Nem enged a kormány, már határozatba foglalta az ajánlatát, amit a pedagógusok korábban elutasítottak

2023. május 28. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Dan Cărbunaru kormányszóvivő vasárnap bejelentette: Marius Budăi munkaügyi miniszter hétfőtől leül tárgyani a szakszervezetekkel az új bértörvényről, és a pedagógusok szervezeteivel kezdi az egyeztetéseket. Azt is elmondta, a kormány már elkészített egy határozattervezetet arról, hogy mit ajánl „átmeneti megoldásként” a napok óta tiltakozó pedagógusoknak. Újságírói kérdésre kifejtette, az ajánlat lényegében ugyanaz, amit a hét során is ismertettek. Amit egyébként a tanügyi szakszervezetek elutasítottak, és kilátásba helyezték, hogy folytatják a sztrájkot, írja az Edupedu.

A kormány ajánlata, mint írtuk, arról szól, hogy egyelőre (az új bértörvény hatályba lépéséig) egy fejenkénti 2500 lejes juttatásban részesítik a pedagóusokat, illetve 1000 lejes juttatásban a kisegítő személyzetet. A pedagógus szakszervezetek azonban elutasították a javaslatot, a Spiru Haret szakszervezeti szövetség vezetője, Marius Nistor pedig szombaton bejelentette, mivel azóta sem hívta őket tárgyalni a kormány, folytatják a sztrájkot.

Ezen a héten több nagyobb, kb. 15 ezer fős megmozdulást tartottak Bukarestben, illetve tüntettek más városokban is. Jövő keddre jelentettek be egy újabb akciót a fővárosban, melyre 20 ezer főt várnak a tanügyi szakszervezetek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!