Általános sztrájkot hirdetnek az oktatási szakszervezetek

2023. május 15. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Az oktatási dolgozók általános sztrájkba lépnek!” – ez a címe a három nagy oktatási szakszervezet közös sajtótájékoztatóját bejelentő közleményének, amelyet kedden 11.00 órai kezdettel tartanak meg, ahol az Edupedu portál szerint a munkabeszüntés kezdetét fogják bejelenteni.

A Szabad Szakszervezetek Szövetsége az Oktatásban, az Oktatási Szakszervezetek Spiru Haret Szövetsége és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség bejelentésére azt követően kerül sor, hogy az oktatási alkalmazottak május 10-én tartott nagyszabású tiltakozást szerveztek. Ez az elmúlt évtized legnagyobb ilyen jellegű tüntetése volt, több mint 15 ezer oktatási alkalmazott vett részt a tiltakozó akción. A szakszervezeti vezetők már akkor nyomatékosították, hogy ha követeléseik nem oldódnak meg, készen állnak kirobbantani az általános sztrájkot május 22-én, erre megkezdték az aláírásgyűjtést.

Az oktatási szakszervezetek követelései:

  • Az oktatási személyzet fizetésének emelése, az elvégzett munka társadalmi jelentőségének megfelelően, azon az elven alapulva, hogy a kezdő pedagógus fizetése legalább a gazdasági bruttó átlagbérével legyen egyenlő, az összes tanári kar fizetését fokozatosan, a funkció, a végzettség, a szolgálati idő és a tanári fokozat függvényében kell kifizetni;
  • A közpénzekből fizetett alkalmazottak fizetésének az inflációs rátához való éves indexálására vonatkozó szabály megállapítása;
  • Az oktatói és nem oktatói személyzet által végzett túlórák kifizetése;
  • Munkakörülményekért járó támogatások nyújtása a tanszemélyzet részére;
  • A hatályos jogszabályokban és az alkalmazandó kollektív munkaszerződésekben előírt jogok biztosítása (ingázási költségek kifizetése, beilleszkedési támogatás kifizetése, kiegészítő pihenőszabadság biztosítása, pénzbeli kompenzáció a ki nem vett pihenőszabadságért stb;)
  • Az oktatásba történő beruházások éves növelése az infrastruktúra javítása érdekében;
  • Az EduSal alkalmazás megszüntetése és felváltása az Oktatási Minisztérium által kezelt és adminisztrált bérszámfejtő szoftverrel.

Mindeközben első házként a képviselőház már elfogadta a közoktatási törvény tervezetét. A legfontosabb módosítások a líceumi felvételit, a fegyelmi vétséget elkövető diákok szankcionálását érintik, továbbá a humán osztályban tanulók érettségizhetnek vallásból, a tanárképző líceumok pedig folytathatják a tanítók képzését. A törvénytervezetről döntő házként a szenátus szavaz majd.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!