Sepsiszentgyörgyön elzárták a vízcsapokat, hogy fizetésre kényszerítsék az adósokat, de azok is szívnak, akik nem tartoztak

2023. június 23. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Bekeményített Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Kovászna Megyei Regionális Szolgáltató, a felhalmozott adósságok miatt 13 lakótársulás esetében szüntették meg az ivóvízellátást. Mennyire jogos az eljárás és mi történik azokkal az ártatlanul szenvedő lakosokkal, akiknek nem volt tartozásuk a szolgáltató felé, csak éppen ők is abban a tömbházban laknak? A felháborodott lakók feljelentéseket tettek a városházán, fogyasztóvédelemnél, sőt a közegészségügyi igazgatóságon is, hiszen akár ilyen szinten is gond adódhat abból, ha egy tömbházba összezárt több tíz család nem tud tisztálkodni és lakását tisztán tartani a vízhiány miatt.

Mivel az érintett lakóbizottságok nem teljesítették a tavaly tett kötelezettségvállalásukat, miszerint részletekben fizetik ki az elmúlt évek során felhalmozott, „nagy összegű adósságaikat”, ezért a sepsiszentgyörgyiek vízellátását is biztosító Közüzemek Rt. elzárta a vízcsapokat.

A városházaközleménye szerint, a Közüzemek Rt. 13 tulajdonosi társulás esetében szünteti meg az ivóvíz-szolgáltatást az összesen 1,5 millió lejes közköltség-tartozás miatt.

A történtekről a helyi sajtó azt írta a regionális szolgáltató „kényszerlépése” kapcsán, hogy a a Közüzemek Rt. nyomásgyakorlása azokat a családokat is érinti, akiknek semmiféle tartozásuk nem volt, ők „a járulékos vesztesei” annak, hogy a szolgáltató türelme elfogyott. A sepsiszentgyörgyi tömbházlakóknak ugyanis nincs közvetlen szerződésük a vízszolgáltatóval, hanem az őket képviselő lakótársulások szerződtek, ők gyűjtik be a közüzemi szolgáltatások díját. A Közüzemek Rt. a városháza tudtával, jobb gondolat híján, a nyulat bokrostól lövi.

Háborognak a sepsiszentgyörgyiek, egészségügyi katasztrófától tartanak

„Közegészségügyi és katasztrófaveszélynek tesznek ki minket! Ha 22 lakrészből egy nem fizet, akkor mindannyian víz nélkül maradunk? (…) Kedves polgármester úr és helyi tanácsosok, hova fogunk WC-re menni, ha víz nélkül hagynak minket? Mivel mossak kezet? Nincs jogunk a minimális higiéniához? Én időben befizettem a számláimat!” – írta ki Facebook-bejegyzésében Barta Csilla-Mária sepsiszentgyörgyi lakos, aki szintén az egyik olyan tömbházban lakik (a Flori de Tei társulás), ahol már kikapcsolták a vizet.

Barta Csilla-Mária megkeresésünkre elmondta, kedd délután a sajtóból értesült arról, hogy otthona az egyik olyan lakótársuláshoz tartozik, amelyben a Közüzemek Rt a felhalmozott tartozások miatt – meghatározatlan ideig – leállítja a vízellátást.

A lakóbizottság elnökétől úgy értesült, hogy a lakóbizottság lépcsőház szinten jelentette le a Közüzemeknek, hogy hol vannak tartozások.

Bár Bartának és családjának nincs tartozása, az ő lépcsőházuk is le lett jelentve, mint egyike azoknak, akik tartoznak. Ennek ellenére nem gondolták volna, hogy elzárják náluk is a vizet, mert sehová nem volt kifüggesztve hivatalos papír az intézkedésről, másrészt a társulás elnökének elmondása szerint tárgyalt a Közüzemekkel, hogy náluk ne hajtsák végre mindenki esetében az intézkedést, és már utalt több alkalommal nagyobb összegeket az elmúlt napokban, hogy csökkenjen az adósság.

“Ezek az utalások, a jelen állás szerint, nem érintették meg a Közüzemeket mert ennek ellenére a vizet másnap figyelmeztetés nélkül elzárták, hogy ne nevezzük fenyegetésnek, amitől azt várták, hogy ennek hatására a lakótársulat törleszteni kezd” – tette hozzá.

Bartát és sorstársait nagyon felháborította a dolog, különösen azért, mert 22 lakrészből egy halmozott fel tartozást. “Igaz, hogy ebben az esetben a lakóbizottság nem hajtotta be a tartozást évek óta, de úgy értesültünk, hogy azért történt így, mert az illetőnek nincs annyi pénze, hogy kifizesse adósságát” – részletezte.

Ennél pedig lényegesebb szempont szerinte, hogy egy ilyen méretű és súlyú beavatkozásnál, előzőleg tájékoztatni kellene a lakókat. A hirdetőtáblán, az ajtókon azonban semmilyen tervet, tájékoztatást nem láttak megjelenni. Arról pedig mai napig nem értesítette őket senki, hogy a 13 lakótársulásban mennyi ideig próbálják majd nyomásgyakorlással kieszközölni a tartozásokat.

Az érintettektől egyébként úgy értesültünk, hogy a szolgáltató utólag elkezdtek tájékoztató cédulákat kitenni… Egyesek szerint ez azonban olyan, mint döglött lóra patkót tenni, mert az emberek már egyik napról a másikra elvesztették az addig természetesnek vett vízellátást, sokan közülük úgy, hogy nem tartoznak, nem voltak rá felkészülve.

"Cipelhetik a lakók a vásárolt vagy kikunyerált vizet az emeletekre. Az idősekkel pedig mi lesz?" – értékelte a helyzetet Barta, aki szerint nemcsak a mosakodás, a vécézés vált körülményessé bizonytalan ideig, de takarítani, felmosni se tudnak. Mivel ezekben a tömbházaikban nincs lift, ezért az idős embereknek nem csak a víz beszerzésével gyűlt meg a baja, hanem a vizes palackokat az emeletre is fel kell cipeljék.

Bekeményítenek a szentgyörgyi lakosok

Barta Csilla-Mária a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz (DSP) fordult és bepanaszolta a sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt-t, amiért egyoldalúan elzárta az ivóvízellátást, ezzel pedig több szentgyörgyi lakost közegészségügyi veszélynek tett ki.

Elmondása szerint érthető, hogy az adósságok befizetését meg kell oldani, de a lakók azon a véleményen vannak, hogy a teljes ivóvízellátás megszüntetése túlzás, ami káros az emberek egészségére és biztonsági kockázattal is jár. Az érintetteknek ugyanis függetlenül attól, hogy befizették-e a számláikat, nincs lehetőségük a saját lakásukban vécére menni, kezet mosni, minimális higiéniát biztosítani. Barta azt is számon kérte az önkormányzaton és a regionális szolgáltatón, hogy a döntéshozók kényszerítő intézkedései miatt a nyári időszakban zárják el a vizet, ami egészségügyi kockázatot jelent, de megvan az esélye annak is, hogy egy lakástűz esetében az érintettek élete veszélybe kerül, mert nem tudnák eloltani a lakásukban keletkező tüzet.

Sepsiszentgyörgyi tömbházak, ahol leállították a vízellátást – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Sepsiszentgyörgyi tömbházak, ahol leállították a vízellátást – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

„Kérem, hogy haladéktalanul járjanak közben a helyzet megoldása érdekében a megyei közegészségügyi biztosító intézmény feladatainak és felelősségének megfelelően” – írta levelében Barta Csilla-Mária. Panaszát az Egészségügyi Minisztériumhoz, a Kovászna megyei prefektúrához, a városi közigazgatáshoz és a sepsiszentgyörgyi városházához, valamint a nép ügyvédjéhez is eljuttatta.

Barta Csilla-Mária bejelentései és különböző figyelemfelkeltő akciói úgy tűnik célhoz értek, mert az ő és lakótársulásuk elnökének közbenjárására a Közüzemek Rt csütörtökön leállította zsaroló akcióját a Flori de Tei társulás esetében. Barta azonban nem gondolja úgy, hogy részéről véget ért volna a történet, mert szerinte a módszert nem csak rájuk, másokra sem szabadna alkalmazni.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy amikor a közegészségügyi gondokról beszélünk, akkor itt nem csak egy lépcsőházról van szó. Itt tizenhárom lakóközösségről van szó. Több sepsiszentgyörgyi negyedről van szó. A város elég nagy része érintett. Innentől kezdve az engem nem fog boldogítani, hogy nekem most vizem van, mert közben sok más embernek nincs. Engem ez azért sem boldogít, mert ha a tartozás nem lett kifizetve, akkor holnap, holnapután ugyanez előfordulhat még egyszer. A többi negyedben pedig fennáll a probléma, hogy az embereket egyik napról a másikra víz nélkül hagyták.

Barta Csilla-Mária későbbi bejegyzésében egy felhívást is közzétett, hogy az érintettekkel közösen feljelentést tegyenek az ügyben. „Ha még van valaki a mi helyzetünkben a vízzel és szeretne lépni valamit, kérem, írjon privát üzenetben, és elküldök neki minden általam szerkesztett dokumentumot, amit a hivatalos szervek fele tettem le. Ha többen jelentjük az ügyet, nagyobb esélyünk lesz a megoldásra!” – írta ki Facebookra.

A DSP-nek is jelezték a problémát, de „meg van kötve a keze”

Barta szerint az egészségügyi minisztérium felszólította a DSP-t, hogy válaszoljanak neki, a közegészségügyi igazgatóság pedig már jelezte, hogy iktatta panaszát. A szentgyörgyi lakos azonban nem elégedett, mert ismeri a DSP igazgatója által a sajtóban tett nyilatkozatból az intézmény hozzáállását.

Ágoston László, a DSP Kovászna megyei igazgatója a CovasnaMedia-nakmegerősítette, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az egész helyzet közegészségügyi problémává válhat. „Másrészt viszont nem tudom, hogyan lehet megoldani a helyzetet, abban az értelemben, hogy az ivóvízellátás folytatódjon, de az érintettek legalább csökkentik az adósságukat” – tette hozzá az igazgatója.

A Mihály Vitéz-szoborcsoport körüli, érintett lakótársulások – Forrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata
A Mihály Vitéz-szoborcsoport körüli, érintett lakótársulások – Forrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata

Az igazgató szerint a háromszéki DSP a városházára vár, hogy közös megoldást, alternatívát találjanak a problémára.

“A DSP-nek jobban fáj az, hogy hogyan hajtja be a Közüzemek Rt a pénzt, mint az, hogy mekkora a rizikó, amit ők is elismernek. Ők egy ilyen mediátor szerepet akarnak felvállalni, pedig szerintem a DSP-nek nem az a dolga, hogy köztes megoldást találjon, hanem hogy az egészségügyi kockázatot a Közüzemek Rt gyorsan megszüntesse” – mondta az érintett fél.

Hozzátette, hogyha a DSP nem változtat a hozzáállásán, akkor arra készül, hogy hivatalos úton hívja fel az Egészségügyi Minisztérium figyelmét, hogy rendet kell tennie a háza táján, mert úgy tűnik a háromszéki DSP nem tudja, hogy mi a dolga.

Háttér

A Közüzemek Rt – a városházával egyeztetett – döntése azután született, hogy tavaly az önkormányzat közbenjárására az érintett lakótársulások írásban vállalták, hogy részletekben behajtják a tartozásokat, de ez csak néhány esetben történt meg. Ezzel szemben a legtöbb esetben a tartozások tovább halmozódtak. „A lakók az aktuális számlákat sem fizetik be” – kommentálta az önkormányzat.

Mivel a Közüzemek Rt. csupán a tulajdonosi társulások szintjén rendelkezik adatokkal, a lakóbizottságokat arra kérték, hogy adják meg a tartozók listáját tömbházanként, hogy ne az egész lakótársulást kapcsolják le a vízhálózatról, viszont csak egy lakótársulástól érkezett válasz. Ebben az esetben a 11 lépcsőházból csak négynél lesz lekapcsolva a vízszolgáltatás. A tartozással rendelkező többi lakótársulás esetében a hozzá tartozó összes lépcsőházban elzárják a vizet.

Keddtől számítva, a következő napokban a következő 13 tulajdonosi társulásnál kapcsolják/kapcsolták le az ivóvízellátást: 3E lakótársulás, 3D lakótársulás, Flori de Tei lakótársulás, Căminul lakótársulás, Gars-Viitorul 6-os lakótársulás, Garsoniera 5 lakótársulás, Progres 12 lakótársulás, Ciucului 59 lakótársulás, Váradi József 13 lakótársulás, Speranţa lakótársulás, Prietenia lakótársulás, Viitorul lakótársulás, Zona Culturii lakótársulás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!