7 százalékra emelnék a parlamenti bejutási küszöböt bizonyos liberális és szociáldemokrata képviselők

2023. június 29. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

A PNL és a PSD képviselői olyan javaslatot terjesztettek elő a román parlamentben, amely az 5 százalékos választási küszöböt 7%-ra emelné, írja az Evenimentul Zilei.

A hírportál szerint szerdán a képviselőházban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizonyos képviselői olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely nagy hatással lehet a politikai színtérre: az általuk benyújtott tervezet 2 százalékkal módosítaná a választási küszöböt, azaz 5-ről 7 százalékra emelné, és ugyanakkor megszüntetné azt a „diszkriminatív” rendelkezést, amelyet az RMDSZ-re való tekintettel iktattak törvénybe, és amely azt írja elő, hogy ha nem éri el az illető párt az öt százalékos küszöbértéket, akkor négy választási körzetben kell elérnie a 20%-os küszöböt.

A lap szerint a módosítás nagy port kavarhat a politikai pártok körében, és Budapestről erős reakciót vonna maga után, különösen azért, mert az RMDSZ a legutóbbi választásokon kevesebb mint 6 százalékot szerzett.

A Radu Cristescu (PSD) és Adrian Cozma (PNL) által benyújtott törvénytervezetet a következőkkel indokolják:

„A képviselőház és a szenátus jelentős politikai széttagoltsága az elmúlt 20 évben a stabil parlamenti többség kialakításának nehézségeihez vezetett, ami hatással van a politikai és kormányzati stabilitásra. A politikai instabilitás pedig a gazdasági stabilitásra is kihatott.”

A 2024-re tervezett választásokra tekintettel a képviselők a következő jogszabályi változtatásokat javasolják:

  • A választási küszöb 5%-ról 7%-ra emelése az összes leadott érvényes szavazat esetében, hogy ezzel biztosítsák a stabil többségek kialakulását és a kormányzati stabilitást;
  • Az általuk diszkriminatívnak tartott, a szenátus és a képviselőház megválasztásáról szóló 208/2015. sz. törvény 94. cikk (2) bekezdését pedig eltörölnék, mert lehetővé teszi, hogy legalább 4 választókerületbe érkező szavazatok 20%-nak megszerzésével parlamenti mandátumot lehessen szerezni. Ezt a rendelkezést kizárólag az RMDSZ számára tartják előnyösnek.
  • A választási küszöböt megemelnék a választási vagy a politikai szövetségek számára is, amelyeknek a szavazatok legalább 10%-át kell megszerezniük, szemben a jelenleg előírt 8%-kal.

Eddig a PNL Klaus Iohannis elnökhöz közel álló Alexandru Muraru, Cristina Burciu, Laurențiu Cazan, Maria Stoian, Ervin Molnar, Florian Dumitru és Luminița Barcari képviselők írták alá a törvénytervezetet.

Miközben a politikai elemzők veszélyes próbálkozásnak nevezik, amely a szélsőséges pártoknak kedvez, és a Pluralizmus Erdélyben közleményben ítéli el a tervezete, Csoma Botond szerint nincs mitől félni, mert a két nagy koalíciós párt vezetősége nem támogatja a kezdeményezést.

A tervezet által kiváltott reakciókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!