Romániában több mint 400 000 ember dolgozik a szexkamera-iparban

2023. május 19. – 09:30

Romániában több mint 400 000 ember dolgozik a szexkamera-iparban
Videóchat-stúdió Bukarestben, 2023. januárjában – Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


A szexkamera-iparág az utóbbi időben robbanásszerűen megnőtt Romániában – mondta Lucian Heiuș, az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) elnöke a Digi24 műsorában, hozzátéve, hogy több mint 5000 cég foglalkozik ezzel a tevékenységgel az országban.

A szexkamerázás erotikus előadások élő online közvetítését jelenti erre specializálódott internetes oldalakon, úgynevezett platformokon keresztül streamingtechnológia segítségével.

Románia már 2017-ben is világszintű piacvezetőnek számított: a videochat- és kiberszex-ipar országos bevétele már akkor meghaladta a 100 millió eurót, de rá egy évre már 400 milliós bevételekről szóltak a hírek. A hat évvel ezelőtti számok azt mutatták, hogy ebben az iparágban mintegy százezer romániai dolgozik. Ez a szám hat év alatt megnégyszereződött, és a bevételek is hasonlóképpen emelkedtek. Egyébként az ágazatban dolgozókat nemcsak a modellek alkotják, a kamerák előtt tevékenykedő munkavállalókat kommunikációs trénerek, angoltanárok, sminkesek, fodrászok, pszichológusok segítik. Mind a háttérmunkát végzők, mind a modellek átlagon felüli jövedelemre tesznek szert a BZI portál szerint.

Lucian Heiuș azt is kifejtette, hogy jövedelembevallási tekintetben minden nyomon követhető, az ANAF minden információt meg tud szerezni ezeknek a cégeknek a bevételéről. Romániában öt ilyen nagy platform van – mondta. „Ha a szexkamerás platformokból származó bevételekről beszélünk, minden információ a rendelkezésünkre áll. Öt nagy platform van, a Romániában működő cégeknek ezekkel van szerződésük, tőlük kapják a pénzt. Ezek a kifizetések bankokon keresztül érkeznek, ezt nyomon tudjuk követni” – mondta az ANAF elnöke.

A romániai videóchat-ipar legutóbb a Andrew Tate kapcsán került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy a Bukarestben élő influenszer által működtetett videóchat-stúdióban, olyan lányok dolgoznak, akiket loverboy-módszerrel csábított el, majd pornográf tartalmak készítésére kényszerítette őket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!