Nicolae Ciucă miniszterelnök több tanácsadója is lemondott

2023. június 12. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnöknek 18 fős csapata van, tanácsadói közül néhányan már benyújtották lemondásukat, Nicolae Ciucă pedig várhatóan a következő órákban mond le tisztségéről, írja az Adevărul.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn a Victoria-palotában be fogja jelenteni a lemondását – nyilatkozták az Agerpres-nek kormányzati források. Ezután a kormányfő az elnöki hivatalba megy, hogy formálisan visszaadja az államfőnek a megbízatását, és ezzel elkezdődhet a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt korábbi megállapodása szerinti miniszterelnök-váltás procedúrája.

A kormányülés elején Nicolae Ciucă miniszterelnök nem tett említést lemondásáról, de az oktatásügyben hozott intézkedésekre kitért. A Victoria-palotában bejelentette, hogy a szakszervezetekkel egyetértésben, amint megkapják a szakszervezetek írásos beleegyezését, hogy a tanárok visszatérnek a tanításba, jóváhagyják a sürgősségi rendeletet „a szakszervezetekkel egyeztetett tartalmi elemekkel”.

A tanügyi szakszervezetek ennek várhatóan eleget is tesznek, hisz ők a sztrájk felfüggesztését jelentették be.

„A kormánykoalíció és az általam vezetett kormány maximális felelősséget vállalt, a közérdek érdekében, hogy megoldja az oktatási rendszer problémáit. Ezek olyan problémák, amelyek hosszú évek alatt halmozódtak fel. Nem akarom egy bizonyos (előző kormányoktól kapott – szerk. megj.) örökséget hibáztatni, de ez az igazság” – mondta Nicolae Ciucă.

A lemondás előtt álló miniszterelnök elmondása szerint az elmúlt évek során hiányosságok egész sora halmozódott fel, olyan problémák, amelyeket meg kell(ene) oldaniuk.

A sztrájk felfüggesztése kapcsán megjegyezte, az érintettekkel közösen véget szerettek volna vetni a „munkaügyi konfliktusnak”, és megoldást biztosítani a gyerekeknek a tanév befejezésére, a képességfelmérő vizsgák és az érettségi lebonyolítására.

„Elfogadjuk a sürgősségi rendeleteket. A kormánykoalíció 2021 végével biztosította a tanévek finanszírozását (...) a 8 milliárd lejhez hozzáadódik a sürgősségi rendeleten keresztül biztosított 3 milliárd lej. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak a fizetés, hanem az oktatásba való befektetés is számít” – tette hozzá Nicolae Ciucă.

Ciucă lemondása hétfő délutánra várható. A miniszterelnök lemondása után kabinetjének alkalmazottai elveszítik állásukat.

A Adevărul koalíciós forrásai szerint a pártokkal való konzultációkra valószínűleg kedden kerül sor, az új miniszterek meghallgatására pedig szerdán. Hogy mikor jön el az új kormány eskütételének napja, azt még nem tudni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!