A Babeș-Bolyai Tudományegyetemen is lesz figyelmeztető sztrájk

2023. május 22. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami felsőoktatás hétfőtől figyelmeztető vagy szolidaritási sztrájkba lép – jelentette be vasárnap este Anton Hadăr, az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke az Agerpres szerint.

A felsőoktatási szakszervezetek közel 10 ezer tagja szünteti be a munkát hétfőn 11 és 13 óra között – mutatott rá Hadăr.

Követeléseik közé tartozik, hogy az új bértörvényben egy kezdő tanár fizetése a felsőoktatásban a jelenlegi nettó 2400 lejről 4000 lejre emelkedjen, karrierjük vége felé pedig a jelenlegi 4200 lej helyett 6000 lej körüli nettó fizetésben részesüljenek az egyetemen oktatók.

Hadăr rámutatott, hogy a szakszervezetek által követelt bérek már számos állami intézményben léteznek, az oktatásban azonban sajnos nem, bár a hatóságok hangoztatják, hogy a terület kiemelt ágazat lesz az új bértörvényben.

„A kérdés az, hogy mit teszünk addig, amíg ez a törvény megjelenik, amelyet véleményem szerint leghamarabb 2024. január 1-jétől lehetne alkalmazni. Lesz még fél év, amely alatt kollégáink még mindig havi 2400 lejből fognak élni” – mondta Hadăr.

Az Alma Mater elnöke szerint majdnem minden állami felsőoktatási intézmény csatlakozik hétfőn a kétórás figyelmeztető sztrájkhoz. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem szakszervezete egyébként honlapján már múlt héten közölte, hogy május 22-én kétórás figyelmeztető sztrájkba lép.

A BBTE Facebook-oldalán közzétette a rektor, Daniel David álláspontját is, aki közölte, hogy az egyetemnek azok a dolgozói, akik szakszervezeti tagok, valószínűleg követik majd a szakszervezet döntését, a többiek pedig belátásuk és az egyetemi közösség értékrendje szerint cselekednek majd. Mint írta, ő maga nem szakszervezeti tag, de támogatja a középiskolákban és felsőoktatásban dolgozók bérének emelését, mert csak így lehet visszaállítani a szakma presztízsét a társadalomban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!