Elutasították a tanügyi szakszervezetek a kormány pénteki ajánlatát

2023. június 10. – 19:36

Elutasították a tanügyi szakszervezetek a kormány pénteki ajánlatát
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasították a tanügyi szakszervezetek a kormány pénteki ajánlatát, erősítették meg az Edupedu.ro oktatási szakportálnak szakszervezeti képviselők. Az általános sztrájk várhatóan hétfőn folytatódik.

Pénteken több mint 12 ezer tanár és más tanügyi alkalmazott tüntetett Bukarestben, miközben Simion Hăncescu (Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége) és Marius Nistor (Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség) tárgyaltak a kormány képviselőivel. A tárgyalások után Hăncescu az Edupedu.ro-nak elmondta, a kormány világossá tette, hogy nem tudja biztosítani a kért béremelést, de azt ajánlotta, hogy az eredetileg ígért 40 százalék helyett 45 százalékot ad, és ezen felül 2027-ig, október 5-től kezdődően minden évben 1500 lejes juttatásban részesíti a tanárokat.

„Legyünk világosak, annak az összegnek a 45 százalékáról van szó, amely az új bértörvény szerinti fizetés és a január elsején fizetendő bér között van” – szögezte le péntek este Marius Nistor.

A szakszervezetek azt kérték, hogy a kormány január elsején igazítsa a fizetéseket az új bértörvény szerinti szinthez, és ne részletekben hajtsa végre a béremelést.

Vasárnap tíz órára kormányülést hívtak össze, Ligia Deca tanügyminiszter és Dan Cărbunaru kormányszóvivő ezt követően sajtótájékoztatót tart. Az Edupedu információi szerint a kormány el fogja fogadni az új ajánlatot tartalmazó rendeletet annak ellenére, hogy a tanárok ezt elutasították.

Hasonlóan fogadta el június 1-jén a kormány azt a rendeletet, amelynek értelmében nettó 585 lejjel emeli a tanárok és 250 lejjel a tanügyi kisegítő személyzet fizetését. Mivel nem értettek egyet ezzel a megoldással, a tanügyi alkalmazottak folytatták a sztrájkot.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!