A környezetvédelmi miniszter szerint kezdeti fázisban van a medvék kilövését megengedő rendelet

2023. július 4. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Még egyeztetne a 426 medve kilövését engedélyező rendeletről Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, aki szerint a Tánczos Barna által aláírt miniszteri rendelet „kezdeti” fázisban van – írja az Agerpres.

Mircea Fechet környezetvédelmi, víz- és erdőügyi miniszter hétfői gyulafehérvári látogatásán beszélt a rendeletről. Hangsúlyozta, még egyetlen medvét sem lőttek ki a barnamedvékre vonatkozó intervenciós kvótákról szóló miniszteri rendelet alapján, amelyet mandátuma utolsó napján adott ki Tánczos Barna korábbi RMDSZ-es tárcavezető. Fechet szerint előbb meg kell várni a Román Akadémia álláspontját a rendelettel kapcsolatban.

A környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a barnamedvékre vonatkozó intervenciós kvótákról szóló miniszteri rendelet „kezdeti” fázisban van, a Román Akadémia véleményezésére vár. Miután ez megszületett, a szakértők és a települések képviselőinek bevonásával fog döntést hozni az ügyben – mondta.

Ugyanakkor kifejtette, hogy a medve és ember közötti minden érintkezést kerülni kell, mert vadállatról van szó.

„A medvéknek az erdőben a helyük, ezért mindig azt üzenem a lakosságnak: a medve felé ne dobjunk se ételt, se más tárgyakat. Hagyni kell, hogy a medve maradjon ott, ahol a helye van” – fogalmazott a miniszter.

Tánczos Barna tárcavezető június 14-én jelentette be, hogy aláírta azt a rendeletet, amely szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni, de előzetesen nem kérte ehhez a Román Akadémia természeti emlékek gondozásáért felelős bizottságának (CMN) hozzájárulását. Az Román Akadémia akkor azt közölte, hogy csak a jogszabály dokumentációjának kiegészítése után véleményezi a barnamedvékre vonatkozó intervenciós kvótákról szóló környezetvédelmi miniszteri rendeletet. A kéréshez ugyanis nem csatolták az Országos Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézetnek azt a tanulmányát, amelynek alapján a tárca az intervenciós kvótákról döntött.

A hatályos törvények szerint indokolt esetben a környezetvédelmi minisztérium a tárcavezető utasítására, a Román Akadémia előzetes véleményezése alapján megállapíthat vadgazdálkodási intervenciós kvótákat, „feltéve, hogy nincs elfogadható alternatíva, és a derogációk nem veszélyeztetik az érintett fajok populációinak megmaradását a természetes élőhelyükön”.

Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszter a Transtelexnek adott mandátumzáró interjújában még azt mondta: „A tervezetet előzetesen elküldtük az akadémiához és az országos vadászati tanácshoz, a szakmai kérdéseket tehát tisztáztuk.”

Közben a WWF is megfogalmazta az aggályait a kvótával kapcsolatban. A civil szervezet elsősorban a szakmaiság hiányát kifogásolja, és úgy véli, a trófeavadászat nem jelent megoldást a medvékkel kapcsolatos problémákra. Mint kifejtik, a külföldi vadászokat nem a konfliktusokat okozó, lakott településekre bejáró példányok érdeklik, hanem a nagytermetű hímek, melyekre nem jellemző, hogy kijárnak a vadonból és összetűzésbe kerülnek az emberekkel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!