Az országos taxis tüntetéshez csatlakozva Kolozsváron és Marosvásárhelyen is felvonultak a taxisofőrök

2023. június 20. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden hangos skandálásra, dudaszóra lehettek figyelmesek a járókelők az ország több pontján. Marosvásárhelyen és Kolozsváron is figyelemfelkeltő tüntetést tartottak a taxisok, mert úgy érzik, az Uber és a Bolt kiszorítja őket a piacról.

A taxisok tüntetőleg dudáltak az ország harminc nagyobb városában, mert a két nemzetközi szolgáltatóról úgy vélik előnyösebb helyzetben vannal, és attól tartanak, hogy alacsonyabb áraikkal kiszorítja őket a piacról. A taxisok elsősorban a politikusok, de a közvélemény figyelmét akarták felhívni a tiltakozásukkal.

Tiltakozó taxisok Kolozsváron – Fotó: Transtelex
Tiltakozó taxisok Kolozsváron – Fotó: Transtelex

A taxisok azt szeretnék elérni, hogy minden taxiszolgáltatást végző cég és személy számára ugyanazok legyenek a követelménynek.

Az egyik taxitársaság vezetője, Venczi János, a Székelyhonnak azt mondta:

  • az Uber és a Bolt sofőrjei több előnyt élveznek, mint a hivatásos taxisok, mert amíg a hivatásos taxisok legtöbb tízéves autóval szolgálhatják ki az utazókat, addig a járműmegosztó platformokhoz csatlakozó sofőrök autója akár 15 éves is lehet.
  • A hivatásos taxisoknak képzésen kell részt venniük,
  • drágább gépkocsi-biztosítást kell fizetniük, mint azoknak, akik a nemzetközi cégekhez csatlakozva szállítják saját autóikkal az ügyfeleket.

Venczi János a lap figyelmét arra is felhívta, hogy több európai országban, köztük Magyarországon és Németországban is voltak hasonló tiltakozó megmozdulások, mert az Uber és a Bolt „ott is nagy teret hódított, és kiszorítja a hagyományos taxisokat”.

Romániában már több alkalommal tüntettek a taxisofőrök. Nem véletlenül, az Uber módszereiről itt számoltunk be. Arról pedig, hogy valóban kereshet-e egy nap alatt 400 lejt egy Bolt-sofőr Kolozsváron, itt írtunk. Marosvásárhelyre egyébként mintegy éve tette be a lábát az Uber.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!