Hétfőn adnak választ a tanárok a kormány új javaslatára, addig folytatódik a sztrájk

2023. június 11. – 10:31

frissítve

Hétfőn adnak választ a tanárok a kormány új javaslatára, addig folytatódik a sztrájk
Tüntető pedagógusok Kolozsváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn még folytatódik a tanügyi sztrájk, a szakszervezetek akkor döntik el, hogy elfogadják-e a kormány új ajánlatát, ha látják a kormányrendelet írott változatát, közölték a Nicolae Ciucă miniszterelnökkel folytatott vasárnap reggeli tárgyalások után az Edupedu.ro szerint.

A miniszterelnök a vasárnapi tárgyalások után elmondta, várják a szakszervezetek válaszát a kormány ajánlatára. „Úgy gondolom, hogy korrekt kérés, hogy a szakszervezetek képviselőivel folytatott tárgyalás részleteit ismertessék minden tanárral” – fogalmazott Nicolae Ciucă. „Szeretnénk lezárni ezt a munkakonfliktust, mert ez felelősséggel tartozunk az oktatási rendszer, a gyermekek, a szülők felé” –jelentette ki a G4media szerint.

Szombat este a kormány új ajánlattal kereste meg a tanügyi szakszervezeteket: 25 százalékos béremelést ígért minden oktatási alkalmazottnak június elsejétől. Emellett a korábban tett ajánlatokkal ellentétben 2024. január 1-jétől a jelenlegi és az új törvényben megszabott bérek különbségének 50 százalékával emelnék a fizetéseket. Ezen kívül a pedagógusok 2027-ig 1500 lejes juttatást, a kisegítő tanszemélyzet 500 lejes juttatást kapna évente egyszer, októberben.

A tanügyi szakszervezetek a kormány korábbi, pénteki ajánlatát elutasították. Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke az Edupedu.ro-nak akkor azt mondta, a kormány világossá tette, hogy nem tudja biztosítani a kért béremelést, de azt ajánlotta, hogy 2024. január 1-jétől a jelenlegi és az új törvényben megszabott bérek különbségének 45 százalékával növeli a tanári fizetéseket, a korábban ígért 40 százalék helyett, és ezen felül 2027-ig, október 5-től kezdődően minden évben 1500 lejes juttatásban részesíti a tanárokat.

A szombat esti javaslatban tehát az újdonság az, hogy egységesen 25 százalékkal emelkedne minden tanügyi alkalmazottnak a bére június 1-től, illetve 5 százalékkal nagyobb lenne a három év alatt fokozatosan megemelendő fizetésük első részlete.

A kormány javaslatait tartalmazó sürgősségi kormányrendelet tervezetét vasárnap délután közvitára bocsátották a munkaügyi minisztérium honlapján.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!