Béremelésért tüntetnek a tanügyi szakszervezetek

2023. május 10. – 11:49

Béremelésért tüntetnek a tanügyi szakszervezetek
Tüntetnek a pedagógusok Bukarestben, 2023. máj. 10-én – Fotó: Bogdan Buda / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 15.000 tanügyi szakszervezeti tagot várnak szerte az országból a fővárosban szerdán megszervezendő tiltakozó felvonulásra, amelyet a három nagy szakszervezeti tömb szervez, írja az Agerpres.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség bejelentése szerint a tüntetők 11-kor a kormánypalota előtti téren gyülekeznek, ahonnan a parlamenthez menetelnek. A demonstráción több mint 15.000 tanügyi alkalmazott vesz részt. Céljuk felhívni a figyelmet a román oktatási rendszer és főként a tanügyi alkalmazottak problémáira.

Fotó: Bogdan Buda / Inquam Photos
Fotó: Bogdan Buda / Inquam Photos


Követeléseik a következők: valamennyi tanügyi alkalmazott kapja meg a 2017-es bértörvényben 2022-re előirányzott fizetését, növeljék a tanügyi kisegítő személyzet bérét, fizessék ki a tanügyi alkalmazottak munkakörülményeinek megfelelő bérpótlékokat, a készülő új bértörvényben a pedagógusok kerüljenek egy magasabb javadalmazási kategóriába.

Követelik ugyanakkor egy olyan törvény bevezetését, amely előírja, hogy a közalkalmazotti béreket évente az infláció mértékével indexálják, továbbá a túlórák kifizetését és az oktatás éves költségvetésének növelését az infrastruktúra javulásáért.

A szakszervezeti vezetők nyomatékosítják, hogy ha követeléseik nem oldódnak meg, készen állnak kirobbantani az általános sztrájkot május 22-én, erre megkezdték az aláírásgyűjtést.

A tanügyi szakszervezetek már áprilisban elkezdték a tiltakozó akcióikat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!