Jogi szempontból értéktelen az elfogadott memorandum, radikalizálódni fog a sztrájk, üzenik a szakszervezetek

2023. június 9. – 07:50

Jogi szempontból értéktelen az elfogadott memorandum, radikalizálódni fog a sztrájk, üzenik a szakszervezetek
Kolozsváron tüntetnek a tanárok – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken már a 12. napja lesz az általános iskolai sztrájknak (a munkabeszüntetés május 22-én kezdődött, június 1-2. és június 5. pedig a közszférában munkaszüneti nap, tehát azokat nem számoljuk sztrájknapoknak). Az álláspontok nem közelednek egymáshoz, a kormány időhúzásra játszik, arra számít, hogy lemorzsolódnak a sztrájkolók. A tüntetők szerint azonban csak most fognak bedurvulni a dolgok. Tény, hogy a nagy dirrel-dúrral beharangozott memorandum nem bír semmiféle normatív értékkel. „Ez a kormány belső dokumentuma, amelynek nincs semmilyen hatása a lakosságra, és az elmúlt években több ilyen nyilatkozatot is megsértett az azt elfogadó intézmény”- jelentette ki az alkotmánybíróság volt vezetője, Augustin Zegreanu. Mi több, egy 2009. május 10-i rendelet értelmében az ilyen dokumentumokat nem publikálhatják a Hivatalos Közlönyben.

Csütörtökön is országszerte tüntettek a tanárok, és péntekre is nagyszabású tiltakozó akciót szerveznek a fővárosba, amihez valószínű az ország több nagyvárosában csatlakozni fognak a tanárok. Mindeközben egymásnak ellentmondó információk érkeznek arról, hogy hol és hányan hagyták abba a sztrájkot. A kormány egyértelműen arra játszik, hogy időhúzással megpróbálja megtörni a sztrájkolókat, illetve a szülők és diákok felhasználásával próbálja zsarolni a pedagógusokat, hogy térjenek vissza az iskolákba, hiszen kezdődnének az érettségik és képességvizsgák. A sztrájkolók követelményei azonban nem rendeződtek megnyugtatóan, mi több, a csütörtökön elfogadott memorandumról jogi szakemberek mondják, hogy porhintés csupán.

Radikalizálódni fog a sztrájk, üzenik a szakszervezeti vezetők. Mindez annak a jele, hogy nem sikerült meggyőzni őket, hogy az a bizonyos memorandum, amelyet a kormány elfogadott az oktatási személyzet helyzetének javítására és a tanári pálya felértékelésére vonatkozó általános elvekről, valós garanciát jelentene számukra. A memorandumot Ligia Deca oktatási miniszter kezdeményezte, Marius Budăi (PSD) munkaügyi miniszter és Adrian Câciu (PSD) pénzügyminiszter támogatta.

Jogi szakértők azonban rámutatnak, hogy a dokumentumnak nincs jogi értéke. Valójában még a Hivatalos Közlönyben sem lehet közzétenni, ahol egyszerű nyilatkozatként fog megjelenni.

Ezzel összefüggésben egy argeși-i szakszervezeti vezető arra figyelmeztet, hogy a sztrájk radikálisabbá fog válni, és a tanárok valóban megtagadhatják a soron következő vizsgák megtartását.

Marius Nistor a Spiru Haret Szakszervezet vezetője is kijelentette, hogy nem bízik a memorandumban, és azt kéri a kormánytól, úgy járjanak el, ahogyan az orvosok esetében is tették. „Hogy őszinte legyek, a bértábla maradéktalan alkalmazásának örültem volna. Ahogy az orvosok esetében tettek, úgy kellett volna eljárni a közoktatásban dolgozók esetében is” – nyilatkozta Nistor a News.ro-nak.

Értéktelen a memorandum?

A memorandum általában egy belső kormányzati dokumentum, amelynek nincs jogi értéke vagy hatása a lakosságra: a múltban volt már példa rá, hogy az ilyen dokumentumokat az őket kibocsátó intézmény később semmisnek nyilvánította, vagy nem az abban leszögezett ígéretek kerültek megvalósításra.

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság volt vezetője szerint ebben a memorandumban a kormány mindössze ígéretet tesz a tanároknak. Ezért ezt a kibocsátott szándéknyilatkozatot nem szabad felülértékelni, mert mindössze arról van szó, hogy az eddig szóban elhangzott ígérgetést most írásba foglalták. „Jobb lett volna »ígéretnek« nevezni és így közzétenni, mert tulajdonképpen semmi több”- jelentette ki a volt alkotmánybíró a B1TV műsorában, amelyet az Edupedu oktatási szakportál idézett.

Arra a kérdésre, hogy az a tény, hogy a szöveg a Hivatalos Közlönyben jelenik meg, kötelezi-e valamire a kormányt, van-e valamilyen normatív hatása, a szakember egyértelmű nemmel válaszolt. „Nem ér semmit ez a nyilatkozat, önmagában a közlönyben való publikálásnak nincs jogi értéke. Vannak olyan törvények is, amelyeket a Hivatalos Közlönyben tesznek közzé, és nem feltétlenül normatívak. Attól függ, hogy a Hivatalos Közlöny melyik részében publikálják, ugyanis a közlönynek négy része van, attól függ, hol teszik közzé. A tanároknak alapos okuk van arra, hogy ne higgyenek ebben a memorandumban ne feledjük el, hogy 2008-ban, amikor úgymond jogszabály szerint emelték a tanári fizetéseket, és bár a törvény előírta az 50 százalékos fizetésemelést, mégsem kapták meg. Ezernyi per következett!”

Ráadásul van egy másik szempont is, amit figyelembe kell venni. Egy normatív aktussal (törvény vagy rendelet) ellentétben „e memorandum értelmében a tanárok még csak be sem perelhetik a kormányt, ha az nem teljesíti a kötelezettségeit”- mutatott rá Augustin Zegrean.

Valójában csak egy közleményt publikálnak a Hivatalos Közlönyben

Később, a kormányülésen maga a miniszterelnök is arról beszélt hogy a memorandum tulajdonképpen csak egy politikai szándéknyilatkozat a Nemezeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt részéről, és hogy valóban csak egy nyilatkozat fog megjelenni a Hivatalos Közlönyben:

„Egy memorandumot fogunk jóváhagyni, egy nyilatkozatot, amelyet a a Hivatalos Közlönyben közzéteszünk. Ciolacu úrral együtt aláírunk egy politikai kötelezettségvállalást arról, hogy mindkét párt vállalja ezt.”

Marius Budăi munkaügyi miniszter megerősítette, hogy egy „nyilatkozat” lesz, amelyet a Hivatalos Közlönyben tesznek közzé, tekintettel arra, hogy a memorandumokra vonatkozó jogi szabályozás szerint az ilyen típusú aktusok nem jelennek meg a Hivatalos Közlönyben.

A memorandumhoz „nyilatkozatot csatolnak, amely a Hivatalos Közlönyben is közzétehető, és a Hivatalos Közlönyben is meg fog jelenni. A nyilatkozat pontosan ugyanazokat a rendelkezéseket fogja tartalmazni, amelyek a memorandumban is szerepelnek” – mondta el Marius Budăi a román közszolgálati rádió hírműsorában.

Budăi azt is elmondta, hogy „ha nem lenne megoldásunk a helyzetre, nem hoztuk volna meg ezeket az intézkedéseket”, és hogy „ezzel a memorandummal, úgy gondolom, hogy a dolgok rendeződnek”.

Szakszervezeti vezető: Óriási a veszély

A tanárok tudják, hogy a kormány által bejelentett memorandum csak egy ígéret, és nincs garancia arra, hogy betartják.

„Azt az üzenetet szeretném közvetíteni, amit a legtöbb kollégámtól kaptam a megyében és az országban, hogy ez csak egy ígéret, még ha meg is jelenik a Hivatalos Közlönyben, a kollégák bizalmatlansága nagy, mert a logikus érv az volt, hogy a romániai kormányok nem tartották tiszteletben sem az organikus törvények, sem a más jogszabályok előírásait. Ezért a memorandum csak egy ígéret marad a jövőre nézve, amelynek nincs alapja és nincs garancia arra, hogy tiszteletben tartják” – nyilatkozta a Prima Newsnak Adrian Voica, az argeși-i „Muntenia” Szakszervezetnek a vezetője, akit a Știri pe surse portál is idézett.

Voica megjegyezte, fennáll a veszélye annak, hogy a sztrájk radikálisabbá válik.

„A kollégák nagyon elégedetlenek, azt mondják, hogy nincs olyan tanár, aki az elmúlt 24 órában feladta volna a sztrájkot, sőt, a memorandum és az összes többi vita, ami a nyilvánosság előtt zajlott, gyakorlatilag meggyőzte őket a politikai osztály érdektelenségéről ennek a válságnak a megoldására. Mindennek rendkívül negatív üzenete van, és radikalizálódásra készteti a tanárokat.

Ez a sztrájk radikalizálódni fog, és a veszély óriási. Gyakorlatilag megtagadhatnak majd minden vizsgáztatást és minden olyan tevékenységet, amelyet a minisztérium szervez a cikluszáró évfolyamok számára” – tette hozzá Adrian Voica, akinek nyilatkozatát a News.ro hírügynökség is szemlézte.

Mintegy 20 ezer tanügyi alkalmazott részvételére számítanak az oktatási szakszervezetek a pénteki bukaresti tiltakozó akciókra

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor arra kérte a tanügyi alkalmazottakat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a pénteki bukaresti tiltakozó felvonuláson. A szakszervezetek június 6-án arról számoltak be egy közleményben, hogy a sztrájk kirobbantását aláírásukkal támogató tanügyi alkalmazottak 86,93 százaléka továbbra sem veszi fel a munkát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!