Szakszervezeti vezetők: A kormány világossá tette, hogy nem tudja biztosítani a kért béremelést

2023. június 9. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva



A pedagógusok délelőtt nagyszabású tiltakozó akciót tartottak Bukarestben: 11-től gyülekeztek a kormánypalota előtti téren, 13 óra 30 perckor pedig elindultak az elnöki palota felé.

A tüntetéssel egyidőben a kormány épületében tárgyalások zajlottak a szakszervezetek vezetőivel, de az első sajtóértesülések szerint nem történt előrelépés. Simion Hăncescu, a Szabad Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke a Victoria-palotában folytatott tárgyalások után azt nyilatkozta, hogy a kormány nem tudja megadni a kért béremelést.

„A román kormány világossá tette, hogy nem tudja biztosítani ezt az emelést. Az egyetlen, amit megtehet, hogy az eredetileg ígért 40 százalék helyett 45 százalékot ad, és ezen felül 2027-ig, október 5-től kezdődően minden évben 1500 lejes juttatásban részesíti a tanárokat. Ez a kormány ajánlata. Konzultálni fogunk a pedagógusokkal, ők azok, akik eldöntik, hogy abbahagyják-e a sztrájkot, vagy sem” – jelentette ki az Edupedu oktatási szakportál számára Hăncescu a tárgyalások után.

Marius Nistor, a Szabad Oktatási Szakszervezetek Szövetségének vezetője rámutatott, hogy nem lehet megjósolni, mi lesz a tanárok reakciója, mert nagy az elégedetlenség. Közben Nicolae Ciucă miniszterelnök ismét tárgyalásra hívta péntek délutánra a tanügyi szakszervezetek vezetőit.

A kormány a csütörtöki ülésén pótlólagos garanciaként egy szándéknyilatkozat fogadott el pedagógusok bérezésének javításáról, amelynek függeléke szerint az új közalkalmazotti bértörvényben a kezdő tanárok, illetve egyetemi asszisztensek bérét a 2023-as társadalombiztosítási költségvetésnél alkalmazott országos átlagfizetés szintjére emelik.

Amint a Transtelexen megírtuk, ennek a memorandumnak nincs jogi értéke, és nem kötelező érvényű, az elmúlt években számtalan eset volt, amikor hasonló dokumentumokban megfogalmazott szándéknyilatkozatokat nem tartottak be a döntéshozók. A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor is felhívta a figyelmet, hogy a kormány által elfogadott memorandum nem sok jogi garanciát nyújt a tanügyi alkalmazottak követeléseinek rendezésére. Hozzátette, hogy a szakszervezeteknek vannak olyan kéréseik is, amelyek nem kerültek be a dokumentumba. Ezért Nistor arra kérte a tanügyi alkalmazottakat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a pénteki bukaresti tiltakozó felvonuláson.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!