Testvértelepüléseket látogatott meg Erdélyben Márki-Zay Péter, ezúttal Székelyudvarhelyen is fogadták

2022. szeptember 28. – 11:51

frissítve

Testvértelepüléseket látogatott meg Erdélyben Márki-Zay Péter, ezúttal Székelyudvarhelyen is fogadták
Berényi Károly hódmezővásárhelyi alpolgármester, Márki-Zay Péter, Gálfi Árpád és Ölvedi Zsolt udvarhelyi alpolgármester – Fotó: Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata

Másolás

Vágólapra másolva

Hódmezővásárhely polgármestereként erdélyi körúton járt a magyarországi ellenzéki összefogás volt kormányfő-jelöltje, Márki-Zay Péter, aki több testvértelepülést látogatott meg. Az országgyűlési választások előtti kampányidőszakban a látogatását látványosan visszautasító Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is fogadta ezúttal, ám a marosvásárhelyi polgármesternek most sem fért bele az idejébe, hogy találkozzék vele. Az első állomás Nagybánya volt, ahol a gesztenyefesztiválon kirobbant zászlóvitába is belekeverte az erdélyi sajtó egy része.

Márki-Zay Nagybányán kezdte erdélyi látogatását, mivel ez a város is testvértelepülése Hódmezővásárhelynek. Itt Cătălin Cherecheș polgármester és a város alpolgármesterei fogadták a testvértelepülés elöljáróját. A Transtelex kérdésére Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy nem asszisztált az etnikai feszültséget keltő városvezető magyarellenes lépéséhez, ellenkezőleg, megpróbált közbenjárni, hogy Cherecheș és a város magyar vezetői, illetve a nagybányai magyar kisebbségek között elcsituljon a viszály.

A gesztenyefesztiválon bekövetkezett feszültségekről mi is beszámoltunk: a széles nyilvánosságot kapott konfliktus akkor robbant ki, amikor a polgármester arra utasította az egyik magyar kürtőskalács árust, hogy tegye ki a román zászlót a standjára. Az RMDSZ-es alpolgármester viszont utólag levétette a lobogót, amiért Cherecheș megvonta tőle a feladatköreit. Bónuszként az erdélyi sajtó egy része még Márki-Zay Pétert is belekeverte az ügybe.

Kérdésünkre Márki-Zay elmondta, hogy szinte három teljes napot töltött Nagybányán, de ennek az időnek a legnagyobb részét a magyar közösséggel való találkozók tették ki: a hivatalos megbeszélések után, amelyeken ott volt Papp Zsolt István alpolgármester is, a Nagybányai Művésztelep kiállításmegnyitóján vett részt, Véső Ágoston, Munkácsy-díjas festőművésszel beszélgetett, majd meglátogatta a Magyar Házat. A nagybányai látogatás utolsó momentuma a vasárnap délelőtti szentmise volt.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy a Cătălin Cherecheș polgármesterrel való megbeszélései arra irányultak, hogy a különböző magyar vonatkozású problémákra – mint például a kisebbségi oktatás, amelyről jelzések érkeztek az irányába – , megoldást javasoljon a városvezetőnek, aki a beszélgetések során meg is ígérte neki, hogy például az alpolgármesterrel való összetűzésnek nem lesznek negatív következményei. A beszélgetések alkalmával úgy tűnt, hogy a polgármester lenyugodott, és sikerült jobb belátásra bírni – osztotta meg velünk az akkori benyomását Márki-Zay, hozzátéve, hogy sajnálatosnak tartja, hogy fogadkozása ellenére Cherecheș mégsem vetett véget a feszültségnek.

Márki-Zay Péter a nagybányai Magyar Ház előtt – Fotó: Hódmezővásárhely sajtószolgálat
Márki-Zay Péter a nagybányai Magyar Ház előtt – Fotó: Hódmezővásárhely sajtószolgálat

Gálfi Árpád is megnyitotta a székelyudvarhelyi városháza kapuit a látogatók előtt

Nagybánya után a következő megállót Kolozsváron tartotta a hódmezővásárhelyi csapat, ahol Márki-Zay Eckstein-Kovács Péterrel, a Pluralizmus Erdélyben nevű civil kezdeményező csoport egyik alapítójával találkozott.

Útba ejtették volna Marosvásárhelyt is, azonban Soós Zoltán polgármester sokfajta elfoglaltságára hivatkozva, közölte, hogy nem tud időt szakítani a találkozásra. Bár a Transtelexnek adott interjújában MZP nem említette, hogy Marosvásárhelyre is ellátogatott volna, forrásaink szerint azért nem tette, mert a polgármester lemondta a vele való találkozót: „Soós Zoltán polgármester megkapta megkeresésüket dr. Márki-Zay Péter marosvásárhelyi látogatása kapcsán. Sajnálattal közlöm, hogy polgármester úrnak nem felel meg az említett időpont, ugyanis szeptember 25-26-án nem tartózkodik a városban, szeptember 27-én pedig a havi rendes tanács előkészületei miatt amelyen a gazdasági és energiaválság miatti megszorításokról és költségvetés kiegészítésekről szavaz a tanács, egész nap szakbizottsági egyeztetéseken fog részt venni, amelyek a jelenlegi helyzetben sajnos halaszthatatlanok. A polgármester úr üdvözletét tolmácsolva, megértésüket kérjük” – írta MZP stábjának a marosvásárhelyi polgármester kabinetfőnöke.

Farkaslaka volt tehát a következő állomás, ahol a Tamási Áron sírjánál koszorúztak, majd Székelyudvarhely, ahol Gálfi Árpád fogadta őket. Tavaly októberben igen nagy port kavart Gálfi Árpád polgármester Facebook-bejegyzése, ahol a lakosság „véleményét kérte ki” arról, hogy a város szívesen látná-e az ellenzéki összefogás vezetőjét, azt fejtegetve, hogy polgármesterként nem a saját meggyőződését kellene képviselje, hanem a közösség akaratát, véleményét kell kikérje.

„A tegnap kaptam egy levelet, amelyet Márki-Zay Péter úr nevében írt az egyik munkatársa. A levél szerint Hódmezővásárhely polgármestere (aki vasárnap estétől a magyarországi ellenzék miniszterelnök-jelöltje is) egy kisebb erdélyi körút keretében szeretné meglátogatni városunkat és szeretne személyesen velem is találkozni. Erre a levélre kellene mielőbb válaszolnom” – írta akkor Gálfi.

Hozzátette: megvan a személyes véleménye azokról, akik „Gyurcsány Ferenccel képesek összefogni”. A bejegyzés nem sokkal később eltűnt, Gálfi azonban hivatalos levélben értesítette a küldöttség tagjait, hogy Székelyudvarhely lakóinak többsége nem kíván részt venni az ellenzéki jelölt kampányában, ezért csak a választások után látják szívesen, mint Hódmezővásárhely polgármesterét.

Márki-Zay szerint különösebb feszültségek nélkül zajlott le mostani találkozó, sikerült túllépni az egy évvel ezelőtti nézeteltérésen, mivel nem beszéltek országos politikáról, hanem megegyeztek abban, hogy az elakadt testvérvárosi kapcsolatot ratifikálják, és rendszeresítsék a két település közötti látogatásokat. 2017-ben járt utoljára székelyudvarhelyi polgármester Hódmezővásárhelyen – mondta el Márki-Zay, rámutatva arra, hogy a testvárvárosi kapcsolat nem működött rendesen, mert nem volt ratifikálva.

Bár Gálfi nem zárkózott el a látogatás elől, korántsem várta olyan bőséges program Márki-Zayékat a „székely anyavárosban”, mint Nagybányán: mindössze a polgármester, az alpolgármester és egy önkormányzati képviselővel találkozott a delegáció. Gálfi a Facebook-oldalán foglalta össze, hogy miről is beszélgetett a hódmezővásárhelyi látogatókkal.

„A hivatalos látogatáson tájékoztattam a vendégeinket a székelyudvarhelyi közélet helyzetéről és arról, hogy határon túli településként, a legmagyarabb városként, nekünk szoros kapcsolatot kell tartanunk az anyaországi testvértelepüléseinkkel, és a mindenkori magyar kormánnyal egyaránt. Nem rejtettük véka alá azon tapasztalatainkat sem, hogy a jobboldali településvezetők részéről sokkal több figyelmet és nagyobb érzékenységet tapasztaltunk irányunkba, és beszámoltunk a jelenlegi Magyar Kormány támogatása által megvalósult nagymértékű székelyudvarhelyi fejlesztésekről, beruházásokról is” – írja Gálfi a legújabb Facebook-bejegyzésében.

Ebben azt is magyarázza, hogy 2017-ben, még Almási István polgármester idején elindult egy testvérvárosi kapcsolat, ezt szeretnék most megerősíteni, és ebből a célból fogadta a város küldöttségét: Dr. Márki-Zay Péter polgármestert, Dr. Berényi Károly alpolgármestert, Kis János kabinetvezetőt és Csirák Dalma kommunikációs vezetőt.

A hétfői székelyudvarhelyi látogatás után még Bereckre is elmentek, mert a Kovászna megyei község, Torda és Arad mellett, szintén ott van az erdélyi testvértelepülések listáján. Márki-Zay egyébként elmondta, hogy a két utóbbi várossal a legrendszeresebb a kapcsolatuk: Tordán például fenntartások nélkül fogadták őt az országgyűlési választások előtti erdélyi útja alkalmával is. Aradra pedig minden decemberben el szokott látogatni a hódmezővásárhelyi önkormányzat delegációja, ugyanis itt emlékeznek meg az 1989-es romániai forradalom egyetlen magyar állampolgárának a halálára.

Tóth Sándor egy Avia A31-es teherkocsival dolgozott tehertaxisként Hódmezővásárhelyen, és vállalta, hogy elhoz egy segélyszállítmányt Aradra. A vásárhelyi gépkocsivezető golyótalálat érte, teherautóját az aradi Maros-híd felhajtójánál találták meg három golyónyommal – ezekből az egyik volt a szélvédőn áthatolt halálos lövés. Ezt az autót restaurálta és állította ki a hódmezővásárhelyi önkormányzat a diktatúra évtizedeit bemutató kiállítóhelyen, és az alkalomra meghívták a szegedi román konzult és a budapesti román nagykövetet is. Idén decemberben pedig elhozzák Aradra is Tóth Sándor teherautóját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!