Döntött az RMDSZ, kormányon szeretne maradni és kéne a fejlesztési tárca is

2023. május 19. – 14:08

Döntött az RMDSZ, kormányon szeretne maradni és kéne a fejlesztési tárca is
Kelemen Hunor és Marcel Ciolacu – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Folyik a se veled, se nélküled koalíciós szappanopera. A legújabb részben színre lépett Lucian Bode, aki gyakorlatilag ultimátumot közölt, vagy elfogadja az RMDSZ azt, amit adnak neki, vagy kiléphet, ez van. Aztán az RMDSZ ülésezett Kolozsváron és eldöntötte, hogy kormányon szeretne maradni (ezt eddig is tudtuk), és meg akarja tartani a fejlesztési minisztériumot is (ez nehéz lesz), illetve bármikor hajlandó folytatni a tárgyalásokat, akár a hétvégén is. Hát így állunk.

A PNL az eredeti megállapodás tiszteletben tartását szerette volna, de a PSD ragaszkodott ahhoz, hogy megtartsa a szállításügyi minisztériumot, amely a korábbi megállapodás szerint a PNL-nek járt volna – idézi a Libertatea hírportál Lucian Bode belügyminiszter, a PNL főtitkárának pénteki nyilatkozatát. Bode szerint ezután tették azt a javaslatot, hogy csökkentsék a minisztériumok számát 18-ra, és tárgyalják újra az összes tárcát a nulláról.

Bode: Az RMDSZ döntése, hogy kormányon marad-e vagy sem

„Mivel az összes minisztériumot újratárgyaljuk, bármi lehetséges. A PNL elegendő jól képzett humánerőforrással rendelkezik ahhoz, hogy átvegye bármelyik minisztérium, így a fejlesztési minisztérium vezetését is” – mondta Bode a sajtónak. A PNL főtitkára szerint bármilyen összetétele lehet a hónap végén megalakuló kormánynak, az is lehetséges, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) veszi át a fejlesztési minisztérium irányítását.

A PNL elképzelése szerint, ha a minisztériumok száma 18-ra csökkenne, akkor az RMDSZ-nek két minisztere és egy kormányfőhelyettese lenne.

„Tizennyolc minisztérium esetén az RMDSZ-nek két minisztere és egy kormányfőhelyettese, a PNL-nek pedig nyolc minisztere és egy kormányfőhelyettese lenne, illetve átvenné a kormányfőtitkárságot. A PSD megkapja a miniszterelnöki tisztséget, lenne nyolc minisztere, egy kormányfőhelyettese, és átvenné a kancellária irányítását” – részletezte Bode, aki szerint a jövő hét végéig várhatóan véglegesül az új kormány összetétele.

A belügyminiszter, akit Ciucănak a jobbkeze a tárgyalások lebonyolításában azt is kijelentette, az RMDSZ döntése, hogy a lehetőségek függvényében marad-e kormányon vagy sem. A G4Media úgy tudja, hogy az RMDSZ vezetősége pénteken Kolozsváron tárgyalja meg a szövetség kormányon maradásának a lehetőségeit.

A politikus elmondta, az új kormányprogram kidolgozása is folyamatban van. Elmagyarázta, hogy ez a dokumentum voltaképp a jelenlegi kormány programjának egy frissített változata lesz, amelyet reményei szerint a jövő hét elejére véglegesítenek.

Antal Árpád: Az RMDSZ a koalíciós tárgyalások folytatása mellett döntött

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád (UDMR) pénteken a News.ro-nak elmondta, hogy a párt vezetőségének képviselői a koalíciós tárgyalások folytatása mellett döntöttek. „A meghozott döntés a tárgyalások folytatásáról szól. Továbbra is reméljük, hogy a 21. századi Romániában a politikai vezetők által aláírt politikai megállapodást tiszteletben kell tartani, illetve lehet tartani. Ebből indulunk ki, nevezetesen, hogy ez egy politikai megállapodás, amelyet a PNL és a PSD írt alá, és ezt tiszteletben kell tartani. Ha csökkenteni akarják a minisztériumok számát, akkor egyetértünk azzal, hogy az RMDSZ három helyett két minisztériummal menjen tovább, a Sportminisztérium összevonása után, de ha a PSD érve a Közlekedési Minisztérium megtartása mellett az, hogy Sorin Grindeanu úr hatékony, akkor azt is mondhatjuk, hogy Cseke Attila is hatékony miniszter. Mi is úgy gondoljuk, hogy az RMDSZ miniszterei és államtitkárai hozzáadott értéket jelentenek a kormányzati munkához. Az RMDSZ minisztereinek munkájával kapcsolatban nem kaptunk semmilyen kritikát” – nyilatkozta Antal Árpád. Hozzátette: az RMDSZ folytatni akarja a kormányzást, „annál is inkább, mert hozzáértő embereket küldtünk a kormányba”.

A párton belüli hangok szerint a szövetségnek meg kellene tartania a fejlesztési és a környezetvédelmi tárcát, a fejlesztési lenne az első opció, ha újraosztják a minisztériumokat. Az RMDSZ egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget is szeretne – tették hozzá a News.ro-nak pártforrások.

„Folytatódnak a tárgyalások, ha a partnerek is akarják, és újabb RMDSZ testületi ülés következik, ha holtpontra jutnak” – tették hozzá a források. „A jelenlegi helyzetből indulunk ki, nem látunk okot a portfóliócserékre” – mondták a News.ro-nak pártforrások.

Emellett az RMDSZ hajlandó lenne akár hétfőnél korábban is folytatni a tárgyalásokat a kormányzásról. „Készek állunk a tárgyalásokra, így akár hamarabb is lehet. Az országnak stabilitásra van szüksége, még akkor is, ha a hétvégén is dolgoznunk kell” – tették hozzá a hírügynökségnek nyilatkozó politikusok

Mi történt ezelőtt?

A koalíciós tárgyalások csütörtökön akkor jutottak holtpontra, amikor a Marcel Ciolacu vezette PSD azt kérte, hogy megtarthassa a Sorin Grindeanu vezette közlekedési minisztériumot. Cserébe a PNL azt szeretné, ha megkaphatná a fejlesztési tárcát, amelyet eddig az RMDSZ minisztere, Cseke Attila irányított. Kelemen Hunor belement abba, hogy az minisztériumok számának csökkentése (összevonása) után lemondjon az egyik minisztériumáról, nevezetesen a sport- és ifjúsági minisztériumról (ezt a családügyi minisztériummal vonnák össze), de meg szeretné tartani a fejlesztési és a környezetvédelmi tárcát.

Elemzők szerint azért kérheti a PNL pont a fejlesztési tárcát, mert a közlekedési tárca elvesztésével minden szinte minden fontos – sok pénzzel gazdálkodó – tárca kicsúszna a kezük. Nicolae Ciucă miniszterelnöki mandátumának a lejártával a politikusi jövőjét veszélyeztetné, ha nem tudnak megtartani egy olyan tárcát, ami fontos pénzforrások fölött rendelkezik, ugyanis csak ezzel képes maga mellett tartani a párt területi vezetőit.

Érdemes megjegyezni, a PSD és a PNL alkotta koalíció az RMDSZ támogatása nélkül is megszerezheti az új kabinet beiktatásához szükséges parlamenti többséget. Csütörtökön egy rövid időre olyan pletykák is felmerültek, hogy ki is szorítaná őket a két nagy párt a kormányból. Adrian Cozma Szatmár megyei parlamenti képviselő, a PNL egyik országos alelnöke, akiről azt is érdemes megyjegyezni, hogy rendszeresen támadja az szövetséget, csütörtökön azt nyilatkozta, hogy szerinte az RMDSZ-nek nagyobb a súlya a kormányban, mint amennyit „megérdemel”. A PNL alelnöke sajtóértekezletén emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek csak 5,5 százalékos támogatottsága volt a 2020-es parlamenti választásokon, és szerinte „megengedhetetlen, hogy ők irányítsanak kettőt a legfontosabb minisztériumok közül. A polgármesterek 90 százalékénak két minisztériummal van dolguk, a fejlesztési és a környezetvédelmi tárcával. Ezt nyilvánvalóan át kell gondolni”.

Az RMDSZ a 2020-as választások óta tagja a kormánynak. Akkor egy másik felállásban, a PNL-vel és az USR-vel koalícióban került kormányra, és a négy tisztségüket azt követőn is megőrizhették, hogy 2021 őszén a USR kilépésével felbomlott a jobbközép kormánykoalíció, és a PSD kormányra lépésével nagykoalíció alakult.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!