Körözést adott ki a rendőrség a börtönbüntetés elől Olaszországba szökött volt pénzügyminiszter ellen

2023. május 3. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Körözést adtak ki a hat év börtönbüntetésre ítélt, több millió eurós csúszópénzeket elfogadó volt román pénzügyminiszter, Darius Vâlcov volt pénzügyminiszter ellen, akinek egy jogerős ítélet nyomán kedden börtönbe kellett volna vonulnia, ám a rendőrök nem találták otthonában, mert egy ideje már Olaszországban tartózkodik, a per legutóbbi tárgyalásain sem volt jelen.

Ügyéről kedden részletesen beszámoltunk.

Mint az Agerpres körözéséről szóló hírében írta, a volt pénzügyminisztert az Olt megyei Slatina városában lévő a lakóhelyén kereste fel a rendőrség, de hiába, mert ekkor már évek óta Olaszországban tartózkodott.

Nem ő az egyetlen romániai elítélt, aki Olaszországba szökött a börtönbüntetés elől. Hasonlóan tett a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) volt vezetője, Alina Bica, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori tisztje, Daniel Dragomir, a Neamţ megyei tanács volt elnöke, Ionel Avram vagy a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) elnökének a fia, Mario Iorgulescu is.

Darius Vâlcovot hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a legfelsőbb bíróság befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt. Az ügyet a Festmények dossziéja néven emlegették, mivel a volt miniszter lakásán tartott házkutatás során több mint száz művészeti alkotást találtak az ügyészek, részben hamis falak mögé rejtve. Vâlcov közvetítőkön keresztül szerezte be az alkotásokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!