Lépett Kovászna megye prefektusa a sepsiszentgyörgyi vízelzárások ügyében

2023. június 23. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Választ kaptam a prefektúrától. Felszólították a Közüzemek Rt. regionális szolgáltatót, hogy keressenek megoldást az egyéni vízelzárásra” – jelentette ki Barta Csilla-Mária sepsiszentgyörgyi lakos, aki egyike azoknak, akiknek annak ellenére zárták el az ivóvizét a lakásában, hogy becsületesen fizette a számlákat.

Ráduly István prefektus megkeresésünkre megerősítette a hírt. Azt mondta, Kovászna megye prefektusa két lépést kezdeményezett, egyrészt arra kérte a Közüzemek Rt.-t, hogy mihamarabb találjon olyan megoldást, amely révén csak a tartozást felhalmozott vízfogyasztókat bünteti vízelzárással, mert a prefektus nem ért egyet azzal, hogy amennyiben valaki a lépcsőházban tartozik a lépcsőházban, akkor az összes lakos víz nélkül marad. Ráduly István szerint ez olyan, mintha a Közüzemek Rt. olyan tanárt játszana, aki az egyik diák csínye miatt az egész osztályt megbünteti.

A prefektúra másik lépése, hogy csütörtök reggel 9 órakor találkozóra hívta a Közüzemek Rt., a Kovászna megye DSP igazgatóit és a lakótársulások elnökeit, hogy ha a sepsiszentgyörgyiek vízszolgáltatója addig nem talál megoldást, akkor a prefektúrán szervezett találkozón – közvetítő félként – megoldást szorgalmazzon. Ez szerinte egyfajta pszichológia nyomást helyez majd a vízszolgáltatóra.

Hozzátette, a prefektúra nem tud jogi lépéseket tenni a panaszosok ügyében, ellenben az érintett lakosoknak, akik befizették a számláikat, polgári pert indíthatnak a Közüzemek Rt.-vel szemben. A csütörtöki esemény nem lesz sajtónyilvános, mert nem a nagyotmondás, hanem a megoldáskeresés érdekében ülnek találkoznak.

Mint arról beszámoltunk, a Közüzemek Rt. úgy döntött, hogy ideiglenesen megszünteti az ivóvíz-szolgáltatást azoknál a lakótársulásoknál, amelyek hatalmas közköltségtartozást halmoztak fel, de a nyári hőségben azokat a lakosokat is megfosztották az ivóvíztől, a higiéniai lehetőségektől, akik rendesen fizették a számlákat.

A Flori de Tei lakótársulásnál négy lépcsőháznál úgy vágták le a vizet, hogy az egyik lépcsőházban például csak egy személy nem fizette be a számlákat. Nem szóltak előtte nekik, hogy nem lesz vizük.

„A mi lakótársulásunk a teljes 1.5 millió lej kb 2%-a. Az a kérdés merült fel bennünk, hogy ha tényleg a pénzbehajtás az elsődleges célja ennek a kampánynak, akkor miért nálunk kezdték? Sajnos a Közművek nem tették nyilvánossá, hogy milyen sorrendben ütemezték be a lakótársulásokat, de, mivel a miénk már a kihirdetett kezdési dátum másodnapján megtörtént, nem értjük, miért voltunk mi az legsürgősebb eset” – mondta Barta Csilla-Mária.

Mint a városháza – cikkünk megírása után – közleményében pontosított, június 20-tól a 13 lakótársulásból négyet kapcsoltak le: a 3E lakótársulás és 3D lakótársulás esetében azt állították, hogy a lépcsőházban lévő vízóráknak köszönhetően csak a tartozással rendelkező tulajdonosoknál zárták el a vizet. Más volt a helyzet azonban az Otthon (Căminul) lakótársulás, valamint a Hársfavirág (Flori de Tei) lakótársulás esetében, ahol a lakosság értesítése nélkül elzárták a vizet. Flori de Tei kifizette a tartozását, csütörtökön újraindították a vízellátást.

A Szakszervezeti művelődési ház környéke (Zona Culturii) lakótársulás – amelynek 25 lépcsőháza van a központi területen, és amelynél június 26-tól zárták volna el az ivóvíz-szolgáltatást – is törlesztette adósságait, így nem szüntetik be a vízellátását.

A többi nyolc, számottevő adósságot felhalmozó lakótársulás: Jövő utcai garzonlakások (Gars-Viitorul) 6-os lakótársulás, Garzon 5 lakótársulás, Haladás (Progres) 12 lakótársulás, Csíki negyed (Ciucului) 59 lakótársulás, Váradi József 13-as lakótársulás, Reménység (Speranţa) lakótársulás, Barátság (Prietenia) lakótársulás, Jövő (Viitorul) lakótársulás, azaz 80 lépcsőház esetében június 26-tól szüntetik meg az ivóvíz-ellátást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!