, mert nem volt elég nyomás hozzá. Gyakorlatilag semmi sem működött, amihez normális nyomású vízre lett volna szükség” – magyarázza az egyik érintett. Ő a városnak egy olyan magasságon lévő részén él, amelyet súlyosabban érint az elmúlt napok folyamatos csőtörés-hulláma.

Tusnádfürdőn évek óta probléma a vízellátás, bárkivel beszélgettünk, ezt mindenki megerősítette. Sőt, vannak olyanok, akik szerint a mostani vízhiány eltörpül a korábbi években tapasztaltakhoz képest.

„Mintha erre időzítették volna”

panaszkodik egy másik, neve elhallgatását kérő panziós a mostanában tapasztalt gyakori csőtörésekkel kapcsolatban. Elmondása szerint kedd reggel sem tudtak a vendégei zuhanyozni, de legalább most néhány óra után újra van vízellátása. Szinte minden megkérdezett fel tudott idézni olyan időszakot az elmúlt évekből, amikor napokig szünetelt a vízszolgáltatás. Akkor azt a vállalkozások is megérezték. Az is érzékenyen érintené, ha a település vendéglátásának éves csúcseseménye, a Tusványos alatt, amikor gyakorlatilag mindent kiadnak, amit egyszer csak ki lehet, akadozna a vízellátás, vagy esetleg teljesen leállna.

„Az én vendégeim toleránsak, de amikor három napig nincs víz, azon nincs mit tolerálni. Akkor világos, hogy mindent vissza kell fizetni” – mondja a hosszabb kiesésekkel kapcsolatban az előbb idézett panziósunk, de szerinte ilyenre esetében csak évekkel ezelőtt volt példa. Olyat más megkérdezettek is fel tudtak idézni, amikor bizony vissza kellett fizessék a vendégnek a foglalását. Sokan tartályokban gyűjtik a vizet, hogy a vízhiány esetén időszakosan áthidalják a problémát. Nem csak a szállodák vagy a panziók, hiszen ahogy az egyik tusnádfürdői lakos magyarázta, amikor az utcát járva megkérdeztük, „arra kell gondolni mindig, hogy annyi vizet mindig fogjunk, ha hirtelen elveszik, akkor legyen”.

Készülnek Tusványosra a helyiek és a szervezők Tusnádfürdőn – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Készülnek Tusványosra a helyiek és a szervezők Tusnádfürdőn – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Olyan sokat tapasztalt panzióst is találtunk, aki most kevésbé van elkeseredve. Beletörődve meséli, most legalább nincs olyan, amikor egyáltalán nincs, mert a korábbi években az is előfordult. Ahogy mondja, 2-3 éve olyan is volt, hogy 5-10 napra is elvették a vizet. Ehhez képest a mostani fél nap, szinte semmi, Tusnádfürdőn jelenleg még ez az általános, a normális.

Az olyan nagyobb szállók, mint a Ciucaș a mostani leállást meg sem érezték. Ott is előfordult korábban, hogy fennakadásokat tapasztaltak, de a napokban nem. Igaz, a Ciucaș a központban van, ami kevesebb kimaradást eredményez, és egy nagy tartálya is van a hotelnek, amivel a kisebb vízhiányokat át tudják hidalni. Egy nagyobb viszont az esetükben is probléma lenne, ugyanis 70-80 szobás hotel esetében ez is hamar elfogyna.

„Az egyik helyen megtoldjuk, a másik helyen elreped”

foglalta össze a helyzetet Butyka Zsolt polgármester, akinek az elmondása szerint maga is érintett az elmúlt napok csőtörés-hullámban, hiszen abban az utcában van a háza, ahol az elmúlt napokban rendre gond volt a vízellátással. Butyka szerint amíg nem újítják fel a teljes hálózatot és cserélik ki a csöveket, addig sajnos bárhol, bármelyik percben előfordulhat egy újabb csőrepedés.

A polgármester szerint a 60-as, 70-es években lefektetett azbesztcsövekkel van a legtöbb probléma, amelyeket sokszor mindenféle tervek nélkül fektettek le, a mostani turizmussal megnövekedő fogyasztással nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, és elrepednek. „Mindenki toldozott-foltozott éveken keresztül” – mondja a polgármester.

Butyka Zsolt polgármester szerint Tusványos ideje alatt ők annyit tudnak tenni, hogy mielőbb kiküldik a szakembereket, akik elhárítják a problémát. „A csapat készen áll, hogy bármikor bármilyen problémát tapasztalnak, tudjanak lépni” – mondta a polgármester, aki szerint valóban vannak olyan részek a városban, ahol az elhelyezkedésüknél fogva lassabban áll vissza a rendszer, de ebben az esetben „türelem kell”. Állítása szerint egy-egy kisebb csőtörést általában 2-3 óra alatt sikerül elhárítani.

Az új vízhálózat kiépítésére tavaly novemberben a város már aláírt egy szerződést a Fejlesztési Minisztériummal, amelyet akkor épp Cseke Attila, RMDSZ-es szenátor vezetett. Ebben azt tervezik, hogy teljesen le fogják cserélni a hálózatot. A Székelyhon cikke szerint tavaly 5 alkalommal volt több napig elhúzódó szolgáltatás-kiesés a csőtörések miatt.

„A vízellátás a jólét egy alapvető feltétele, és azon dolgozunk, hogy ezt mindenhol, minél több településen, minél több család számára biztosítsuk. A ma aláírt dokumentum ezt a célt szolgálja, és ezért hoztuk létre a fejlesztési minisztérium közművesítési programját, amely segítségével víz- és szennyvízhálózatokat építünk ki és korszerűsítünk” – nyilatkozta akkor Cseke Attila a 34 millió lej értékű projektről, amelynek a kivitelezésére egy kolozsvári cég kapott megbízást. A beruházás befejezését akkor a jövő év végére ígérték.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!