Kolozs megyében a legjobb a diákok érettségi átlaga

2022. június 28. – 10:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozs megyében a legjobb a diákok érettségi átlaga, 7,77-tel végeztek a megyék közt az élen, megelőzve Iași-t (7,55), illetve Galați-ot (7,50). Ez egy olyan egyszerű információ, ami néhány kattintással kideríthető a bacplus.ro oldal összesítéséből.

Az adatok kedvelőinek igazi aranybányát jelentő oldal készítői országos, megyei és iskolai szintű adatokat feldolgozva összesítették az érettségi tegnap közzétett előzetes eredményeit. Mindent nem lehet összefoglalni, túl sok információ van ahhoz, hiszen tantárgyak szerint is lehet szűrni, de akik szeretnének elmélyedni az érettségijegyek rejtelmeibe, azoknak nosza.

Fontos megjegyezni, hogy az oldal készítői más módszertan alapján dolgoztak, mint ahogy a minisztérium számol, vagy ahogyan tegnap mi is számoltunk a diákok eredményeinek az összesítésekor. Például a vizsgára beiratkozott diákok számához viszonyítják a sikeresen érettségizőket, szemben a megjelentekkel/résztvevőkkel, ahogyan a minisztérium teszi, emiatt lehetnek eltérések az adatokban a szaktárca által közölt statisztikákhoz képest. Az átlagba pedig a meg nem jelent diákok, illetve a csalás miatt kizárt diákoknak 1-es jeggyel számoltak, ami szintén torzíthatja a képet. Itt vannak kezdésnek a megyei átlagjegyek:

De kiderül például az is, hogy magyar nyelv és irodalomból, nagyjából 7,61 a diákok átlaga, a humánosok teljesítettek valamivel jobban, 7,65 az átlaguk, de sokkal többen vannak a reálosok, akiknek 7,60 az átlaga az oldal összesítése szerint.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!