Elkezdődött a 32. Tusványos, de a tusnádfürdői vízhálózat külön életet él: egymást érik a csőtörések a településen

2023. július 19. – 09:05

Elkezdődött a 32. Tusványos, de a tusnádfürdői vízhálózat külön életet él: egymást érik a csőtörések a településen
Vízvezetéket szerelnek Tusnádfürdőn, 2023. júl. 18-án – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Július 18-án vette kezdetét a 32. Tusványos, azonban a nyári táborba érkező vendégek nagy része azzal szembesülhet, hogy hiába nyitja ki a csapot a panzió fürdőszobájában, mert csak csurran-csöppen, vagy egyáltalán nem folyik a víz. Az elmúlt napokban ugyanis ismét egymást érték ismét a csőtörések Tusnádfürdőn. Amit a helyiek sztoikusan fogadtak, hiszen ez egy évek óta fennálló problémája a településnek. A vízellátási gondok orvoslására tavaly írt alá szerződést a város a Fejlesztési Minisztériummal, így, ha a 33. kiadása a tusványosi rendezvénynek nem is, lehet, hogy a 34. már vízprobléma nélkül fog zajlani. A fesztiválozók megnyugtatására: ha a csapvíz nem is, a sör és a rendezvények egész biztosan zavartalanul fognak folyni.

Az elmúlt egy héten hatszor írta ki a Tusnádfürődői Goscom a Facebook oldalára, hogy vízvezeték-hálózat meghibásodás miatt a probléma megoldásáig szünetelni fog a vízellátás. A legutóbb épp kedd reggel, de hétfőn és vasárnap is volt egy hasonló bejegyzés, amiben gyakorlatilag csak az időpontotokat kellett cserélni. A kánikulai melegben ez különösen nagy problémát jelent, pláne azoknak, akik a központtól távolabb, magasabban fekvő területen van ingatlanuk vagy épp panziójuk.

„Az elmúlt hat napban nem lehetett normálisan a vécéket használni, sem mosogatni, sem zuhanyozni. Ha csordogált is a víz, de nem kapcsolt be a bojler, mert nem volt elég nyomás hozzá. Gyakorlatilag semmi sem működött, amihez normális nyomású vízre lett volna szükség” – magyarázza az egyik érintett. Ő a városnak egy olyan magasságon lévő részén él, amelyet súlyosabban érint az elmúlt napok folyamatos csőtörés-hulláma.

Tusnádfürdőn évek óta probléma a vízellátás, bárkivel beszélgettünk, ezt mindenki megerősítette. Sőt, vannak olyanok, akik szerint a mostani vízhiány eltörpül a korábbi években tapasztaltakhoz képest.

„Mintha erre időzítették volna”

panaszkodik egy másik, neve elhallgatását kérő panziós a mostanában tapasztalt gyakori csőtörésekkel kapcsolatban. Elmondása szerint kedd reggel sem tudtak a vendégei zuhanyozni, de legalább most néhány óra után újra van vízellátása. Szinte minden megkérdezett fel tudott idézni olyan időszakot az elmúlt évekből, amikor napokig szünetelt a vízszolgáltatás. Akkor azt a vállalkozások is megérezték. Az is érzékenyen érintené, ha a település vendéglátásának éves csúcseseménye, a Tusványos alatt, amikor gyakorlatilag mindent kiadnak, amit egyszer csak ki lehet, akadozna a vízellátás, vagy esetleg teljesen leállna.

„Az én vendégeim toleránsak, de amikor három napig nincs víz, azon nincs mit tolerálni. Akkor világos, hogy mindent vissza kell fizetni” – mondja a hosszabb kiesésekkel kapcsolatban az előbb idézett panziósunk, de szerinte ilyenre esetében csak évekkel ezelőtt volt példa. Olyat más megkérdezettek is fel tudtak idézni, amikor bizony vissza kellett fizessék a vendégnek a foglalását. Sokan tartályokban gyűjtik a vizet, hogy a vízhiány esetén időszakosan áthidalják a problémát. Nem csak a szállodák vagy a panziók, hiszen ahogy az egyik tusnádfürdői lakos magyarázta, amikor az utcát járva megkérdeztük, „arra kell gondolni mindig, hogy annyi vizet mindig fogjunk, ha hirtelen elveszik, akkor legyen”.

Készülnek Tusványosra a helyiek és a szervezők Tusnádfürdőn – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Készülnek Tusványosra a helyiek és a szervezők Tusnádfürdőn – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Olyan sokat tapasztalt panzióst is találtunk, aki most kevésbé van elkeseredve. Beletörődve meséli, most legalább nincs olyan, amikor egyáltalán nincs, mert a korábbi években az is előfordult. Ahogy mondja, 2-3 éve olyan is volt, hogy 5-10 napra is elvették a vizet. Ehhez képest a mostani fél nap, szinte semmi, Tusnádfürdőn jelenleg még ez az általános, a normális.

Az olyan nagyobb szállók, mint a Ciucaș a mostani leállást meg sem érezték. Ott is előfordult korábban, hogy fennakadásokat tapasztaltak, de a napokban nem. Igaz, a Ciucaș a központban van, ami kevesebb kimaradást eredményez, és egy nagy tartálya is van a hotelnek, amivel a kisebb vízhiányokat át tudják hidalni. Egy nagyobb viszont az esetükben is probléma lenne, ugyanis 70-80 szobás hotel esetében ez is hamar elfogyna.

„Az egyik helyen megtoldjuk, a másik helyen elreped”

foglalta össze a helyzetet Butyka Zsolt polgármester, akinek az elmondása szerint maga is érintett az elmúlt napok csőtörés-hullámban, hiszen abban az utcában van a háza, ahol az elmúlt napokban rendre gond volt a vízellátással. Butyka szerint amíg nem újítják fel a teljes hálózatot és cserélik ki a csöveket, addig sajnos bárhol, bármelyik percben előfordulhat egy újabb csőrepedés.

A polgármester szerint a 60-as, 70-es években lefektetett azbesztcsövekkel van a legtöbb probléma, amelyeket sokszor mindenféle tervek nélkül fektettek le, a mostani turizmussal megnövekedő fogyasztással nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, és elrepednek. „Mindenki toldozott-foltozott éveken keresztül” – mondja a polgármester.

Butyka Zsolt polgármester szerint Tusványos ideje alatt ők annyit tudnak tenni, hogy mielőbb kiküldik a szakembereket, akik elhárítják a problémát. „A csapat készen áll, hogy bármikor bármilyen problémát tapasztalnak, tudjanak lépni” – mondta a polgármester, aki szerint valóban vannak olyan részek a városban, ahol az elhelyezkedésüknél fogva lassabban áll vissza a rendszer, de ebben az esetben „türelem kell”. Állítása szerint egy-egy kisebb csőtörést általában 2-3 óra alatt sikerül elhárítani.

Az új vízhálózat kiépítésére tavaly novemberben a város már aláírt egy szerződést a Fejlesztési Minisztériummal, amelyet akkor épp Cseke Attila, RMDSZ-es szenátor vezetett. Ebben azt tervezik, hogy teljesen le fogják cserélni a hálózatot. A Székelyhon cikke szerint tavaly 5 alkalommal volt több napig elhúzódó szolgáltatás-kiesés a csőtörések miatt.

„A vízellátás a jólét egy alapvető feltétele, és azon dolgozunk, hogy ezt mindenhol, minél több településen, minél több család számára biztosítsuk. A ma aláírt dokumentum ezt a célt szolgálja, és ezért hoztuk létre a fejlesztési minisztérium közművesítési programját, amely segítségével víz- és szennyvízhálózatokat építünk ki és korszerűsítünk” – nyilatkozta akkor Cseke Attila a 34 millió lej értékű projektről, amelynek a kivitelezésére egy kolozsvári cég kapott megbízást. A beruházás befejezését akkor a jövő év végére ígérték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!