Idén is Kolozs megyében a legjobb a diákok érettségi átlaga

2023. július 3. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi után idén is Kolozs megyében a legjobb az érettségizők átlaga – derül ki a bacplus.ro oldal adataiból, ahol már összesítették is az idei érettségi hétfőn közzétett előzetes eredményeit. Az érettségire Kolozs megyében beiratkozott diákok átlaga 7,67, ami egy tizeddel jobb, mint a Brăila megyei érettségizők átlaga, akik az országos rangsor második helyén végeztek.

Néhány erdélyi megye érettségi eredményeinek átlaga:

  • Bihar 7,29
  • Szatmár 7,18
  • Kovászna 6,98
  • Szilágy 6,9
  • Maros 6,9
  • Hargita 6,73

Fontos megjegyezni, hogy az oldal készítői más módszertan alapján dolgoztak, mint ahogy a minisztérium számol, ezért részben eltérhetnek az adatok attól, mint amivel a hatóságok kalkulálnak. Például a vizsgára beiratkozott diákok számához viszonyítják a sikeresen érettségizőket, szemben a megjelentekkel, ahogyan a minisztérium teszi. Az átlag számításakor az adott vizsgán résztvevő összes diák eredménye alapján számolnak, akiket csalás miatt kizártak vagy akik nem vettek részt, azokat nem számítják bele (szemben a tavalyi módszerrel, amikor 1-es jegyet számoltak nekik).

Ezért inkább az adatok kedvelőinek ajánljuk az oldalt, ahol elég sok érdekesség van, például nem csak megyei, hanem iskolai szinten is számolnak átlagot, például a János Zsigmond Unitárius Kollégium átlaga – ha már Kolozs megyénél tartunk – a portál szerint 8,6. Emellett a különböző tantárgyakból elért eredményekre is rá lehet keresni.

Például a reálosok magyar nyelv és irodalom tételét a Máramaros megyeik oldották meg a legjobb átlaggal, a 39 érettségizőnek 8,85-es átlaga. Ha csak az iskolákat nézzük, akkor a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum végzősei teljesítettek a legjobban, a 29 beiratkozónak 9,11 lett az átlaga a reálos magyarból. Összesen 113 oktatási intézményben érettségiztek ebből a tételből.

A humán osztályban végzettek magyar nyelv és irodalom tételét Hargita megyében oldották a legjobban meg, 8,18 a 250 érettségiző átlaga. Iskolai szinten a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum végzőseinek sikerült a legjobban a humános magyar, a 89 beiratkozónak 9,11 lett az átlaga, és mindenki sikeresen vette ezt az akadályt. Összesen 44 oktatási intézményben érettségiztek humános magyarból.

Románból nem meglepő módon Hargita és Kovászna megye a sereghajtó. A Hargita megyei vizsgára iratkozóknak (ide értve azokat a román tannyelvű osztályokban tanulókat is) 65,7% teljesítette sikeresen a vizsgát, az átlaguk pedig 5,53. A Kovászna megyeiek 72,2%-a volt sikeres románból, az átlaguk 5,74. A legjobban egyébként a Prahova megyei diákoknak ment a román, 7,44 lett az átlaguk.

Az idei érettségi eredményeket ebben az anyagban foglaltuk össze.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!