Natalia Intotero lehet az új családügyi, Simona Bucura-Oprescu pedig az új munkaügyi miniszter

2023. július 17. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Natalia Intoterot jelöli a Szociáldemokrata Párt (PSD) a családügyi miniszteri tisztségre, míg a munkaügyi tárcát Simona Bucura-Oprescu veheti át – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD elnöke a párt országos politikai tanácsának hétfő délelőtti ülése után.

Simona Bucura-Oprescu és Natalia Intotero a képviselőház tagjai, az alsóház közigazgatási, illetve oktatási bizottságát vezetik.

A két tárcavezetői tisztség Marius Budăi és Gabriela Firea lemondásával üresedett meg. Mindketten az idősotthon-botrány miatt mondtak le a múlt héten.

Bár kevésbé ismert nevek, Intotero és Bucura-Oprescu is régi motorosok a PSD-ben

A Defapt tényfeltáró portál már össze is gyűjtötte mindkét szociáldemokrata politikusról a legfontosabb információkat.

Ezek szerint Natalia Intotero korábban tanárnő volt Brádon, Hunyad megyében, majd miután férjhez ment egy olasz üzletemberhez, elkezdte politikai karrierjét is építeni, 2009-ben a külügyminisztérium államtitkára, parlamenti képviselő, sőt a Dancila-kormányban a külföldön élő románokért felelős tárca nélküli miniszter lett. A sajtó még emlékszik arra a nevezetes bakijára, amikor külügyi államtitkárként azt állította, hogy Svédországnak elnöke van. Ugyanakkor vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy van egy „Lancea” autója.

„A nevem Natalia-Elena Intotero, és Hunyad megyéből a román nép ősi szülőföldjéről származom. Tanárnő vagyok, politikus és hazafi” – írja önéletrajzában, amely a képviselőház honlapján olvasható.

2013-ban az Adevărulnak adott interjújában azt tanácsolta az alacsony jövedelmű románoknak, hogy maradjanak az országban és dolgozzanak három állásban egyszerre.

A Defapt portál azt is megemlíti, hogy júniusban, a pedagógussztrájk tetőpontján Intotero a parlament költségén készült Balira utazni, annak ellenére, hogy az oktatási bizottság vezetője volt.

Natalia Intotero és Simona Bucura-Oprescu – Fotó: George Calin / Inquam Photos Natalia Intotero és Simona Bucura-Oprescu – Fotó: George Calin / Inquam Photos
Natalia Intotero és Simona Bucura-Oprescu – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Simona Bucura-Oprescu a Szociáldemokrata Párt argeși-i képviselője, aki a krajovai karon tanult közgazdaságtant. Férje Argeș volt prefektusa – jelenleg az Esélyegyenlőségi Ügynökség főtitkára –, és közeli barátja a megye egykori bárójának, Constantin Niculescunak.

A helyi sajtó szerint Bucura-Oprescu törölte önéletrajzából azt a tényt, hogy a Mihai Viteazul Nemzeti Hírszerző Akadémián, szerzett doktori címet. „Vajon mi rejtegetnivalója van a PSD Argeș-i képviselőjének, Simona Bucura Oprescunak, hogy az előző évektől eltérően nem tüntette fel önéletrajzában folyamatban lévő doktori tanulmányait, amelyet a plágiummal kapcsolatos PhD-botrány kirobbanása után félbeszakított?” – írta 2022 decemberében az Argesulonline.

Simona Bucura-Oprescu képviselő a Nemzeti Egység Frontjában kezdett el politizálni, majd a PSD Argeș volt vezetőjének, Constantin Nicolescunak a támogatásával megyei tanácsos, a megyei tanács alelnöke, majd képviselő lett 2012-től (három egymást követő ciklusban).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!