Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a tanárok

2023. május 16. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szerdán 11 és 13 óra között a tanárok, közölték a tanügyi szakszervezetek. Keddi sajtótájékoztatójukon azt is bejelentették, hogy a tagok 71 százaléka támogatja az általános sztrájkot.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), illetve a Spiru Haret és az Alma Mater szakszervezeti szövetség már korábban bejelentette, hogy amennyiben követeléseik nem teljesülnek, május 22-től, hétfőtől általános sztrájkot hirdetnek. A tanügyi szakszervezetek május 10-én nagyszabású tiltakozást szerveztek.

A legutóbbi általános sztrájk 18 évvel ezelőtt volt a romániai iskolákban, akkor a szakszervezeti tagok 60 százaléka támogatta a tiltakozásnak ezt a formáját.

A Digi24.ro szerint szerdán 11 és 13 óra között 75400 tanár nem tart órát országszerte, ígéretük szerint azonban a gyerekeket nem hagyják felügyelet nélkül.

A szakszervezeti képviselők ugyanakkor azt ajánlották a szülőknek, hogy általános sztrájk esetén a gyermekeiket ne küldjék iskolába. Azt is hozzátették, hogy

elképzelhető, hogy a sztrájk felborítja majd az országos vizsgák menetrendjét.

„Ez nem a mi hibánk, és nem is a rendszerben dolgozók hibája, hanem a kormányzóké” – mondták, felvillantva a tanév befagyasztásának lehetőségét is, amiért a kormány biztosan „megfizetne”, idézte a sajtótájékoztatón elhangzottakat az Edupedu.ro oktatási szakportál.

Az általános sztrájkhoz az egyetemek is csatlakoznának.

Az oktatási szakszervezetek követelései:

  • Az oktatási személyzet fizetésének emelése, az elvégzett munka társadalmi jelentőségének megfelelően, úgy, hogy a kezdő pedagógus fizetése legalább a gazdasági bruttó átlagbérrel legyen egyenlő, és a bérek a funkció, a végzettség, a szolgálati idő és a tanári fokozat függvényében fokozatosan emelkedjenek;
  • A közpénzekből fizetett alkalmazottak fizetésének az éves inflációs rátához való igazítása;
  • A túlórák kifizetése;
  • Munkakörülményekért járó támogatás fizetése;
  • A hatályos jogszabályokban és az alkalmazandó kollektív munkaszerződésekben előírt jogok biztosítása (ingázási költségek kifizetése, beilleszkedési támogatás kifizetése, kiegészítő pihenőszabadság biztosítása, pénzbeli kompenzáció a ki nem vett pihenőszabadságért, stb.);
  • Az oktatási beruházások évenkénti növelése az infrastruktúra javítása érdekében;
  • Az EduSal alkalmazás felváltása az Oktatási Minisztérium által adminisztrált bérszámfejtő szoftverrel.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!