Jogerős: 30 év börtönre ítélték a két tizenéves lány elrablásával, megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolt caracali rémet

2023. május 30. – 17:22

Jogerős: 30 év börtönre ítélték a két tizenéves lány elrablásával, megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolt caracali rémet
Gheorghe Dincă rendőrök társaságában egy helyszíni vizsgálaton Caracalban, 2019. szeptember 16-án – Bogdan Danescu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen harminc év börtönre ítélte kedden a Craiova megyei táblabíróság a 2019-ben Caracalban eltűnt két lány, Luiza Melencu és Alexandra Măceşanu megölésével vádolt Gheorghe Dincát.

A 69 éves caracali férfi 2019 áprilisában a Dolj megyei Dioști városából való 18 éves Luiza Melencut elrabolta, miközben a lány egy caracali utcán arra várt, hogy valaki hazavigye. 2019 júliusában állítólag ugyanezt tette az Olt megyei dobrosloveni-i 15 éves tinédzserrel, Alexandra Măceșanuval is.

Luizával ellentétben Alexandrának az emberrablást követő napon sikerült felhívnia a 112-es segélyhívót, és riasztotta hatóságokat. A rendőrök azonban csak több óra elteltével érkeztek meg a helyszínre, és mire bejutottak Dinca házába, a lányt már nem találták meg. Az ügyészek szerint Dincă megölte Alexandrát, majd a holttestét egy fémhordóban elégette.

Az ügy országos botrányba fulladt, miután kiderült, hogy az áldozat többször is felhívta a segélyhívó számot, azonban a rendőrök nem hittek neki, és kioktató hangnemben beszéltek vele, mondván, hogy túl sokáig tartja lefoglalva a vonalat. Majd amikor elindult a keresés nem tudták beazonosítani a hívás helyét és a késedelem Alexandrának az életébe került. Emiatt először a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, később lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője és a belügyminiszter. Az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután egy érzéketlen, az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a román kormányt akkor vezető Viorica Dancila miniszterelnök leváltotta tisztségéből.

Az elsőrendű vádlott esetében a táblabíróság fenntartotta a tavaly szeptemberi alapfokú ítéletben kiszabott 30 év börtönbüntetést. A pernek volt egy másik vádlottja is, Ştefan Risipiţeanu, akit a jogerős ítéletben 12 év szabadságvesztést szabtak ki nemi erőszakért. Alapfokon őt csak hét év szabadságvesztésre ítélték. Az ügyészség szerint 48 éves caracali férfi, Dincă szomszédja volt, aki megerőszakolta Luiza Melencut, akit fölfedezett a férfi autójában megkötözve, és ahelyett, hogy értesítette volna a hatóságokat, arra kérte Dincát, hogy engedje meg neki is, hogy megerőszakolja a lányt.

Az ügy vádiratát 2020. január 15-én iktatták az Olt megyei törvényszéken. Gheorghe Dincát és Ştefan Risipiţeanut a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé.

A nyomozás elején George Dincă bevallotta, hogy 2019. július 25-én megölte a 15 éves Alexandra Măceşanut, amikor rajtakapta, hogy telefonján a 112-es segélyhívót próbálta hívni; ezt követően pedig a háza udvarában lévő hordóban elégette a lány testét.

A caracali rémként emlegetett férfi, azt állította, hogy megölte az áprilisban eltűnt, 18 éves Luiza Melencut is, és földi maradványait a Caracal közeli erdő szélére dobta ki. Ezt a vallomását később megváltoztatta, nem ismerte el ezt a gyilkosságot, és azt állította, Luizát elvitték a házából.

Az országos igazságügyi orvostani intézet által végzett DNS-elemzés megállapította, hogy a fémhordóból származó hamuban talált csontdarabok 99,93%-os valószínűséggel az Alexandra Măceşanuéi. Az erdő közelében talált csontdarabokat is megvizsgálták, de azt nem sikerült megállapítani, kihez tartozik a DNS.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!