A Babeș-Bolyai Tudományegyetemen is lesz figyelmeztető sztrájk

2023. május 22. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami felsőoktatás hétfőtől figyelmeztető vagy szolidaritási sztrájkba lép – jelentette be vasárnap este Anton Hadăr, az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke az Agerpres szerint.

A felsőoktatási szakszervezetek közel 10 ezer tagja szünteti be a munkát hétfőn 11 és 13 óra között – mutatott rá Hadăr.

Követeléseik közé tartozik, hogy az új bértörvényben egy kezdő tanár fizetése a felsőoktatásban a jelenlegi nettó 2400 lejről 4000 lejre emelkedjen, karrierjük vége felé pedig a jelenlegi 4200 lej helyett 6000 lej körüli nettó fizetésben részesüljenek az egyetemen oktatók.

Hadăr rámutatott, hogy a szakszervezetek által követelt bérek már számos állami intézményben léteznek, az oktatásban azonban sajnos nem, bár a hatóságok hangoztatják, hogy a terület kiemelt ágazat lesz az új bértörvényben.

„A kérdés az, hogy mit teszünk addig, amíg ez a törvény megjelenik, amelyet véleményem szerint leghamarabb 2024. január 1-jétől lehetne alkalmazni. Lesz még fél év, amely alatt kollégáink még mindig havi 2400 lejből fognak élni” – mondta Hadăr.

Az Alma Mater elnöke szerint majdnem minden állami felsőoktatási intézmény csatlakozik hétfőn a kétórás figyelmeztető sztrájkhoz. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem szakszervezete egyébként honlapján már múlt héten közölte, hogy május 22-én kétórás figyelmeztető sztrájkba lép.

A BBTE Facebook-oldalán közzétette a rektor, Daniel David álláspontját is, aki közölte, hogy az egyetemnek azok a dolgozói, akik szakszervezeti tagok, valószínűleg követik majd a szakszervezet döntését, a többiek pedig belátásuk és az egyetemi közösség értékrendje szerint cselekednek majd. Mint írta, ő maga nem szakszervezeti tag, de támogatja a középiskolákban és felsőoktatásban dolgozók bérének emelését, mert csak így lehet visszaállítani a szakma presztízsét a társadalomban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!