Megerősítette Csoma Botond, hogy az RMDSZ elveszítheti a környezetvédelmi tárcát, és nem kizárt a koalícióból való kilépés sem

2023. május 9. – 09:19

Megerősítette Csoma Botond, hogy az RMDSZ elveszítheti a környezetvédelmi tárcát, és nem kizárt a koalícióból való kilépés sem
Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor és Marcel Ciolacu az RMDSZ 16. kongresszusán, Temesváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre valószínűbb, hogy kihúzzák az RMDSZ alól a környezetvédelmi tárcát, most már Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöke is megerősítette az információt. Arról még nem döntött a szövetség, hogy kilép-e a koalícióból emiatt vagy sem, bár vannak olyan hangok a párton belül, akik ezt tartanák megfelelőnek. Nehéz döntés előtt áll az RMDSZ: ha kormányon is marad, csökkenni fog a koalíción belüli súlya, ha megy, elesik azoktól a kormányzati forrásoktól, EU-s pénzektől, amelyre a következő hét év projektjeit alapozta.

Az RMDSZ képviselőinek vezetője, Csoma Botond hétfőn megerősítette, hogy igaz a hír, miszerint a PNL a hónap végén esedékes miniszterelnöki rotációban a jelenleg Tánczos Barna által vezetett környezetvédelmi minisztériumot át akarja venni. A képviselő azt nyilatkozta, ezt hivatalosan alig most tudta meg, eddig meg nem erősített információkról volt szó. Nem értünk egyet ezzel az átvétellel – mondta az RMDSZ-es politikus, hozzátéve, hogy a kormányból való kilépést is fontolgatja pártja.

Azonban a 16. RMDSZ-kongresszuson meghirdetett program teljes egészében arra a hipotézisre épül, hogy az RMDSZ kormányon marad, és koalíciós partnerként figyel oda azoknak a céloknak a megvalósítására, amelyeket a 2023-2030-as periódusra összeállított. A kongresszuson többször elhangzott, és maga Kelemen Hunor is többször azt nyilatkozta, a rotáció nem érinti az RMDSZ-t, és a kormányváltás semmiféleképpen nem befolyásolja az együttműködést a két nagy koalíciós partnerrel. A kongresszuson megjelent a PSD és a PNL elnöke is, Ciolacu és Ciuca is arról beszéltek, hogy messzemenően elégedettek az RMDSZ-es kormánytagokkal, a jelenlegi feszültségnek semmi jele nem volt az április végi eseményen.

Nicolae Ciucă a „stabilitás és a szakmaiság pólusának” nevezte az RMDSZ-t, és kijelentette, a kormányfőcsere után fontos biztosítani a folytonosságot, mert a koalíció csak így tudja teljesíteni a vállalt célkitűzéseket, csak így lehet megvalósítani a kormányprogramba és az országos helyreállítási tervbe foglalt reformokat.

Ennek ellenére a hírek, hogy a Tánczos elveszíthetné a környezetvédelmi tárcát, már néhány nappal a kongresszus után napvilágot láttak.

Az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője, Csoma Botond hétfőn délután a Maszolnak még nem óhajtott erről nyilatkozni, azt állította, hogy spekulációkat nem kommentál, azonban alig néhány óra leteltével megerősítette a hírt, miszerint a liberálisok átvennék a környezetvédelmi tárcát.

A Prima News Országprojekt: Románia című műsorában Csoma arra a kérdésre, hogyan kommentálja, hogy a PNL a környezetvédelmi minisztériumot is a kormányváltás részévé akarja tenni, már azt válaszolta, hivatalosan aznap szerzett erről tudomást.

„Ma tudtuk meg hivatalosan, eddig a forrásokról volt szó. Nem értünk egyet, nem hiszem, hogy vannak olyan releváns érvek, amelyek azt indokolnák, hogy az RMDSZ szerepe csökkenjen a kormányban. Úgy gondolom, hogy az összes általunk vezetett minisztériumban az RMDSZ jól végezte a munkáját” – mondta Csoma.

Kifejtette: „ha tisztán matematikai megközelítésben gondolkodunk, akkor 2021-re kell hivatkoznunk. Ha 2021-ben x plusz 1 volt a kormányértékünk, amikor az USR kilépett a kormányból, nem hiszem, hogy most X mínusz 1-t érnénk. (..) Nem hiszem, hogy vannak olyan releváns érvek, amelyek indokolnák, hogy kevesebb minisztériumunk legyen, miközben a többi pártnak a súlya nő”.

Arra a kérdésre, hogy mit fog tenni az unió ebben a forgatókönyvben, Csoma Botond azt mondta: „Ez egy szabályszerű döntés lesz, de (...) sokan azt mondják, hogy nem szabadna arra törekednünk, hogy kormányon maradjunk, mert akkor a közvélemény számára úgy tűnne, hogy hatalmon akarunk maradni. Mert ez ebben az esetben nem szakmai értékelés, hanem politikai értékelés, és ezzel nem tudunk egyetérteni, és az általam képviselt szervezetben sok olyan hang van, amely azt mondja, hogy ilyen körülmények között nem kellene kormányon maradnunk. Mi is fontolgatjuk a kormányból való kilépés lehetőségét. Ez a vélemény a pártban, de még született meg egy végleges döntés” – nyilatkozta az RMDSZ-es politikus.

Hogy nézhet ki az új kormány váltás után?

Politikai forrásokra hivatkozva a román sajtó már múlt héten arról cikkezett, hogy a liberálisok átvennék a környezetvédelmi tárcát. Amint a Transtelexen megírtuk, a rotációval kapcsolatos tárgyalások során az is felmerült, hogy egy kevésbé fajsúlyos minisztériumot kapjon cserébe az RMDSZ, ez pedig a kulturális tárca volna, amelynek élén többször volt RMDSZ-es politikus, először 2009-ben, a második boc-kormány idején, amikor Kelemen Hunort nevezték ki a tárca élére, és szintén ő vitte ezt a minisztériumot 2014-ben a Ponta-kormányban. Kelemen lemondása után, mivel Biró Rozália kulturális miniszterré való kinevezését elutasította az akkori államfő, Traian Basescu, rövid ideig Hegedüs Csilla került a tárca élére.

Arról, hogy hogyan fog kinézni az új miniszteri csapat a rotáció után, még mindig folynak a tárgyalások, a hírek szerint épp május nyolcadikán találkoztak ismét a koalíciós pártok elnökei egy újabb egyeztetésre. Az újabb tárgyalásokról még nem szivárogtak ki friss információk, az egy héttel ezelőtti sakkozások arról is szóltak, hogy a miniszterelnök-helyettesek számát kettőről háromra emeljék.

Jelenleg két miniszterelnök-helyettese van Romániának:

  • az egyik a PSD-s Sorin Grindeanu,
  • a másik az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor.

A rotáció révén a PSD-nek le kellene mondania a miniszterelnök-helyettesi tisztségről, amely a PNL-hez kerülne, ahogy azt a PSD és a PNL vezetői által aláírt megállapodás előírja. Tárgyalások folynak azonban egy új miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozásáról, hogy mindhárom pártnak legyen ilyen tárcája.

A PSD szeretné megtartani a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, Marcel Ciolacunak az egyik javaslata állítólag Mihai Tudose, az ország volt PSD-s miniszterelnöke lenne, aki a feltételezések szerint a gazdasági és az energetikai minisztériumot akarja koordinálni, és csak így mondana le az európai képviselői mandátumáról.

Ciolacu várható miniszterelnöki ambícióiról tanúskodó információk is napvilágot láttak, Marcel Ciolacu ugyanis jelenleg képviselőházi elnök, akitől állítólag Alfred Simonis (a PSD képviselőházi frakciójának vezetője) és Daniel Suciu (a képviselőház alelnöke) venné át a képviselőház vezetését.

A HotNews.ro két hete számolt be arról, hogyan néz ki a PSD, a PNL és az RMDSZ közötti tárgyalások vázlata.

A szociáldemokraták által vezetett minisztériumok:

  • Közlekedés – Sorin Grindeanu
  • A kormány főtitkársága – Marian Neacșu
  • Egészségügy – Alexandru Rafila
  • Munkaügy – ?
  • Család – Gabriela Firea
  • Gazdaság – Mihai Tudose
  • Mezőgazdaság – Florin Ionuț Barbu
  • Védelem – Angel Tilvăr

A PSD feketelistáján Florin Spătaru (gazdaság), Marius Budăi (munkaügy) és Petre Daea (mezőgazdaság) szerepelnek, valószínű, hogy ők már nem jutnak tárcához.

A PNL-n belül két, a leendő miniszterek jelölésével kapcsolatban két, eltérő nézeteket valló tábor van. A Vila Lac-i találkozón a liberálisok azt mondták Nicolae Ciucănak, hogy azt szeretnék, ha a következő kormányban a párt legfontosabb vezetői jutnának szerephez. Ez összhangban van a Nicolae Ciucăval és Lucian Bode-dal elégedetlen liberális vezetők kívánságaival. Ebbe a kategóriába tartoznak Rareș Bogdan, Dan Motreanu és olyan alelnökök, mint Alina Gorghiu, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă és Florin Roman.

A másik oldalon a Klaus Iohannis elnökkel szoros kapcsolatban álló Nicolae Ciucă és Lucian Bode az idézett források szerint saját embereiket akarják jelölni a párt második vonalából, vagy akár elnöki tanácsadókat, hogy könnyebben lehessen „koordinálni-irányítani” a liberális tárcákat.

A PNL minisztériumai:

  • Nicolae Ciucă / Bogdan Rareș – miniszterelnök-helyettes
  • Pénzügyek – Sebastian Burduja vagy Alexandru Nazare
  • Belügy – Lucian Bode vagy Dan Motreanu
  • Európai alapok – Marcel Boloș?
  • Kommunikáció – Sabin Sărmas
  • Energia – ?
  • Igazságügy – Cătălin Predoiu?
  • Külügy – Luminița Teodora Odobescu (elnöki tanácsadó) vagy Alina Gorghiu (PNL alelnök)

A liberálisok által a következő kabinetben már nem kívánt miniszterek feketelistáján Daniel Cadariu ( turizmus), Marcel Boloș (európai alapok), Bogdan Aurescu (külügy), Virgil Popescu (energia) és Cătălin Predoiu (igazságügy) szerepelnek.

Tánczos Barna: az én miniszteri megbízatásom négy évre szól

Az RMDSZ-t nem érinti a kormányfőcserét és egyes minisztercseréket előíró koalíciós megállapodás – jelentette ki kedden Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki hangsúlyozta: mandátuma négy évre szól.

Tánczos azt mondta keddi sajtótájékoztatóján, a két másik RMDSZ-es miniszterhez hasonlóan 2020 decemberében négy évre szóló megbízatást kapott, a koalíciós megállapodásban rögzített minisztercserék ezeket a minisztériumokat nem érintik. 'Amíg meg nem változik valami, mi tesszük a dolgunkat' – fogalmazott.

Tánczos kifejtette, ezen és a következő héten körvonalazódik a leendő kormány, és a rotáció szempontjából 'minden lehetőség terítéken van', de ha a jelenlegi megállapodástól eltérő változtatások merülnek fel, akkor 'valószínűleg nulláról kezdik a tárgyalásokat'.

Cseke Attila fejlesztési miniszter április végén azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ-nek semmi oka kilépni a kormányból, és hogy nem tartozik rá a PNL és a PSD közötti rotációt előíró megállapodás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!