2062 rendőrnek az egyéves fizetését jelenti az az összeg, amit a belügy a BMW-kre költött

2022. szeptember 28. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Szervezetének Szakszervezeti Szövetsége (FSANP) szerdán kiadott közleményében bírálja a belügyminisztérium által tervezett BMW-vásárlást, rámutatva, hogy a luxusautókra költött pénzből 2062 rendőrt tudott volna alkalmazni és egy évig fizetni a tárca. A börtönőrök egyébként az elmúlt években többször sztrájkoltak és tiltakoztak az alulfinanszírozottság, a rossz munkakörülmények és a személyzet alacsony létszáma miatt.

Az akut személyzethiányt figyelembe véve ez a 2062 rendőr valódi hasznot jelentett volna a romániai lakosságnak, mivel csökkenthette volna a rendőrségi alkalmazottak túlterheltségét és hozzá tudott volna járulni az állampolgárok biztonságához. Románia azon uniós országok közé tartozik, amelyekben a rendőrök száma nagyon alacsony – olvasható a közleményben.

A személyzethiány rányomja a bélyegét a rendőrség tevékenységének minőségére, a rosszul képzett és túlterhelt rendőrségi alkalmazottak nem tudják megfelelően ellátni feladataikat, így 'szinte lehetetlenné válik a bűncselekmények felderítése, ami az állampolgárok kárára van' – állítják a szakszervezeti tömb képviselői.

Leszögezik: ha ebből a pénzből 2062 rendőrt alkalmaznának, csökkenhetne a személyzethiány, minek eredményeként hatékonyabbá válhatna a rendőri munka, mentesítenék a rájuk rótt többletfeladatoktól a túlterhelt alkalmazottakat. Ezáltal 'jelentősen csökkenhetett volna a megyei rendőr-főkapitányságok fiókjaiban a létszámhiány miatt heverő több ezer ügyirat száma' – mutatnak rá.

A FSANP figyelmezteti az igazságügyi minisztériumot, hogy óvakodjon az ehhez hasonló közbeszerzésektől, amelyek esetében felmerül a részrehajlás gyanúja.

A bűnösöket előbb vagy utóbb felelősségre fogják vonni. A valóság megmutatta, hogy egy letűnt politikai korszak érinthetetlennek vélt, közpénzekkel visszaélő tagjai ma már börtönben ülő elítéltek- olvasható még az Agerpres által ismertetett közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!