A bukaresti bíróság érvénytelenítette az AUR kongresszusi határozatát, amely kimondta, hogy Simion egyedüli elnöke a pártnak

2023. június 25. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

George Simion az AUR marosvásárhelyi rendezvényén tett említést arról, hogy a híresztelésekkel ellentétben még mindig ő a párt elnöke. A G4Media derítette ki, hogy miért volt szükség ennek hangsúlyozására, miután kiszúrta Claudiu Târziu, Simion korábbi elnöktársának egy Facebook-bejegyzését, amelyben a politikus tisztázta miről is van szó. Kiderült, a bukaresti bíróság úgy döntött, érvényteleníti az AUR 2022-es kongresszusának határozatát, és implicite George Simion megválasztását a politikai párt egyedüli vezetőjévé. A pártnak 2022-ig kétfős vezetősége volt, amelyet a két társalapító elnök, Simion és Târziu képviselt.

Claudiu Târziu azt írta, hogy a hír „nagy izgalmat” okozott, bár „tét nélküli”. „Meg kell nyugtatnom barátokat és ellenségeket egyaránt. A hír az, hogy a bíróság megsemmisítette a 2022-es AUR kongresszus döntését, amely akkor az egyszemélyes vezetőség mellett szavazott. Más szóval, vissza kell térnünk a társelnöki formulához. Elnézem, hogy már van egy jogerős bírósági döntés, amely érvényesíti a kongresszusi határozatot, még tavaly novemberben, és már a pártjegyzékben is szerepel ez” – írta a volt társelnök, bírálva a romániai jogrendszert amiatt, hogy csak itt lehet „találkozni egy jogerős döntéssel, amely az első, végleges bírósági határozatot semmissé nyilvánítja”.

„Csak Romániában lehetséges, hogy egy jogerős döntést felülbíráljon egy másik döntés. De először is meg kell jegyezni, hogy az új határozat nem végleges. Ezután, függetlenül attól, hogy a bíróság helybenhagyja-e vagy sem, a felet nem érinti. Az, hogy egy pártelnöke lesz az AUR-nak, vagy visszamegyünk a két pártelnökkel való vezetéshez, nem változtat semmi életbevágóan fontosat” – jelentette ki az AUR volt vezetője.

Târziu azzal érvel, hogy a 2022-es kongresszuson a társelnöki feladatokat a bírósági rendelkezés értelmében megosztották az elnöki tisztség és az Országos Vezetői Tanács között.

„Az egyik társelnököt elnökké, a másikat pedig a vezetői tanács elnökévé választották. Hogy egyértelmű legyen, George és én is azt tesszük, ami korábban. is hatáskörünkbe tartozott. Ha újra társelnökök lennénk, akkor is azt csinálnánk, amit csinálunk. Egy csapat vagyunk, együtt vezetjük a pártot, és nem akadunk fenn azon, hogy a tisztségeket, amelyeket betöltünk, hogyan nevezzük, abban az országos újjáépítési erőfeszítésben, amely mellett elköteleztük magunkat. A társelnökökről egy elnökre való átállás stratégiai lépés volt, de nem mintha 2022. március 27-ig nem tudtunk volna egy emberként működni. Szóval, mindenki nyugodjon le, »a lovak nem akkor döglenek meg, amikor a kutyák akarják«” – tette hozzá Târziu.

A bukaresti bíróság csütörtökön döntött az AUR 2022. március 27-i rendkívüli kongresszusi jegyzőkönyvének semmissé nyilvánításáról, amely George Simiont a párt egyedüli elnökévé nyilvánította – derül ki a bírósági portálon közzétett határozatból. A kongresszusi döntés megtámadását egy volt AUR-tag kezdeményezte. A bírósági döntés nem jogerős, és megfellebbezhető. A kongresszusi határozatot megtámadó személy Ciprian Ciubuc európai parlamenti képviselő, akit tavaly kizártak az AUR-ból. A bukaresti bíróság semmissé nyilvánította mind a kongresszus jegyzőkönyvét, mind az AUR Országos Becsület- és Fegyelmi és Bíróságának döntését, amellyel Ciubucot kizárták a pártból.

Az AUR 2022 márciusában tartott rendkívüli kongresszusán George Simiont választották a párt elnökévé. Dănuț Aelenei Dănuțot elsöprő fölénnyel győzte le. Korábban George Simion és Claudiu Târziu társelnökök közösen vezették a pártot.

Ciubuc megtámadta a rendkívüli kongresszus határozatait, arra hivatkozva, hogy azok sértik az AUR alapszabályzatát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!