Sepsiszentgyörgyön elzárták a vízcsapokat, hogy fizetésre kényszerítsék az adósokat, de azok is szívnak, akik nem tartoztak

2023. június 23. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Bekeményített Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Kovászna Megyei Regionális Szolgáltató, a felhalmozott adósságok miatt 13 lakótársulás esetében szüntették meg az ivóvízellátást. Mennyire jogos az eljárás és mi történik azokkal az ártatlanul szenvedő lakosokkal, akiknek nem volt tartozásuk a szolgáltató felé, csak éppen ők is abban a tömbházban laknak? A felháborodott lakók feljelentéseket tettek a városházán, fogyasztóvédelemnél, sőt a közegészségügyi igazgatóságon is, hiszen akár ilyen szinten is gond adódhat abból, ha egy tömbházba összezárt több tíz család nem tud tisztálkodni és lakását tisztán tartani a vízhiány miatt.

Mivel az érintett lakóbizottságok nem teljesítették a tavaly tett kötelezettségvállalásukat, miszerint részletekben fizetik ki az elmúlt évek során felhalmozott, „nagy összegű adósságaikat”, ezért a sepsiszentgyörgyiek vízellátását is biztosító Közüzemek Rt. elzárta a vízcsapokat.

A városházaközleménye szerint, a Közüzemek Rt. 13 tulajdonosi társulás esetében szünteti meg az ivóvíz-szolgáltatást az összesen 1,5 millió lejes közköltség-tartozás miatt.

A történtekről a helyi sajtó azt írta a regionális szolgáltató „kényszerlépése” kapcsán, hogy a a Közüzemek Rt. nyomásgyakorlása azokat a családokat is érinti, akiknek semmiféle tartozásuk nem volt, ők „a járulékos vesztesei” annak, hogy a szolgáltató türelme elfogyott. A sepsiszentgyörgyi tömbházlakóknak ugyanis nincs közvetlen szerződésük a vízszolgáltatóval, hanem az őket képviselő lakótársulások szerződtek, ők gyűjtik be a közüzemi szolgáltatások díját. A Közüzemek Rt. a városháza tudtával, jobb gondolat híján, a nyulat bokrostól lövi.

Háborognak a sepsiszentgyörgyiek, egészségügyi katasztrófától tartanak

„Közegészségügyi és katasztrófaveszélynek tesznek ki minket! Ha 22 lakrészből egy nem fizet, akkor mindannyian víz nélkül maradunk? (…) Kedves polgármester úr és helyi tanácsosok, hova fogunk WC-re menni, ha víz nélkül hagynak minket? Mivel mossak kezet? Nincs jogunk a minimális higiéniához? Én időben befizettem a számláimat!” – írta ki Facebook-bejegyzésében Barta Csilla-Mária sepsiszentgyörgyi lakos, aki szintén az egyik olyan tömbházban lakik (a Flori de Tei társulás), ahol már kikapcsolták a vizet.

Barta Csilla-Mária megkeresésünkre elmondta, kedd délután a sajtóból értesült arról, hogy otthona az egyik olyan lakótársuláshoz tartozik, amelyben a Közüzemek Rt a felhalmozott tartozások miatt – meghatározatlan ideig – leállítja a vízellátást.

A lakóbizottság elnökétől úgy értesült, hogy a lakóbizottság lépcsőház szinten jelentette le a Közüzemeknek, hogy hol vannak tartozások.

Bár Bartának és családjának nincs tartozása, az ő lépcsőházuk is le lett jelentve, mint egyike azoknak, akik tartoznak. Ennek ellenére nem gondolták volna, hogy elzárják náluk is a vizet, mert sehová nem volt kifüggesztve hivatalos papír az intézkedésről, másrészt a társulás elnökének elmondása szerint tárgyalt a Közüzemekkel, hogy náluk ne hajtsák végre mindenki esetében az intézkedést, és már utalt több alkalommal nagyobb összegeket az elmúlt napokban, hogy csökkenjen az adósság.

“Ezek az utalások, a jelen állás szerint, nem érintették meg a Közüzemeket mert ennek ellenére a vizet másnap figyelmeztetés nélkül elzárták, hogy ne nevezzük fenyegetésnek, amitől azt várták, hogy ennek hatására a lakótársulat törleszteni kezd” – tette hozzá.

Bartát és sorstársait nagyon felháborította a dolog, különösen azért, mert 22 lakrészből egy halmozott fel tartozást. “Igaz, hogy ebben az esetben a lakóbizottság nem hajtotta be a tartozást évek óta, de úgy értesültünk, hogy azért történt így, mert az illetőnek nincs annyi pénze, hogy kifizesse adósságát” – részletezte.

Ennél pedig lényegesebb szempont szerinte, hogy egy ilyen méretű és súlyú beavatkozásnál, előzőleg tájékoztatni kellene a lakókat. A hirdetőtáblán, az ajtókon azonban semmilyen tervet, tájékoztatást nem láttak megjelenni. Arról pedig mai napig nem értesítette őket senki, hogy a 13 lakótársulásban mennyi ideig próbálják majd nyomásgyakorlással kieszközölni a tartozásokat.

Az érintettektől egyébként úgy értesültünk, hogy a szolgáltató utólag elkezdtek tájékoztató cédulákat kitenni… Egyesek szerint ez azonban olyan, mint döglött lóra patkót tenni, mert az emberek már egyik napról a másikra elvesztették az addig természetesnek vett vízellátást, sokan közülük úgy, hogy nem tartoznak, nem voltak rá felkészülve.

"Cipelhetik a lakók a vásárolt vagy kikunyerált vizet az emeletekre. Az idősekkel pedig mi lesz?" – értékelte a helyzetet Barta, aki szerint nemcsak a mosakodás, a vécézés vált körülményessé bizonytalan ideig, de takarítani, felmosni se tudnak. Mivel ezekben a tömbházaikban nincs lift, ezért az idős embereknek nem csak a víz beszerzésével gyűlt meg a baja, hanem a vizes palackokat az emeletre is fel kell cipeljék.

Bekeményítenek a szentgyörgyi lakosok

Barta Csilla-Mária a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz (DSP) fordult és bepanaszolta a sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt-t, amiért egyoldalúan elzárta az ivóvízellátást, ezzel pedig több szentgyörgyi lakost közegészségügyi veszélynek tett ki.

Elmondása szerint érthető, hogy az adósságok befizetését meg kell oldani, de a lakók azon a véleményen vannak, hogy a teljes ivóvízellátás megszüntetése túlzás, ami káros az emberek egészségére és biztonsági kockázattal is jár. Az érintetteknek ugyanis függetlenül attól, hogy befizették-e a számláikat, nincs lehetőségük a saját lakásukban vécére menni, kezet mosni, minimális higiéniát biztosítani. Barta azt is számon kérte az önkormányzaton és a regionális szolgáltatón, hogy a döntéshozók kényszerítő intézkedései miatt a nyári időszakban zárják el a vizet, ami egészségügyi kockázatot jelent, de megvan az esélye annak is, hogy egy lakástűz esetében az érintettek élete veszélybe kerül, mert nem tudnák eloltani a lakásukban keletkező tüzet.

Sepsiszentgyörgyi tömbházak, ahol leállították a vízellátást – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Sepsiszentgyörgyi tömbházak, ahol leállították a vízellátást – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

„Kérem, hogy haladéktalanul járjanak közben a helyzet megoldása érdekében a megyei közegészségügyi biztosító intézmény feladatainak és felelősségének megfelelően” – írta levelében Barta Csilla-Mária. Panaszát az Egészségügyi Minisztériumhoz, a Kovászna megyei prefektúrához, a városi közigazgatáshoz és a sepsiszentgyörgyi városházához, valamint a nép ügyvédjéhez is eljuttatta.

Barta Csilla-Mária bejelentései és különböző figyelemfelkeltő akciói úgy tűnik célhoz értek, mert az ő és lakótársulásuk elnökének közbenjárására a Közüzemek Rt csütörtökön leállította zsaroló akcióját a Flori de Tei társulás esetében. Barta azonban nem gondolja úgy, hogy részéről véget ért volna a történet, mert szerinte a módszert nem csak rájuk, másokra sem szabadna alkalmazni.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy amikor a közegészségügyi gondokról beszélünk, akkor itt nem csak egy lépcsőházról van szó. Itt tizenhárom lakóközösségről van szó. Több sepsiszentgyörgyi negyedről van szó. A város elég nagy része érintett. Innentől kezdve az engem nem fog boldogítani, hogy nekem most vizem van, mert közben sok más embernek nincs. Engem ez azért sem boldogít, mert ha a tartozás nem lett kifizetve, akkor holnap, holnapután ugyanez előfordulhat még egyszer. A többi negyedben pedig fennáll a probléma, hogy az embereket egyik napról a másikra víz nélkül hagyták.

Barta Csilla-Mária későbbi bejegyzésében egy felhívást is közzétett, hogy az érintettekkel közösen feljelentést tegyenek az ügyben. „Ha még van valaki a mi helyzetünkben a vízzel és szeretne lépni valamit, kérem, írjon privát üzenetben, és elküldök neki minden általam szerkesztett dokumentumot, amit a hivatalos szervek fele tettem le. Ha többen jelentjük az ügyet, nagyobb esélyünk lesz a megoldásra!” – írta ki Facebookra.

A DSP-nek is jelezték a problémát, de „meg van kötve a keze”

Barta szerint az egészségügyi minisztérium felszólította a DSP-t, hogy válaszoljanak neki, a közegészségügyi igazgatóság pedig már jelezte, hogy iktatta panaszát. A szentgyörgyi lakos azonban nem elégedett, mert ismeri a DSP igazgatója által a sajtóban tett nyilatkozatból az intézmény hozzáállását.

Ágoston László, a DSP Kovászna megyei igazgatója a CovasnaMedia-nakmegerősítette, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az egész helyzet közegészségügyi problémává válhat. „Másrészt viszont nem tudom, hogyan lehet megoldani a helyzetet, abban az értelemben, hogy az ivóvízellátás folytatódjon, de az érintettek legalább csökkentik az adósságukat” – tette hozzá az igazgatója.

A Mihály Vitéz-szoborcsoport körüli, érintett lakótársulások – Forrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata
A Mihály Vitéz-szoborcsoport körüli, érintett lakótársulások – Forrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata

Az igazgató szerint a háromszéki DSP a városházára vár, hogy közös megoldást, alternatívát találjanak a problémára.

“A DSP-nek jobban fáj az, hogy hogyan hajtja be a Közüzemek Rt a pénzt, mint az, hogy mekkora a rizikó, amit ők is elismernek. Ők egy ilyen mediátor szerepet akarnak felvállalni, pedig szerintem a DSP-nek nem az a dolga, hogy köztes megoldást találjon, hanem hogy az egészségügyi kockázatot a Közüzemek Rt gyorsan megszüntesse” – mondta az érintett fél.

Hozzátette, hogyha a DSP nem változtat a hozzáállásán, akkor arra készül, hogy hivatalos úton hívja fel az Egészségügyi Minisztérium figyelmét, hogy rendet kell tennie a háza táján, mert úgy tűnik a háromszéki DSP nem tudja, hogy mi a dolga.

Háttér

A Közüzemek Rt – a városházával egyeztetett – döntése azután született, hogy tavaly az önkormányzat közbenjárására az érintett lakótársulások írásban vállalták, hogy részletekben behajtják a tartozásokat, de ez csak néhány esetben történt meg. Ezzel szemben a legtöbb esetben a tartozások tovább halmozódtak. „A lakók az aktuális számlákat sem fizetik be” – kommentálta az önkormányzat.

Mivel a Közüzemek Rt. csupán a tulajdonosi társulások szintjén rendelkezik adatokkal, a lakóbizottságokat arra kérték, hogy adják meg a tartozók listáját tömbházanként, hogy ne az egész lakótársulást kapcsolják le a vízhálózatról, viszont csak egy lakótársulástól érkezett válasz. Ebben az esetben a 11 lépcsőházból csak négynél lesz lekapcsolva a vízszolgáltatás. A tartozással rendelkező többi lakótársulás esetében a hozzá tartozó összes lépcsőházban elzárják a vizet.

Keddtől számítva, a következő napokban a következő 13 tulajdonosi társulásnál kapcsolják/kapcsolták le az ivóvízellátást: 3E lakótársulás, 3D lakótársulás, Flori de Tei lakótársulás, Căminul lakótársulás, Gars-Viitorul 6-os lakótársulás, Garsoniera 5 lakótársulás, Progres 12 lakótársulás, Ciucului 59 lakótársulás, Váradi József 13 lakótársulás, Speranţa lakótársulás, Prietenia lakótársulás, Viitorul lakótársulás, Zona Culturii lakótársulás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!