Erősödhet a szélsőségesség, ha kiszorítják a törpepártokat a parlamentből, az RMDSZ szerint egyelőre nem kell izgulni

2023. június 29. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) tizenöt és a Szociáldemokrata Párt egy (PSD) képviselője közös javaslatot terjesztett be, azzal a szándékkal, hogy az eddig 5%-os választási küszöböt 7%-ra módosítsák. Miközben a politikai elemzők veszélyes próbálkozásnak nevezik, amely a szélsőséges pártoknak kedvez, és a Pluralizmus Erdélyben közleményben ítéli el a tervezete, Csoma Botond szerint nincs veszély, mert a két nagy párt vezetősége nem támogatja a kezdeményezést.

A parlamenti bejutás küszöbét hét százalékosra emelné az a módosító javaslat, amellyel tizenöt liberális és egy szociáldemokrata képviselő állt elő. Tervezetük az államfő által is hangoztatott érvekre támaszkodik, amely szerint politikai stabilitásra van szükség, és ezt úgy lehet elérni, ha nem forgácsolódik szét a parlament sok törpepárt között.

A törvényhozók nemcsak a kisebb pártokat golyóznák ki a parlamentből, hanem az RMDSZ-t is, mert eltávolítanák azt az alternatív küszöböt is, amely szerint mindazok a választási szereplők, amelyek legalább négy megyében megkapják a szavazatok 20 százalékát, bekerülhetnek a parlamentbe.

A tervezet híre bejárta a sajtót, az RMDSZ egyetlen ismert reakciója mindeddig Csoma Botondtól, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjétől származik, aki a Maszolnak azt mondta, hogy nincs ok aggodalomra, mert egyik kormánypárt vezetősége sem támogatja ezt a kezdeményezést.

A Transtelex Hegedüs Csillának, az RMDSZ szóvivőjének küldte el kérdéseit, ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Pluralizmus Erdélyben: A küszöb módosításának negatív következményeit nemcsak a kisebbségi politikai szervezetek fogják érezni

A választási törvény javasolt módosítása kisebbségellenes és antidemokratikus, véli a Pluralizmus Erdélyben Csoport, és közleményben ítéli el a szociáldemokrata és nemzeti liberális törvényhozók próbálkozását, hogy megemeljék a parlamentbe való bejutási küszöböt két százalékkal.

„Meggyőződésünk, hogy a benyújtott javaslat nem járul hozzá a demokratikus és arányos választások megtartásához, sőt kifejezetten káros üzenetet küld az ország választópolgárai számára: antidemokratikus és a politikai pluralizmus ellen hat” – olvasható a szervezet közleményében.

A Pluralizmus Erdélyben Csoport úgy látja, a politikai és etnikai kisebbségek, az ellenzék leértékelését sugallja, sőt valósítja meg. Negatív következményeit nemcsak a kisebbségi politikai szervezetek fogják érezni, de minden kisebb szavazótáborral rendelkező pártot ellehetetlenít. A magasabb bejutási küszöb torzítja a választói akaratot, ennek következtében a parlament összetétele nem jeleníti meg a társadalom valós politikai rétegződését. Egyedüli kedvezményezettjei a nagy gyűjtőpártok lesznek, hívják fel a figyelmet a veszélyekre.

„Egy ilyen törvénymódosítás súlyos következményekkel járhat a romániai magyar politikai képviselet parlamenti jelenlétét illetően. Különösen furcsálljuk, hogy a friss kormányt adó nagykoalíciós partnerek olyan lépésekre készülnek, amelyek következtében a koalícióból immár kimaradt RMDSZ tovább marginalizálódjon az országos politika színterén, amely a romániai magyar közösség számára sok veszéllyel jár. Határozottan tiltakozunk a választási törvény ilyen irányú módosítása ellen, amely nem szolgálja a demokratikus elvek kiterjesztését, hanem kifejezetten ellenük hat” – olvasható a Pluralizmus Erdélben Csoport közleményének záró bekezdésében.

Cristian Pârvulescu elemző: Azok az országok, amelyek demokráciát akarnak építeni, nem emelik, hanem csökkentik a küszöböt

Cristian Pârvulescu politikai elemző a Digi24 számára kommentálta a PNL javaslatát. Úgy véli, hogy „egy ilyen javaslat nem demokratikus”, és emlékeztet arra, hogy a liberálisok és partnereik 2000-ben hasonló módosítást fogadtak el, nevezetesen a küszöb 3 százalékról 5 százalékra emelését, ami a parasztpárt eltűnéséhez vezetett a parlamentből. Az öt százalékos választási küszöb már nagyon magasnak számít, ami következményekkel jár a romániai demokratikus képviseletre nézve. A 7 százalékos küszöb hatalmas. mutatott rá az elemző.

Azok az országok, amelyek demokráciát akarnak építeni, nem emelik, hanem csökkentik a küszöböt. Például 2 százaléknál, sőt 1 százalék alatti küszöbök is vannak nyugaton.

Ez a hatalmas küszöb a kis pártok ellen dolgozik. Az AUR-t semmilyen módon nem fogja érinteni, de az USR-t és a REPER-t is érintheti, nem beszélve az RMDSZ-ről.

„Ha ez a törvényjavaslat az RMDSZ ellen irányul, az annál rosszabb. Mert az RMDSZ képviseletének megszüntetése nagyon meg fogja bonyolítani az etnikai egyensúlyt. Olyan kockázatokkal jár, amelyeket jelenleg nem tudunk kiszámítani. Egy ilyen javaslat nem demokratikus. Törökországba küld minket, nem Hollandiába. A 2000-es küszöb megemelése, a PNTCD parlamentből való kilépésével, szintén a szélsőjobb megerősödését eredményezte, egy mesterségesen felduzzasztott PRM-vel, ami olyan problémákat okozott, amelyekkel ma is szembesülünk. Más szóval, megerősítette a szélsőséges tendenciát a román választókban” – hívta fel a figyelmet a veszélyekre Cristian Pârvulescu.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: Az RMDSZ jelenléte a román politikai életben mindig is az interetnikus béke és egyensúly garanciáját jelentette a román és a magyar közösségek között

Miután az RMDSZ-t egy politikai megállapodás ellenére kitaszították a kormányzásból, a kormányzó PSD és PNL képviselői most azzal az egyértelmű céllal emelnék meg a választási küszöböt, hogy megszüntessék a romániai magyarság politikai képviseletét a román parlamentben, írja a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is a sajtónak kiküldött körlevelében.

A jogvédő szervezet felhívja a figyelmet, hogy az Európai Unióban nincs sehol magas parlamenti küszöb. A 2019-es európai parlamenti választásokon alkalmazott választói küszöb a leadott érvényes szavazatok 5%-a között mozgott, amelyet kilenc tagállamban (Csehország, Franciaország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) és Cipruson megkövetelt 1,8%-a kellett volna, míg 14 tagállam nem határoz meg küszöböt. Olaszország, Ausztria és Svédország 4 %-os küszöböt alkalmazott; Görögország pedig 3 %. A jogvédő szervezet úgy tudja, hogy ezek a küszöbök továbbra is érvényesek lesznek a 2024-es európai választásokon. Tehát ez is azt mutatja, hogy a Románia által bevezetni kívánt 7 százalékos küszöb óriási, és nagyon negatívan fog hatni a romániai demokrácia minőségére, magának a tervezetnek az a célja, hogy megszüntesse a romániai magyar politikai képviseletet.

„Ennek a törvénynek a román parlamentben történő elfogadása zűrzavart és nyugtalanságot fog okozni a romániai magyar lakosság körében, amely attól tart, hogy a román törvényhozásban való képviselet hiányában a közösség kulturális és nyelvi jogait korlátozó, valamint diszkriminatív törvényeket fogadnak el. A közösség ellen irányuló törvények meghozatala is lehetséges lesz”- figyelmeztet a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!