Kormányon maradna az RMDSZ, de még nem tudni, hogy mit kell ezért beáldozni

2023. május 18. – 13:38

Kormányon maradna az RMDSZ, de még nem tudni, hogy mit kell ezért beáldozni
Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor és Marcel Ciolacu az RMDSZ Kongresszusán, Temesváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Kőkemény tárgyalások zajlanak Bukarestben, és óránként változik a helyzet. Reggel még az volt az állás, hogy minisztériumok nélkül marad az RMDSZ, aztán napközben több variánst is megszellőztetett a sajtó. Tény, hogy erősen rezeg a léc a Szövetség alatt, könnyen a kormányon kívül találhatja magát.

Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu az RMDSZ kormányból való eltávolításáról tárgyal – írta a Digi24.ro kormánykoalíciós forrásokra hivatkozva. A hírportál később azzal frissített, hogy a PSD és a PNL elnökének megbeszélésébe Kelemen Hunor is bekapcsolódott, aki akkor távozott, miután a liberálisok mégiscsak rámozdultak a fejlesztési tárcára. A viszályt az robbantotta ki, hogy a szociáldemokraták nem hajlandók lemondani a közlekedési minisztériumról, és ehelyett a PNL-nek egy másik erős minisztérium kellene. körülnéztek, és azt mondták, hogy a fejlesztési tárca pont jó volna nekik.

A források szerint az RMDSZ nem kapna már miniszteri tárcát a Ciolacu-kormányban. A Cseke Attila vezette fejlesztési minisztériumot állítólag a PNL szeretné megkaparintani, hogy könnyebben juttathasson forrásokat a helyi erős embereinek, míg a Tánczos Barna által irányított környezetvédelmi, erdészeti és vízgazdálkodási minisztériumot a PSD Grațiela Gavrilescu számára akarja megszerezni.

Az már korábban eldőlni látszott, hogy a Novák Eduárd vezette sportminisztérium megszűnik a kormányátalakítással.

A Digi24 úgy tudja, hogy Ciolacu és Ciucă már szerda este is tárgyalt az RMDSZ kizárásáról a kormányból. Ahogy a portál fogalmaz, „rendkívül vonzó” a két párt számára a „magyarok” által irányított három minisztérium, illetve a miniszterelnök-helyettesi tisztség. Úgy kommentálják a helyzetet, hogy a miniszterelnöki rotációról szóló tárgyalások kezdete óta elhidegült az RMDSZ viszonya a másik két párttal. Ebben az is közrejátszott, a PSD és a PNL úgy döntött, hogy leváltja Nagy-Bege Zoltánt az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöki tisztségéből. Később Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője maga jelentette be, hogy a kormányból való kilépést is fontolgatja pártja, amikor kiderült, hogy a kormányátalakítás után elveszíthetik a környezetvédelmi minisztériumot. Bár akkor még mindenki cáfolta, hogy az RMDSZ-t kitessékelik a kormányból, de Marcel Ciolacu PSD-elnök már kifogásolta, RMDSZ a koalíciós pártok közötti vitát a nyilvánosság elé tárta.

Azt fontos kijelenteni, hogy a PSD és a PNL alkotta koalíció az RMDSZ támogatása nélkül is megszerezheti az új kabinet beiktatásához szükséges parlamenti többséget. A Digi24 úgy tudja, hogy a „magyarok” kizárásának ötlete a kormányból a PNL-től származik. Lucian Bode PNL-főtitkár szerint ugyanis legalább 5 százalékkal megnőne a támogatottságuk, ha engednének „a közvéleményben az utóbbi időben megnyilvánuló nacionalista hullámnak, és eltávolítanák a Szövetséget a kormányból”.

Áthidaló megoldás: két tárcája marad az RMDSZ-nek és egy tárca nélküli miniszterséget is kaphat

A Digi24 szerint marad a környezetvédelem is az RMDSZ-nél, azonban a Hotnews úgy értesült, hogy a tárgyalások nyomán egyelőre abban egyeztek ki a koalíció vezetői, hogy az RMDSZ megtarthatja a miniszterelnök-helyettesi tárcát, illetve a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztériumot, illetve egy tárca nélküli miniszterséget is megkaphat a Szövetség. A Hotnews úgy tudja, hogy erre az ajánlatra még nem bólintott rá az RMDSZ, viszont az biztos, hogy a párt kormányon szeretne maradni. Ezt maga Kelemen Hunor is megerősítette a Hotnewsnak: „Nem áll szándékunkban kilépni a kormányból” – nyilatkozta az újságíróknak még a tárgyalások előtt.

Annak ellenére, hogy jelentős karcsúsítást jelentettek be, végül a mostani 20 minisztériumot mindössze 18-ra vágnák vissza, és a sport, a családügyi, illetve a és gazdasági és turisztikai tárcákat vonnák össze. Komoly gondot okoz, hogy a szociáldemokraták meg akarják tartani a közlekedési minisztériumot, amit a liberálisok kellett volna átvegyenek. Ugyanakkor, érdekes módon, Ciucă inkább a kormányban maradna, valamilyen miniszteri beosztásban, nem kéri a szenátusi elnökséget.

Voltak olyan hangok is, amelyek szerint a PNL-vezér a fejlesztési minisztériumra pályázott, azonban ezt cáfolta Ionuț Stroe, a párt szóvivője, aki az Antena 3-nak azt nyilatkozta, hogy nem igaz ez a híresztelés. „Soha nem kértük egy másik politikai párt tárcáját” – jelentette ki a szóvivő.

Mégiscsak kell a liberálisoknak a fejlesztési tárca

180 fokos fordulat állt be ismét a tárgyalásokban, Stroe kijelentését cáfolják a Hotnews forrásai, akik szerint az RMDSZ kivonult a rotációs megbeszélésről, miután a liberálisok felszólították őket, hogy mondjanak le a fejlesztési minisztériumról. A PSD mindenáron meg akarja tartani a közlekedési tárcát, a PNL pedig egy másik erős minisztériumot akar cserébe, és igényt tart a fejlesztési minisztériumra.

Cserébe a liberálisok felajánlanák az RMDSZ-nek a Beruházási és Európai Projektek Minisztériumát, amelyet jelenleg Marcel Boloș vezet.

Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a javaslatot. A szociáldemokraták állítólag megszerezték a PNL hozzájárulását ahhoz, hogy Sorin Grindeanu megtarthassa a közlekedési minisztériumot, annak ellenére, hogy a jegyzőkönyv szerint a rotáció alkalmával a liberálisokhoz kellene kerülnie ennek a tárcának.

Antal Árpád: Az RMDSZ nem érti miért nem tarthatja meg a fejlesztési minisztériumot

Az RMDSZ nem kíván kilépni a kormányból, akár a sportminisztériumnak egy másik minisztériumba történő beolvasztásával is egyetért, de nem érti, hogy miért nem tarthatja meg a fejlesztési tárcát, annál is inkább, mivel ezt a minisztériumot nem érinti a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a kormányfőcseréről szóló korábbi megállapodása, nyilatkozta a nap végén az Agerpresnek Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, az RMDSZ szerint a minisztereik jó teljesítményt nyújtottak, senki nem kifogásolta az eddigi tevékenységüket. Kifejtette, hogy az érdekvédelmi szövetség a kormányváltást előkészítő tárgyalásokon a PNL és a PSD korábbi megállapodásának tiszteletben tartását kérte, amelynek nem részese.

„Támogattuk a minisztériumok számának csökkentését, és egyetértettünk azzal, hogy az RMDSZ által irányított sportminisztériumot összevonják egy másik tárcával, éppen ezért nagyon meglepett minket a PNL-nek az az igénye, hogy adjuk át nekik a fejlesztési minisztériumot. Az RMDSZ-es miniszter mandátuma alatt ezt a tárca egy működőképes minisztériummá vált, a költségvetésből és európai alapokból finanszírozott beruházási programokat bonyolít le. Amikor megkérdeztük, hogy miért nem tarthatjuk meg ezt a minisztériumot, nem kaptunk választ” – magyarázta Antal.

Milyen számítások húzódnak meg a háttérben?

Amint fentebb már jeleztük, az ellentét abból ered, hogy a szociáldemokraták nem engedik át a liberálisoknak a közlekedési tárcát, így azoknak cserébe meg kellett volna kapniuk a környezetvédelmi minisztériumot, amelyről az RMDSZ most már gond nélkül lemondana, hogy megmaradjon számára a fejlesztési minisztérium.

Ciucă azonban rájött, a liberálisoknak szinte minden fontos minisztérium kicsúszik a kezük közül, és kijelentette, hogy az RMDSZ-től kapott környezetvédelmi minisztérium nem elég, több kell. Konkrétan a fejlesztési tárca. A Hotnews számára nyilatkozó koalíciós források szerint ez a lépés Klaus Iohannis elnök támogatását is élvezné. Cserébe a PNL felajánlotta a szövetségnek az európai alapok minisztériumát, de az RMDSZ-nek az nem kell.

A feszültségek ellenére az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott, miután elhagyta a tárgyalótermet, hogy „a koalíció tagjai vagyunk, amíg az új miniszterelnök-jelölt nem zárja le a tárgyalásokat, bármi lehetséges. Meglátjuk mi történik! Rajtuk múlik a döntés, nem rajtunk!”.

A politikai elemzők szerint, ha Nicolae Ciucă most engedni fog, akkor azzal politikusi jövőjét kockáztatja. Néhány nap múlva lejár miniszterelnöki mandátuma, és ha a kormányban is marad, olyan minisztérium fölött kell rendelkeznie, amely az erős, pénzes tárcák közé tartozik. Ezzel tudja maga mellett tartani a párt területi vezetőit. Ha ez nincs, akkor gyakorlatilag eszköztelenné válik és politikai karrierje meglehetősen gyorsan véget érhet. Ráadásul egy hatalmi harc kirobbanása a liberális pártban katasztrófát jelentene az alakulat számára a választások előtt, hiszen jelenleg már az AUR beelőzte őket a legutóbbi felmérések szerint.

Hogy mi lesz mindeközben az RMDSZ-szel? A szövetségnek el kell döntenie, az adott körülmények között kormányon marad-e vagy sem. Az új kabinetnek fel kell vállalnia a különnyugdíjak kérdésének rendezését, a bértörvényt és az általános nyugdíjrendszer reformját. Mindezeket úgy végigcsinálni kormányon, hogy a források elosztásába gyakorlatilag már nem lesz beleszólásuk, nem éri meg. Ha ad absurdum, megtarthatják a fejlesztési minisztériumot, akkor egy fokkal jobb volna a helyzetük. De csak egy fokkal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!