2062 rendőrnek az egyéves fizetését jelenti az az összeg, amit a belügy a BMW-kre költött

2022. szeptember 28. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Szervezetének Szakszervezeti Szövetsége (FSANP) szerdán kiadott közleményében bírálja a belügyminisztérium által tervezett BMW-vásárlást, rámutatva, hogy a luxusautókra költött pénzből 2062 rendőrt tudott volna alkalmazni és egy évig fizetni a tárca. A börtönőrök egyébként az elmúlt években többször sztrájkoltak és tiltakoztak az alulfinanszírozottság, a rossz munkakörülmények és a személyzet alacsony létszáma miatt.

Az akut személyzethiányt figyelembe véve ez a 2062 rendőr valódi hasznot jelentett volna a romániai lakosságnak, mivel csökkenthette volna a rendőrségi alkalmazottak túlterheltségét és hozzá tudott volna járulni az állampolgárok biztonságához. Románia azon uniós országok közé tartozik, amelyekben a rendőrök száma nagyon alacsony – olvasható a közleményben.

A személyzethiány rányomja a bélyegét a rendőrség tevékenységének minőségére, a rosszul képzett és túlterhelt rendőrségi alkalmazottak nem tudják megfelelően ellátni feladataikat, így 'szinte lehetetlenné válik a bűncselekmények felderítése, ami az állampolgárok kárára van' – állítják a szakszervezeti tömb képviselői.

Leszögezik: ha ebből a pénzből 2062 rendőrt alkalmaznának, csökkenhetne a személyzethiány, minek eredményeként hatékonyabbá válhatna a rendőri munka, mentesítenék a rájuk rótt többletfeladatoktól a túlterhelt alkalmazottakat. Ezáltal 'jelentősen csökkenhetett volna a megyei rendőr-főkapitányságok fiókjaiban a létszámhiány miatt heverő több ezer ügyirat száma' – mutatnak rá.

A FSANP figyelmezteti az igazságügyi minisztériumot, hogy óvakodjon az ehhez hasonló közbeszerzésektől, amelyek esetében felmerül a részrehajlás gyanúja.

A bűnösöket előbb vagy utóbb felelősségre fogják vonni. A valóság megmutatta, hogy egy letűnt politikai korszak érinthetetlennek vélt, közpénzekkel visszaélő tagjai ma már börtönben ülő elítéltek- olvasható még az Agerpres által ismertetett közleményben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!