Szakszervezetek a kormány javaslataira: nem segélyre, hanem tisztességes fizetésre van szükségünk

2023. május 22. – 12:49

Szakszervezetek a kormány javaslataira: nem segélyre, hanem tisztességes fizetésre van szükségünk
Hétfőn 150 ezer tanár és 60-70 ezer kisegítő alkalmazott szünteti be a munkát – Fotó: Octav Ganea / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Készülőben van a törvény, amely lehetővé teszi az állami oktatásban dolgozó kisegítő személyzet bérének kilenc százalékos emelését, közölte hétfőn az oktatási minisztérium. A szakszervezetek egyelőre nem fogadták el a kormány javaslatait, hétfőtől általános sztrájkot indítottak az iskolákban.

Az oktatási minisztérium hétfői közleménye szerint a vasárnapi tárgyalások eredményeképpen a munkaügyi, pénzügyi és a beruházási minisztériummal közösen arra jutottak, hogy 9 százalékkal emelnék közel 55 ezer iskolában és 10 ezer felsőoktatási intézményben dolgozó kisegítő alkalmazott bérét, ami 90 millió lejjel terhelné meg év végéig az állami költségvetést. Emellett bónuszt adnának a kezdő tanároknak és pótlékokat vezetnének be a hátrányos helyzetű területeken tanító pedagógusoknak. Mint emlékeztettek, utóbbi intézkedés része a közoktatási törvény tervezetének, amelyről hétfőn döntő házként szavaz a szenátus.

A vasárnapi sajtóértesüléseket, miszerint a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el a kormány első javaslatait, hétfőn az érintettek közleményben erősítették meg. Mint írták, nem társadalmi segélyre, hanem tisztességes fizetésre van szükségük, és hangsúlyozták, hogy nem egyik napról a másikra döntöttek úgy, hogy sztrájkba lépnek.

„Figyelmeztetjük a román kormányt, hogy amennyiben a közeljövőben nem foglalkozik komolyan az általános oktatási sztrájk tárgyát képező problémák megoldásával, és nem tesz olyan javaslatokat, amelyeket a szakszervezeti tagok elfogadnak, az oktatási dolgozók az általános sztrájkkal párhuzamosan az utcára fognak vonulni” – közölték.

Az oktatási szakszervezetek követelései:

  • Az oktatási személyzet fizetésének emelése, az elvégzett munka társadalmi jelentőségének megfelelően, úgy, hogy a kezdő pedagógus fizetése legalább a gazdasági bruttó átlagbérrel legyen egyenlő, és a bérek a funkció, a végzettség, a szolgálati idő és a tanári fokozat függvényében fokozatosan emelkedjenek;
  • A közpénzekből fizetett alkalmazottak fizetésének az éves inflációs rátához való igazítása;
  • A túlórák kifizetése;
  • Munkakörülményekért járó támogatás fizetése;
  • A hatályos jogszabályokban és az alkalmazandó kollektív munkaszerződésekben előírt jogok biztosítása (ingázási költségek kifizetése, beilleszkedési támogatás kifizetése, kiegészítő pihenőszabadság biztosítása, pénzbeli kompenzáció a ki nem vett pihenőszabadságért, stb.);
  • Az oktatási beruházások évenkénti növelése az infrastruktúra javítása érdekében;
  • Az EduSal alkalmazás felváltása az Oktatási Minisztérium által adminisztrált bérszámfejtő szoftverrel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!