7 százalékra emelnék a parlamenti bejutási küszöböt bizonyos liberális és szociáldemokrata képviselők

2023. június 29. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

A PNL és a PSD képviselői olyan javaslatot terjesztettek elő a román parlamentben, amely az 5 százalékos választási küszöböt 7%-ra emelné, írja az Evenimentul Zilei.

A hírportál szerint szerdán a képviselőházban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizonyos képviselői olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely nagy hatással lehet a politikai színtérre: az általuk benyújtott tervezet 2 százalékkal módosítaná a választási küszöböt, azaz 5-ről 7 százalékra emelné, és ugyanakkor megszüntetné azt a „diszkriminatív” rendelkezést, amelyet az RMDSZ-re való tekintettel iktattak törvénybe, és amely azt írja elő, hogy ha nem éri el az illető párt az öt százalékos küszöbértéket, akkor négy választási körzetben kell elérnie a 20%-os küszöböt.

A lap szerint a módosítás nagy port kavarhat a politikai pártok körében, és Budapestről erős reakciót vonna maga után, különösen azért, mert az RMDSZ a legutóbbi választásokon kevesebb mint 6 százalékot szerzett.

A Radu Cristescu (PSD) és Adrian Cozma (PNL) által benyújtott törvénytervezetet a következőkkel indokolják:

„A képviselőház és a szenátus jelentős politikai széttagoltsága az elmúlt 20 évben a stabil parlamenti többség kialakításának nehézségeihez vezetett, ami hatással van a politikai és kormányzati stabilitásra. A politikai instabilitás pedig a gazdasági stabilitásra is kihatott.”

A 2024-re tervezett választásokra tekintettel a képviselők a következő jogszabályi változtatásokat javasolják:

  • A választási küszöb 5%-ról 7%-ra emelése az összes leadott érvényes szavazat esetében, hogy ezzel biztosítsák a stabil többségek kialakulását és a kormányzati stabilitást;
  • Az általuk diszkriminatívnak tartott, a szenátus és a képviselőház megválasztásáról szóló 208/2015. sz. törvény 94. cikk (2) bekezdését pedig eltörölnék, mert lehetővé teszi, hogy legalább 4 választókerületbe érkező szavazatok 20%-nak megszerzésével parlamenti mandátumot lehessen szerezni. Ezt a rendelkezést kizárólag az RMDSZ számára tartják előnyösnek.
  • A választási küszöböt megemelnék a választási vagy a politikai szövetségek számára is, amelyeknek a szavazatok legalább 10%-át kell megszerezniük, szemben a jelenleg előírt 8%-kal.

Eddig a PNL Klaus Iohannis elnökhöz közel álló Alexandru Muraru, Cristina Burciu, Laurențiu Cazan, Maria Stoian, Ervin Molnar, Florian Dumitru és Luminița Barcari képviselők írták alá a törvénytervezetet.

Miközben a politikai elemzők veszélyes próbálkozásnak nevezik, amely a szélsőséges pártoknak kedvez, és a Pluralizmus Erdélyben közleményben ítéli el a tervezete, Csoma Botond szerint nincs mitől félni, mert a két nagy koalíciós párt vezetősége nem támogatja a kezdeményezést.

A tervezet által kiváltott reakciókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!