Kormányon maradna az RMDSZ, de még nem tudni, hogy mit kell ezért beáldozni

2023. május 18. – 13:38

Kormányon maradna az RMDSZ, de még nem tudni, hogy mit kell ezért beáldozni
Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor és Marcel Ciolacu az RMDSZ Kongresszusán, Temesváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Kőkemény tárgyalások zajlanak Bukarestben, és óránként változik a helyzet. Reggel még az volt az állás, hogy minisztériumok nélkül marad az RMDSZ, aztán napközben több variánst is megszellőztetett a sajtó. Tény, hogy erősen rezeg a léc a Szövetség alatt, könnyen a kormányon kívül találhatja magát.

Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu az RMDSZ kormányból való eltávolításáról tárgyal – írta a Digi24.ro kormánykoalíciós forrásokra hivatkozva. A hírportál később azzal frissített, hogy a PSD és a PNL elnökének megbeszélésébe Kelemen Hunor is bekapcsolódott, aki akkor távozott, miután a liberálisok mégiscsak rámozdultak a fejlesztési tárcára. A viszályt az robbantotta ki, hogy a szociáldemokraták nem hajlandók lemondani a közlekedési minisztériumról, és ehelyett a PNL-nek egy másik erős minisztérium kellene. körülnéztek, és azt mondták, hogy a fejlesztési tárca pont jó volna nekik.

A források szerint az RMDSZ nem kapna már miniszteri tárcát a Ciolacu-kormányban. A Cseke Attila vezette fejlesztési minisztériumot állítólag a PNL szeretné megkaparintani, hogy könnyebben juttathasson forrásokat a helyi erős embereinek, míg a Tánczos Barna által irányított környezetvédelmi, erdészeti és vízgazdálkodási minisztériumot a PSD Grațiela Gavrilescu számára akarja megszerezni.

Az már korábban eldőlni látszott, hogy a Novák Eduárd vezette sportminisztérium megszűnik a kormányátalakítással.

A Digi24 úgy tudja, hogy Ciolacu és Ciucă már szerda este is tárgyalt az RMDSZ kizárásáról a kormányból. Ahogy a portál fogalmaz, „rendkívül vonzó” a két párt számára a „magyarok” által irányított három minisztérium, illetve a miniszterelnök-helyettesi tisztség. Úgy kommentálják a helyzetet, hogy a miniszterelnöki rotációról szóló tárgyalások kezdete óta elhidegült az RMDSZ viszonya a másik két párttal. Ebben az is közrejátszott, a PSD és a PNL úgy döntött, hogy leváltja Nagy-Bege Zoltánt az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöki tisztségéből. Később Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője maga jelentette be, hogy a kormányból való kilépést is fontolgatja pártja, amikor kiderült, hogy a kormányátalakítás után elveszíthetik a környezetvédelmi minisztériumot. Bár akkor még mindenki cáfolta, hogy az RMDSZ-t kitessékelik a kormányból, de Marcel Ciolacu PSD-elnök már kifogásolta, RMDSZ a koalíciós pártok közötti vitát a nyilvánosság elé tárta.

Azt fontos kijelenteni, hogy a PSD és a PNL alkotta koalíció az RMDSZ támogatása nélkül is megszerezheti az új kabinet beiktatásához szükséges parlamenti többséget. A Digi24 úgy tudja, hogy a „magyarok” kizárásának ötlete a kormányból a PNL-től származik. Lucian Bode PNL-főtitkár szerint ugyanis legalább 5 százalékkal megnőne a támogatottságuk, ha engednének „a közvéleményben az utóbbi időben megnyilvánuló nacionalista hullámnak, és eltávolítanák a Szövetséget a kormányból”.

Áthidaló megoldás: két tárcája marad az RMDSZ-nek és egy tárca nélküli miniszterséget is kaphat

A Digi24 szerint marad a környezetvédelem is az RMDSZ-nél, azonban a Hotnews úgy értesült, hogy a tárgyalások nyomán egyelőre abban egyeztek ki a koalíció vezetői, hogy az RMDSZ megtarthatja a miniszterelnök-helyettesi tárcát, illetve a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztériumot, illetve egy tárca nélküli miniszterséget is megkaphat a Szövetség. A Hotnews úgy tudja, hogy erre az ajánlatra még nem bólintott rá az RMDSZ, viszont az biztos, hogy a párt kormányon szeretne maradni. Ezt maga Kelemen Hunor is megerősítette a Hotnewsnak: „Nem áll szándékunkban kilépni a kormányból” – nyilatkozta az újságíróknak még a tárgyalások előtt.

Annak ellenére, hogy jelentős karcsúsítást jelentettek be, végül a mostani 20 minisztériumot mindössze 18-ra vágnák vissza, és a sport, a családügyi, illetve a és gazdasági és turisztikai tárcákat vonnák össze. Komoly gondot okoz, hogy a szociáldemokraták meg akarják tartani a közlekedési minisztériumot, amit a liberálisok kellett volna átvegyenek. Ugyanakkor, érdekes módon, Ciucă inkább a kormányban maradna, valamilyen miniszteri beosztásban, nem kéri a szenátusi elnökséget.

Voltak olyan hangok is, amelyek szerint a PNL-vezér a fejlesztési minisztériumra pályázott, azonban ezt cáfolta Ionuț Stroe, a párt szóvivője, aki az Antena 3-nak azt nyilatkozta, hogy nem igaz ez a híresztelés. „Soha nem kértük egy másik politikai párt tárcáját” – jelentette ki a szóvivő.

Mégiscsak kell a liberálisoknak a fejlesztési tárca

180 fokos fordulat állt be ismét a tárgyalásokban, Stroe kijelentését cáfolják a Hotnews forrásai, akik szerint az RMDSZ kivonult a rotációs megbeszélésről, miután a liberálisok felszólították őket, hogy mondjanak le a fejlesztési minisztériumról. A PSD mindenáron meg akarja tartani a közlekedési tárcát, a PNL pedig egy másik erős minisztériumot akar cserébe, és igényt tart a fejlesztési minisztériumra.

Cserébe a liberálisok felajánlanák az RMDSZ-nek a Beruházási és Európai Projektek Minisztériumát, amelyet jelenleg Marcel Boloș vezet.

Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a javaslatot. A szociáldemokraták állítólag megszerezték a PNL hozzájárulását ahhoz, hogy Sorin Grindeanu megtarthassa a közlekedési minisztériumot, annak ellenére, hogy a jegyzőkönyv szerint a rotáció alkalmával a liberálisokhoz kellene kerülnie ennek a tárcának.

Antal Árpád: Az RMDSZ nem érti miért nem tarthatja meg a fejlesztési minisztériumot

Az RMDSZ nem kíván kilépni a kormányból, akár a sportminisztériumnak egy másik minisztériumba történő beolvasztásával is egyetért, de nem érti, hogy miért nem tarthatja meg a fejlesztési tárcát, annál is inkább, mivel ezt a minisztériumot nem érinti a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a kormányfőcseréről szóló korábbi megállapodása, nyilatkozta a nap végén az Agerpresnek Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, az RMDSZ szerint a minisztereik jó teljesítményt nyújtottak, senki nem kifogásolta az eddigi tevékenységüket. Kifejtette, hogy az érdekvédelmi szövetség a kormányváltást előkészítő tárgyalásokon a PNL és a PSD korábbi megállapodásának tiszteletben tartását kérte, amelynek nem részese.

„Támogattuk a minisztériumok számának csökkentését, és egyetértettünk azzal, hogy az RMDSZ által irányított sportminisztériumot összevonják egy másik tárcával, éppen ezért nagyon meglepett minket a PNL-nek az az igénye, hogy adjuk át nekik a fejlesztési minisztériumot. Az RMDSZ-es miniszter mandátuma alatt ezt a tárca egy működőképes minisztériummá vált, a költségvetésből és európai alapokból finanszírozott beruházási programokat bonyolít le. Amikor megkérdeztük, hogy miért nem tarthatjuk meg ezt a minisztériumot, nem kaptunk választ” – magyarázta Antal.

Milyen számítások húzódnak meg a háttérben?

Amint fentebb már jeleztük, az ellentét abból ered, hogy a szociáldemokraták nem engedik át a liberálisoknak a közlekedési tárcát, így azoknak cserébe meg kellett volna kapniuk a környezetvédelmi minisztériumot, amelyről az RMDSZ most már gond nélkül lemondana, hogy megmaradjon számára a fejlesztési minisztérium.

Ciucă azonban rájött, a liberálisoknak szinte minden fontos minisztérium kicsúszik a kezük közül, és kijelentette, hogy az RMDSZ-től kapott környezetvédelmi minisztérium nem elég, több kell. Konkrétan a fejlesztési tárca. A Hotnews számára nyilatkozó koalíciós források szerint ez a lépés Klaus Iohannis elnök támogatását is élvezné. Cserébe a PNL felajánlotta a szövetségnek az európai alapok minisztériumát, de az RMDSZ-nek az nem kell.

A feszültségek ellenére az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott, miután elhagyta a tárgyalótermet, hogy „a koalíció tagjai vagyunk, amíg az új miniszterelnök-jelölt nem zárja le a tárgyalásokat, bármi lehetséges. Meglátjuk mi történik! Rajtuk múlik a döntés, nem rajtunk!”.

A politikai elemzők szerint, ha Nicolae Ciucă most engedni fog, akkor azzal politikusi jövőjét kockáztatja. Néhány nap múlva lejár miniszterelnöki mandátuma, és ha a kormányban is marad, olyan minisztérium fölött kell rendelkeznie, amely az erős, pénzes tárcák közé tartozik. Ezzel tudja maga mellett tartani a párt területi vezetőit. Ha ez nincs, akkor gyakorlatilag eszköztelenné válik és politikai karrierje meglehetősen gyorsan véget érhet. Ráadásul egy hatalmi harc kirobbanása a liberális pártban katasztrófát jelentene az alakulat számára a választások előtt, hiszen jelenleg már az AUR beelőzte őket a legutóbbi felmérések szerint.

Hogy mi lesz mindeközben az RMDSZ-szel? A szövetségnek el kell döntenie, az adott körülmények között kormányon marad-e vagy sem. Az új kabinetnek fel kell vállalnia a különnyugdíjak kérdésének rendezését, a bértörvényt és az általános nyugdíjrendszer reformját. Mindezeket úgy végigcsinálni kormányon, hogy a források elosztásába gyakorlatilag már nem lesz beleszólásuk, nem éri meg. Ha ad absurdum, megtarthatják a fejlesztési minisztériumot, akkor egy fokkal jobb volna a helyzetük. De csak egy fokkal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!