Szakszervezetek a kormány javaslataira: nem segélyre, hanem tisztességes fizetésre van szükségünk

2023. május 22. – 12:49

Szakszervezetek a kormány javaslataira: nem segélyre, hanem tisztességes fizetésre van szükségünk
Hétfőn 150 ezer tanár és 60-70 ezer kisegítő alkalmazott szünteti be a munkát – Fotó: Octav Ganea / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Készülőben van a törvény, amely lehetővé teszi az állami oktatásban dolgozó kisegítő személyzet bérének kilenc százalékos emelését, közölte hétfőn az oktatási minisztérium. A szakszervezetek egyelőre nem fogadták el a kormány javaslatait, hétfőtől általános sztrájkot indítottak az iskolákban.

Az oktatási minisztérium hétfői közleménye szerint a vasárnapi tárgyalások eredményeképpen a munkaügyi, pénzügyi és a beruházási minisztériummal közösen arra jutottak, hogy 9 százalékkal emelnék közel 55 ezer iskolában és 10 ezer felsőoktatási intézményben dolgozó kisegítő alkalmazott bérét, ami 90 millió lejjel terhelné meg év végéig az állami költségvetést. Emellett bónuszt adnának a kezdő tanároknak és pótlékokat vezetnének be a hátrányos helyzetű területeken tanító pedagógusoknak. Mint emlékeztettek, utóbbi intézkedés része a közoktatási törvény tervezetének, amelyről hétfőn döntő házként szavaz a szenátus.

A vasárnapi sajtóértesüléseket, miszerint a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el a kormány első javaslatait, hétfőn az érintettek közleményben erősítették meg. Mint írták, nem társadalmi segélyre, hanem tisztességes fizetésre van szükségük, és hangsúlyozták, hogy nem egyik napról a másikra döntöttek úgy, hogy sztrájkba lépnek.

„Figyelmeztetjük a román kormányt, hogy amennyiben a közeljövőben nem foglalkozik komolyan az általános oktatási sztrájk tárgyát képező problémák megoldásával, és nem tesz olyan javaslatokat, amelyeket a szakszervezeti tagok elfogadnak, az oktatási dolgozók az általános sztrájkkal párhuzamosan az utcára fognak vonulni” – közölték.

Az oktatási szakszervezetek követelései:

  • Az oktatási személyzet fizetésének emelése, az elvégzett munka társadalmi jelentőségének megfelelően, úgy, hogy a kezdő pedagógus fizetése legalább a gazdasági bruttó átlagbérrel legyen egyenlő, és a bérek a funkció, a végzettség, a szolgálati idő és a tanári fokozat függvényében fokozatosan emelkedjenek;
  • A közpénzekből fizetett alkalmazottak fizetésének az éves inflációs rátához való igazítása;
  • A túlórák kifizetése;
  • Munkakörülményekért járó támogatás fizetése;
  • A hatályos jogszabályokban és az alkalmazandó kollektív munkaszerződésekben előírt jogok biztosítása (ingázási költségek kifizetése, beilleszkedési támogatás kifizetése, kiegészítő pihenőszabadság biztosítása, pénzbeli kompenzáció a ki nem vett pihenőszabadságért, stb.);
  • Az oktatási beruházások évenkénti növelése az infrastruktúra javítása érdekében;
  • Az EduSal alkalmazás felváltása az Oktatási Minisztérium által adminisztrált bérszámfejtő szoftverrel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!