Az országos börtönigazgatóság szakszervezeti szövetsége bejelentette, japán sztrájkba lépnek kedden a börtönőrök

2023. május 30. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva



A szakszervezet közleménye szerint kedden fehér karszalagot fognak viselni, hogy felhívják a figyelmet „a börtönökben uralkodó katasztrófára, amit az elhibázott PNL-PSD-RMDSZ kormányzás okozott” – idézi a szöveget az Agerpres.

A keddi japán sztrájk után szerdán 2-4 órára megbénítják a börtönök működését, mert „elegük van abból, hogy Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă gúnyt űz belőlük”.

„A katonai nyugdíjak védelme, amelyet a két politikus hevesen hangoztatott a nyilvánosság előtt, egy nagy hazugságnak és átverésnek bizonyult, ahogyan a PSD-PNL kormány is az” – üzente a börtönőrök szakszervezeti szövetsége.

A szervezet tagjai azzal fenyegetőznek, hogy rendre megbénítják a börtönök működését, előbb Craiován, majd Besztercén és Bákóban. Ezt úgy érik el, hogy „túlzásba viszik” a szabálykövetést, a törvények és eljárások túlbuzgó betartásával pedig – a bürokrácia, a személyzethiány és az elavult felszerelés miatt – az alkalmazottak beléptetése a megszokott 45 perc helyett akár 4 órát is igénybe vehet. Azért választják a tiltakozásnak ezt a módját, mert a börtönőröknek nem áll jogukban sztrájkolni – magyarázta a szakszervezeti szövetség.

A börtönőrök egyébként az elmúlt években többször sztrájkoltak és tiltakoztak az alulfinanszírozottság, a rossz munkakörülmények és a személyzet alacsony létszáma miatt. A személyzethiány rányomja a bélyegét a rendőrség tevékenységének minőségére, a rosszul képzett és túlterhelt rendőrségi alkalmazottak nem tudják megfelelően ellátni feladataikat, így szinte lehetetlenné válik a bűncselekmények felderítése, ami az állampolgárok kárára van – állították már a 2022-es tiltakozások alkalmával a szakszervezeti tömb képviselői, amikor azt is kifogásolták, hogy meggondolatlanul sok pénzt költött a belügyminisztérium a „luxusautónak” minősülő BMW márkájú rendőrautók megvásárlására, holott azzal az összeggel, többezer rendőr fizetését lehetett volna boztosítani egy évig.

Börtönőrök tüntetése Bukarestben, 2022 novemberében – Fotó: George Calin / Inquam Photos
Börtönőrök tüntetése Bukarestben, 2022 novemberében – Fotó: George Calin / Inquam Photos


A börtönőrök szerint a kormánykoalíció a Világbank és az Európai Bizottság „utasítására”, az érintett intézményekkel való konzultáció nélkül reformálja meg a katonai nyugdíjak rendszerét. „A katonai nyugdíjak reformjáról Marius Budăi munkaügyi miniszter sem formálisan, sem informálisan nem kérte ki az illetékes minisztériumok (védelmi, belügyi, igazságügyi) álláspontját, hanem a jegyzeteivel a kezében jött Brüsszelből. Vajon korunk politikusai még mindig a románok érdekeit képviselik? A nyugdíjkorhatár 65 évre emelése azt fogja jelenteni, hogy a börtönőrök a munkából egyenesen a koporsóba mennek nyugdíjba, mivel várható élettartamuk 62 év körüli” – írták közleményükben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!