Gálfi Árpád meghívására Székelyudvarhelyen járt Karácsony Gergely

2023. június 24. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Udvarhely napokat tartanak Székelyudvarhelyen, és a város testvértelepüléseinek polgármesterei is tiszteletüket tették az ünnepségen Gálfi Árpád meghívásának eleget téve. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is elfogadta a meghívást, a találkozóról Facebook-oldalán posztolt egy fotót. A Márki-Zay látogatásának visszautasításáról elhíresült székelyföldi polgármester közösségi oldalán még nincs jele annak, hogy Karácsonyt vendégül látta.

„Egy nemzet, négy ország. Székelyudvarhely, Beregszász polgármestereivel és Dunaszerdahely alpolgármesterével a varázslatos Székelyudvarhelyen” szöveggel posztolt péntek este közös fotót Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Székelyudvarhely lakóit megosztotta a hír, hogy a város elöljárója Karácsony Gergelyt is meghívta a szerdától vasárnapig tartó városünnepre, az Udvarhely napokra. talán ennek tudható be, hogy a találkozóról készült fénykép egyelőre sem Gálfi Árpád, sem az udvarhelyi városháza oldalán nem jelent meg.

Ember Attila, az udvarhelyi polgármester korábbi kabinetvezetője nyilvánosan elhatárolódott az eseménytől, a Maszol szerint a volt tanácsadó arról posztolt, hogy „Diplomáciai érzék nulla a köbön. Bocsánatot kérek Székelyudvarhely lakosságától. Nem tudtam, hogy mire képes az, akit egykor támogattam.”

Úgy tűnik, hogy a Fidesz iránti feltétlen hűséget lépten-nyomon hangoztató Gálfi, aki 2021 őszén elutasította, hogy hivatalában fogadja Márki-Zay Pétert, annak ellenére, hogy Hódmezővásárhely testvértelepülése a székelyföldi kisvárosnak, ezúttal nem abban gondolkodott, hogy a magyarországi ellenzék felé való nyitásként fogják értelmezni sokan a meghívását.

A 2021-es ügy nagy nyilvánosságot kapott, főleg, hogy a székelyudvarhelyi elöljáró leírta, „megvan a véleménye” az anyaországi ellenzéki összefogásról és azokról, akik képesek összefogni Gyurcsány Ferenccel, és megjegyezte, hogy ő maga a Fidesz-kormányt tartja a város „hiteles partnerének, és személy szerint nem szeretne részt venni a várost támogatók ellenfelének kampányában”.

A székelyudvarhelyi polgármester akkor Facebookon kérte ki az utólag törölt posztban a székely anyaváros lakosságának véleményét a témában, majd közölte: a hozzászólók többségének véleménye nyomán nem látja szívesen hivatalában az ellenzék kormányfőjelöltjét.

Gálfi Árpád végül tavaly szeptemberben, Hódmezővásárhely testvérváros polgármestereként fogadta az anyaországi ellenzéki pártok egykori miniszterelnök-jelöltjét. Márki-Zay szerint, aki a Transtelexnek adott interjújában beszámolt akkori erdélyi körútjáról, különösebb feszültségek nélkül zajlott le a találkozó, sikerült túllépni a korábbi nézeteltérésen, mivel nem beszéltek országos politikáról, hanem megegyeztek abban, hogy az elakadt testvérvárosi kapcsolatot ratifikálják, és rendszeresítik a két település közötti látogatásokat. 2017-ben járt utoljára székelyudvarhelyi polgármester Hódmezővásárhelyen – mondta el Márki-Zay, rámutatva arra, hogy a testvárvárosi kapcsolat nem működött rendesen, mert nem volt ratifikálva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!