Klaus Iohannis öt hónap alatt kimerítette a külföldi utakra szánt éves keretét

2023. július 9. – 18:04

Klaus Iohannis öt hónap alatt kimerítette a külföldi utakra szánt éves keretét
Klaus Iohannis román államfő Moldova Köztársaságba tart Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő kevesebb mint fél év alatt kimerítette a hivatalos külföldi útjaira előirányzott keretet, ami ráadásul rekordméretű a korábbi évekhez képest, írta meg az Europa Liberă. A lap szerint az utolsó elnöki mandátumánál tartó Iohannis először járt ilyen gyorsan a hivatalos külföldi utakra szánt éves költségvetés végére.

A 2023-ra előirányzott összeg 27 millió lej (5,5 millió euró) volt, amiből az első öt hónap alatt Iohannis mintegy 25 milliót költött el 14 kiszállásra. Az elnöki hivatal egyébként kérhet kiegészítést, az Europa Liberă kérdésére azt válaszolták, hogy elemzik ennek lehetőségét.

Nem ez lenne egyébként az első alkalom, hogy Klaus Iohannis hivatala többet költ külföldi utakra az előre eltervezettnél: 2022-ben 5,6 millió lej helyett végül 16,9 millió lejt költött, 2019-ben pedig 4,4 millió helyett 10,8 milliót.

Klaus Iohannis külföldi utazásairól azután kezdett el sűrűn cikkezni a román sajtó, miután márciusban kiderült, hogy bérelt luxusgéppel repült hivatalos látogatásra Japánba, majd áprilisban ugyanezzel a luxusgéppel utazott Dél-Amerikába is, a költségeket azonban az elnöki hivatal nem közölte, arra hivatkozva, hogy ez titkos információnak minősül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!