Románia köteles kidolgozni az LMBT+ párokat elismerő és védelmező törvényes keretet

2023. május 23. – 15:50

Románia köteles kidolgozni az LMBT+ párokat elismerő és védelmező törvényes keretet
A kolozsvári Pride-on 2022-ben – Fotó: Márkos Tamás / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Megszegte Románia az emberi jogok európai egyezményének nyolcadik, családi és magánélethez való jogra vonatkozó paragrafusát, azzal, hogy nem ismeri el az azonos nemű párokat, mondta ki kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A Buhuceanu és mások kontra Románia ügyben hozott ítélet arra kötelezi az országot, hogy terjessze ki a jogszabályait az azonos nemű párok védelmére is.

Az ACCEPT romániai jogvédő szervezet Facebook-oldalán számolt be a történelminek nevezett döntésről, amely négy évvel azután született meg, hogy Florin Buhuceanu és Victor Ciobotaru, valamint további húsz azonos nemű pár beperelte Romániát, amiért az állam nem ismeri el őket családként és nem biztosít számukra jogvédelmet.

A felperesek arra hívták fel a figyelmet, hogy Romániában sérül a családi és magánélethez való jog, mert az azonos nemű párok tagjait nem ismerik el hozzátartozóként az egészségügyi intézményekben, emiatt nem látogathatják egymást a kórházban, nem hozhatnak döntéseket vészhelyzetben és nem intézkedhetnek a temetésről halál esetén. Emellett a jelenlegi törvények szerint többek között nem örökölhetnek és nem köthetnek közös egészségügyi biztosítást sem.

Az EJEB döntése értelmében Románia köteles megteremteni az azonos nemű párok alkotta családok elfogadásának és védelmének jogi keretét.

Az ACCEPT egyesület kéri az azonos neműek közötti házasság engedélyezését és az azonos neműek külföldön kötött házasságának elismerését, azt, hogy az élettársi kapcsolat a tagok nemétől függetlenül jöhessen létre, illetve a de facto család védelmét az örökség, az egészségügy és a családon belüli erőszak megelőzése terén. Követeléseiket aláírásgyűjtéssel nyomatékosítják, a május 17-én indított petíciót már közel 6900-an írták alá.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a G4Mediának megerősítette, hogy az EJEB döntése kötelezi Romániát az azonos nemű párokat védő jogi keret kidolgozására. „Az EJEB nem fogadta el Romániának azt az érvét, hogy a lakosság jelentős részében ellenérzést váltanak ki az azonos nemű párok” – mondta Asztalos Csaba, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a román kormány három hónapon belül fellebbezhet a döntés ellen, de várhatóan elutasítanák, ugyanis egy hasonló ügyben a bíróság másodfokon is elmarasztalta Oroszországot.

Oroszország ellen három azonos nemű pár indított pert 2010-ben, illetve 2014-ben diszkrimináció miatt, miután házassági kérelmüket az orosz hatóságok elutasították, ez volt a Fedotova kontra Oroszország ügy, amelyben hosszú évek után januárban döntött az EJEB. Mint arról a Transtelex is beszámolt, az ítélet kimondta, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének minden aláírója, így Románia is köteles hátrányos megkülönböztetés nélkül jogilag elismerni az LMBTQI-párokat, a társadalom egy részének véleményétől függetlenül.

Az EJEB az emberi jogok európai egyezményének nyolcadik paragrafusára hivatkozva már 2021-es alapfokú ítéletében kimondta, hogy sérült a három pár családi és magánélethez való joga. A bíróság megállapította, hogy az azonos nemű párok éppen úgy képesek stabil családi kapcsolat kialakítására, mint a heteroszexuális párok, és ezt formálisan is el kell ismerni, ami a törvényes keret kidolgozására kötelezte Oroszországot. Oroszország érvelését, miszerint a társadalom „hagyományosan” értelmezi a házasságot és nincs felkészülve erre a lépésre, az EJEB elutasította, emlékeztetve, hogy a kisebbségek alapjogainak elismerése nem függhet a többség véleményétől.

Victor Ciobotaru és Florin Buhuceanu, akik mellett további húsz azonos nemű pár panaszolta be Romániát az Emberi Jogok Európai Bíróságán – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP
Victor Ciobotaru és Florin Buhuceanu, akik mellett további húsz azonos nemű pár panaszolta be Romániát az Emberi Jogok Európai Bíróságán – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Az ACCEPT egyesület már a Fedotova-ügy lezárulásakor jelezte, hogy ez az ítélet precedenst teremthet, és felgyorsíthatja az ítélethirdetést a hasonló ügyekben.

Az EJEB döntésére a Román Ortodox Egyház közleménnyel reagált, ebben megismételte korábbi álláspontját, miszerint az élettársi kapcsolat intézménye nem csak felesleges, hanem káros is a házasság és a család intézményére nézve, és nem más, mint a vadházasság legalizálásra. A News.ro portálon idézett közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy a gyermeknevelés optimális jogi kerete a „természetes család” intézménye, a bejegyzett élettársi kapcsolat pedig nem más, mint „ravasz” politikai lépés az azonos neműek házasságának engedélyezése felé.

Románia az utolsó hat olyan európai uniós tagállam egyike, Bulgária, Lengyelország, Litvánia, Lettország és Szlovákia mellett, amely semmilyen jogi védelmet nem nyújt az azonos nemű pároknak. Arról, hogy hogyan alakult az azonos nemű párok jogi helyzete Romániában, a Transindexen jelent meg korábban részletes cikk, ebből többek között kiderül, hogy:

  • az azonos neműek kapcsolatát büntető 200-as cikkelyt csak 2001-ben törölték a büntetőtörvénykönyvből, Románia NATO- és EU-csatlakozása ugyanis ezt már elkerülhetetlenné tette
  • 2005-ben jelent meg Romániában az első azonos neműek házasságára utaló kérés, amire válaszul a konzervatív oldal képviselői 2011-ben elérték, hogy a polgárjogi kódexben a házasságot egy férfi és egy nő szabad akaratából létrejövő intézményként határozzák meg
  • 2013-tól kezdődően jelentek meg az első élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezetek, amelyek többek között Csoma Botond RMDSZ-es képviselő, Victor Negrescu ex-európai ügyekért felelős PSD-s miniszter, illetve Oana Bîzgan és Remus Cernea független politikusok nevéhez fűződtek, ezekre válaszul indult el 2015 végén a Koalíció a családért kezdeményezése, amelynek célja az volt, hogy az alkotmányban egy férfi és egy nő kapcsolataként határozzák meg a családot, de végül nem volt sikeres
  • Romániához kapcsolódik továbbá a Coman-Hamilton ügy, amelyben egy román-amerikai azonos nemű pár kérte külföldön kötött házasságának elismerését Romániában; az Európai Unió Bírósága és a román alkotmánybíróság a javukra döntött, ennek a továbbiakban mégsem volt semmilyen jogi következménye sem Románia, sem az Európai Bizottság részéről

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!