A Legfelsőbb Bíróság az Alkotmánybírósághoz fordul a különnyugdíjakról és a nyugdíj-fizetés felhalmozásának tilalmáról szóló törvény miatt

2023. június 29. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a különleges nyugdíjakról szóló törvény és az állami nyugdíj-fizetés felhalmozását tiltó törvény miatt, mindkét törvényt szerdán fogadta el a parlament – írja a G4Media.

A Legfelsőbb Bíróság egyike azoknak az intézményeknek, amelyek a parlament által elfogadott jogszabályokat megtámadhatják az Alkotmánybíróságon.

Amint a Transtelexen beszámoltunk róla, a különnyugdíjakról szóló törvényt szerdán fogadták el, a jogszabályjavaslat a szenátusban 91 támogató és 19 ellenszavazatot kapott, egy szenátor tartózkodott a voksoláskor. A képviselőházban pedig 209 képviselő támogatta, 27-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak.

Az alsóház hétfőn fogadta el a tervezetet, majd visszaküldte a szenátusnak, arra hivatkozva, hogy az elfogadott módosító javaslatok jelentős tartalmi eltéréseket eredményeztek a felsőházban korábban szavazásra bocsátott változathoz képest, ezért újra szavaztak róla. Így a szenátus szerdán ismét jóváhagyta a tervezetet, majd a képviselőház is újból elfogadta döntő házként.

A törvény célja, hogy a szolgálati nyugdíjakat az adott szakterületen eltöltött szolgálati idő alapján számítsák ki, és a minimális járulékköteles szolgálati időt az állami nyugdíjrendszerben alkalmazotthoz igazítsák.

A jogszabályjavaslat a bírák és ügyészek, a katonák, a diplomaták, a parlamenti köztisztviselők, a számvevőszék személyzete és a polgári légiközlekedési személyzet nyugdíjáról rendelkezik.

Az elfogadott törvénytervezet értelmében a bírák és az ügyészek 2028-ig a jelenlegi feltételek mellett vonulhatnak nyugdíjba, azaz életkortól függetlenül a tisztségben eltöltött legalább 25 év szolgálati idő után kérhetik a nyugdíjazásukat, és nyugdíjuk összege az utolsó ledolgozott hónapban kapott bruttó fizetés és pótlékok 80 százaléka lesz.

A nyugdíjba vonuló katonák esetében szintén a jelenlegi szabályok lesznek érvényesek a következő öt évben. A nyugdíjaknak a 4000 lejt meghaladó részére 15 százalékos adót vetnek ki – áll még a tervezetben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!