Ciolacu: Amikor nem Erdélyt adom el, akkor hirtelen azzal vádolnak, hogy RMDSZ-t próbálom kivonni a kormányból

2023. június 12. – 19:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az elnöki adminisztráció bejelentette, hogy tudomásul vette Nicolae Ciucă lemondását, és Cătălin Predoiu lesz az ideiglenes miniszterelnök, amíg Klaus Iohannis államelnök az új kabinet vezetőjét fel nem kéri kormányalkotásra. A román parlamentben képviselt politikai pártok vezetőit kedden konzultációra hívják, hogy kijelöljék a miniszterelnök-jelöltet, írja a Digi24.

Ha nem Erdély eladásával vádolják meg, akkor az RMDSZ kormányból való kivonásával – panaszolta Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn, aki Nicolae Ciucă PNL-s miniszterelnök lemondása után kijelentette, hogy miután kinevezik miniszterelnöknek, tárgyalni fog Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel.

Ciolacu azt szeretné, ha az RMDSZ kormányon maradna, de úgy látja, hogy a politikában joguk van tárgyalásokhoz. Erre pedig sort fog keríteni, miután Klaus Iohannis elnök felkérte miniszterelnöknek. „A legfontosabb politikai pártok vezetői betartották ígéretüket” – tette hozzá Ciolacu.

Elmondása szerint a politikai megállapodások azért kötik, hogy többséget hozzanak létre. A többséget már a PSD és a PNL megalkotta, a PSD pedig abban érdekelt, hogy ez a többség minél nagyobb legyen. Azaz az RMDSZ-szel együtt kormányoznának, de a PSD elnöke nem tartja szentírásnak a 2021-ben kötött megállapodást, így nincs rá garancia, hogy RMDSZ minisztériumai nem lehetnének a PSD-PNL közötti politikai játszmák áldozatai.

„Nem állunk fel az asztaltól, de nem tagadom, hogy le lehet minket lökni a lépcsőn. De nem megyünk el, nem azért léptünk be a koalícióba 2020-ban, hogy a mandátum lejárta előtt kilépjünk” – tette hozzá az RMDSZ vezetője.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfő délután kijelentette, hogy az általa vezetett párt a következő kormányban sem mond le a fejlesztési minisztériumról. A Digi24 közlése szerint azt mondta, az ország érdeke az, hogy továbbra is együtt kormányozzanak, az RMDSZ nem akar kilépni a kormányból, de nem marad kormányon a fejlesztési szaktárca nélkül.

Az RMDSZ Ciolacu kinevezésére vár, hogy megtárgyalják a kormányalakítás körülményeit. Ugyanakkor kizárta a kormány parlamenti támogatását, ha az RMDSZ már nem lesz benne a végrehajtó hatalomban. „Teljesen logikátlan, politikailag megmagyarázhatatlan lenne, hogy kilépsz, hogy kiszorultál a kormányból, és utána parlamenti megállapodást kötsz. Minek? Azonnal arra a következtetésre jutnak, hogy Stockholm-szindrómában szenvedünk. Nálunk nincs ilyen betegség” – kommentálta Kelemen.

Az RMDSZ, illetve a PSD és a PNL külön mennek a keddi találkozóra Klaus Iohannis államelnökhöz. Az államelnök 12:30-tól fogadja majd az RMDSZ-t.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!