Kedd este dőlhet el, hogy kormányon marad-e az RMDSZ

2023. június 13. – 12:53

frissítve

Kedd este dőlhet el, hogy kormányon marad-e az RMDSZ
Kelemen Hunor, Nicolae Ciuca és Marcel Ciolacu, 2022. novemberében – Fotó: Ilona Andrei / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este derülhet ki, hogy tagja marad-e a kormánynak az RMDSZ. Ahogy az a koalíciós alku értelmében várható volt, Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis. Közben a háttérben már körvonalazódnak a miniszterváltások is, sajtóértesülések szerint megvan az RMDSZ nélküli kormány lehetséges összetétele is.

Legkésőbb kedd este tárgyalni fog az RMDSZ-el Marcel Ciolacu, a PSD elnöke, akit addig az államfő várhatóan felkér kormányalakításra, válaszolta Nicolae Ciucă volt kormányfő arra a kérdésre, hogy része lesz-e az új kormánynak az RMDSZ, írja a G4Media.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn kijelentette, hogy miután kinevezik miniszterelnöknek, tárgyalni fog Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével. Azt mondta, azt szeretné, ha az RMDSZ kormányon maradna, ugyanakkor úgy látja, hogy a politikai pártoknak joguk van tárgyalásokhoz, és szerinte ez nem jelenti azt, hogy nem tartják be korábbi ígéretüket a kormányváltással kapcsolatban. Ciolacu még vasárnap beszélt arról, hogy az RMDSZ-nek az energiaügyi és az európai alapok minisztériumát ajánlaná a jelenlegi tárcák helyett.

Kelemen Hunor ugyanakkor hétfőn közölte, az RMDSZ kilép a kormányból, ha az új kabinetben nem kapja meg a fejlesztési minisztérium irányítását. A szövetség a 2021-es megállapodás betartását kéri. Kelemen hangsúlyozta, hogy az RMDSZ 2024-ig vállalta a kormányzás felelősségét, és a három miniszterük jó munkát végzett, ezért nem lát okot arra, hogy az új kormányban megmaradó két minisztériumot (fejlesztés és környezetvédelem) más tárcákra cserélje. Azt is hozzátette, hogy az RMDSZ nyitott a tárgyalásra a környezetvédelmi minisztériumot illetően.

Klaus Iohannis keddre konzultációra hívta a parlamenti pártokat a miniszterelnök-jelölt személyéről. Az elnöki hivatal közleménye szerint Iohannis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőivel 12 órától tárgyal, a kormánykoalíció harmadik tagjával, az RMDSZ-el pedig külön, 12:30-tól. A tárgyalások után az államfő bejelentette, Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét bízta meg kormányalakítással.

A keddi nap folyamán várhatóan az is eldől, hogy kiket nevezne ki a minisztériumok élére a PNL és a PSD.

A Libertatea értesülései szerint már körvonalazódik egy RMDSZ nélküli kormány forgatókönyve is. A PNL elnöke állítólag vállalta, hogy amennyiben az RMDSZ nem lesz tagja a kabinetnek, pártja három nőt jelöl majd a kabinetbe, Bogdan Aurescu és Lucian Bode pedig elveszíthetik miniszteri mandátumukat.

A lap szerint Virgil Popescu helyett Sebastian Burduja volt kutatási miniszter veheti át az energiaügyi minisztériumot, de az is felmerült, hogy Burduja a pénzügyminisztérium élére kerüljön. Az igazságügyminiszter Bogdan Mateescu, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács volt elnöke lehet.

Luminița Odobescu veheti át a külügy vezetését Bogdan Aurescutól, sajtóértesülések szerint Klaus Iohannis kérésére. Raluca Turcan volt munkaügyi miniszter kerülhet a kulturális tárca élére, Ligia Deca pedig maradna a tanügyminisztérium élén. Cătălin Predoiut átköltöztetnék az igazságügy éléről a belügyi tárca élére, Lucian Bode helyére.

Amennyiben az RMDSZ kilép a kormányból, Adrian Veștea, a Brassó Megyei Tanács elnöke veheti át a fejlesztési tárcát és Mircea Fechet lehet az, aki Tánczos Barnát váltja a környezetvédelmi minisztérium élén, értesült a PNL vezetőségéhez közel álló forrásoktól a Libertatea.

A PSD állítólag három új nevet hozna az új kabinetbe: Radu Opreát a gazdasági minisztérium, Bogdan Ivant a digitalizációért felelős tárca, Florin Barbut pedig a mezőgazdasági minisztérium élére. Florin Spătaru, Petre Daea és Lucian Romașcanu PSD-s miniszterek távozhatnak, Marius Budăi munkaügyi, Gabriela Firea családügyi, Angel Tîlvăr védelmi, Sorin Grindeanu szállításügyi és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pedig várhatóan megtartják funkciójukat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!