Orosz külügyi szóvivő: Románia erkölcstelenül támogatja a kijevi náci rezsimet

2023. június 9. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériuma reagált a román külügyminisztériumnak arra a felszólítására, hogy csökkentsék a bukaresti orosz nagykövetségen dolgozó diplomáciai személyzet létszámát, és közölte, hogy „Oroszország ennek megfelelően fog reagálni”.

Marija Zaharova, orosz külügyminisztériumi szóvivő kijelentette, hogy Oroszország ezt a döntést egy újabb ellenséges támadásnak tekinti, amely a kétoldalú kapcsolatok további romlásához vezet, amelyek a bukaresti hatóságok magatartása miatt eddig is siralmas állapotba kerültek.

„Az ilyen akciókat a különleges katonai művelet kapcsán Oroszországgal szembeni hamis vádakkal leplezni próbáló kísérlet képmutató, a kijevi náci rezsim romániai erkölcstelen támogatását tükrözi, hozzájárul az ukrajnai konfliktus elhúzódásához, és növeli az áldozatok és a pusztítás számát” – jelentette ki a külügyi szóvivő.

A reakcióra annak kapcsán került sor, hogy Valeri Kuzmin, az Oroszországi Föderáció bukaresti nagykövete értesült a román hatóságok azon döntéséről, hogy az Orosz Föderációnak 51 poszttal – azaz 21 diplomatával és 30 műszaki illetve adminisztratív feladatot ellátó alkalmazottal – kell csökkentenie a Romániában meglévő munkahelyeinek számát. A leépítendő posztok és a tényleges személyzeti létszámcsökkentés közötti különbség abból adódik, hogy nincs minden állás betöltve a nagykövetségen.

Bukarest az elmúlt két évben több orosz diplomatát utasított ki, amire a Kreml hasonló válaszokat adott.

Az orosz felet arról tájékoztatták, hogy legfeljebb 30 nap áll rendelkezésére a román fél döntésének végrehajtására, és ha ezt a határidőt nem tartják be, a román külügyminisztérium intézkedéseket fog hozni a döntés végrehajtására, és megvonja egyes munkatársak akkreditációját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!